|

Arama var gözaltı yok

Ergenekon soruşturmasının 12. Dalgası kapsamında ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'ın da evi arandı. Hakkında tutuklama kararı olmayan Saylan, “Herkesten hukuka saygılı olmasını istiyorum. Biz darbeden yana birşey demeyiz. Biz onlardan değiliz” açıklamasını yaptı.

Aa
00:00 - 14/04/2009 Salı
Güncelleme: 02:03 - 14/04/2009 Salı
Yeni Şafak
Arama var gözaltı yok
Arama var gözaltı yok

Ergenekon operasyonunun 12. dalgasında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın İstanbul'daki evinde arama yapıldı. Saylan'ın Beşiktaş Arnavutköy Beyazgül Sokak'taki evine sabahın erken saatlerinde gelen çeşitli şubelere bağlı polisler, evdeki aramalara saat 12.45 sıralarında son verdi.

Polisin elinde aramayla ilgili mahkeme kararı bulunduğu ancak gözaltına almaya yönelik karar bulunmadığı öğrenildi. Karataş, Saylan'ın evinden bazı belgelerin ve dosyaların alındığını bunların arasında AKP'ye açılan kapatma davasının iddianamesinin de bulunduğunu belirtti.

Prof. Türkan Saylan'ın oğlu Çağatay Sağlan, annesinin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

PENCEREDEN KONUŞTU

Türkan Saylan, aramaların ardından evinin penceresinden kapıda toplananlara yönelik bir konuşma yaptı. Saylan "Biz burada bir aileyiz. Türkiye'de bir dayanışma var. Dayanışma beğenmediğiniz şeylere karşı çıkmaktır. Demokratik haklarını kullananlar cezalandırılıyor. Herkesten hukuka saygılı olmasını istiyorum. Ben hiç kimsenin kılının zarar görmesini istemiyorum. Memlekete zarar gelsin istemiyorum. Ama maalesef başımıza neler geliyor. Maalesef Türkiye bunu yaşıyor" dedi.

POLİSLER ÇOK İYİ DAVRANDI

Evinin kapısının önünde bekleyen gazetecileri gruplar halinde içeriye alan Türkan Saylan, yatağından şunları söyledi: polislerin kendisine çok nazik davrandığını belirterek şunları söyledi: “Hepsi çok terbiyeli çocuklardı. Ancak işleri gereği evimde bulunan kitapları ve yazılarımın müsvettelerini topladılar. Bilgisayar kullanmıyorum. O yüzden bütün yazılarım müsvette. Bu müsvettelerin hepsini topladılar. Kendilerine göre suç unsuru teşkil edebileceğini düşündükleri her şeyi aldılar Topladıkları şeyler yarım çuval tuttu.'

Prof. Saylan "Ne şeriat ne darbe deriz. Darbeden yana birşey demeyiz. Biz onlardan değiliz" diye konuştu.


İzmir ÇYDD'den 26 çuval belge

Ergenekon soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi'nde yapılan arama 11 saatte tamamlandı. Polis, dernekte el konulan belge ve bilgisayar kayıtlarını 26 çuvalda taşıdı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin ÇYDD İzmir Şubesi'nde sabah 07.00'de başlattığı arama, saat 18.00 sıralarında tamamlandı. Polis, dernek şubesindeki tüm evrakların kopyaları ile 4 bilgisayarın da harddisklerindeki kayıtları CD'lere kopyalayarak aldı. Polisin yaklaşık 11 saatte tamamladığı çalışmalarının ardından, toplanan belge ve dokümanlar, 26 çuvala konularak minibüslere taşındı. Gazetecilere kısa bir açıklama yapan ÇYDD İzmir Şube Başkanı Gönül Kaya, “Her şeyi yasal yapıyoruz. Bu kadar uzun sürmesi, derneğimizin kuruluşundan bu yana her belgeyi arşivlememizden kaynaklanıyor” diye konuştu.



15 yıl önce