|

Bağımsızlık için teknoloji şart

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi’ni açtı. Tıp, mühendislik ve hukuk gibi temel alanlarda eğitim kalitesinin acilen yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak, teknolojiye hakim olmadan da bağımsızlığımızı sürdüremeyiz” dedi.

Fazlı Şahan
04:00 - 7/02/2019 Perşembe
Güncelleme: 02:01 - 7/02/2019 Perşembe
Yeni Şafak
ODTÜ Teknokent Açılışı’na katılan Erdoğan’ı ODTÜ’lü öğrenciler karşıladı.
ODTÜ Teknokent Açılışı’na katılan Erdoğan’ı ODTÜ’lü öğrenciler karşıladı.

ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için bu tarz merkezlerin olması ve bunların çoğaltılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

ODTÜ’nün başarılarıyla hep adından söz ettirdiğini ifade eden Erdoğan, “Türkiye’nin bir dönemini esir alan ideolojik kavgalar ODTÜ’yü de etkiledi, buna rağmen ODTÜ bilim ve teknoloji alanındaki marka değerini korumayı ve geliştirmeyi hep bildi. Bugün eğitimde ve öğretimde, bilim, teknolojide ODTÜ markası hala ilk sıralarda yer almaya devam ediyorsa bunu kurulduğu toprakların mayasının sağlamlığına borçludur. Esasen ODTÜ’nün kuruluş amacı tam da bizim 16 yıldır inşa etmeye çalıştığımız politikanın ifadesi gibidir” dedi. Erdoğan, ODTÜ’yü Türkiye’ye kazandıranlara ve bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ BEKLENTİLERİN ALTINDA

Erdoğan, “Bilim ahlaki değerlere yaslanıyorsa o nispette insanlığa hizmet eder. Bilimin kendisinin ticari meta haline gelmesine izin vermemeliyiz. Biz mirasçısı olduğumuz medeniyetlerin bilime katkılarını devam ettirmeye çalışmalıyız” diye konuştu. Özellikle tıp, mühendislik ve hukuk gibi temel alanlarda eğitim kalitesinin yükseltilmesine yönelik reformlara olan ihtiyacın çok daha acil olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Vakıf üniversitelerimizin, kendilerine sağlanan onca ayrıcalığa rağmen, kimi istisnalar hariç, eğitim-öğretimde kalitenin yükseltilmesi beklentilerimize yeteri kadar katkıda bulunamadıklarını görüyoruz” dedi.

AYAKLARIMIZIN ÜZERİNDE DURMAK ZORUNDAYIZ

Dünyada artık bağımsızlığın ölçütü olarak toprak, bayrak ve milli para gibi kriterlere yenilerinin eklendiği bir döneme girildiğine değinen Erdoğan, şunları söyledi:

“Bunların en başında da teknolojik bağımsızlık geliyor. Veri üretiminden güvenliğine, savunma, sağlık, eğitim, bilişim teknolojilerinden yapay zekaya kadar her alanda kendi ayaklarımız üzerinde durmak mecburiyetindeyiz. Şayet biz bunu beceremezsek zorunlu olarak ipin ucu başka birilerinin eline geçecektir. Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak, teknolojiye hakim olmadan da bağımsızlığımızı sürdüremeyiz.”

  • Üniversite sanayi işbirliği önemli
  • Erdoğan, “Küresel rekabette öne geçmebilmek için üniversitelerimizi de en etkin şekilde kullanmalıyız. Üniversite sanayi işbirliğini çok daha ileri taşımalıyız. Bu noktada Çin Halk Cumhuriyeti’ni çok başarılı görüyorum. Teknoparkların kuruluş amaçlarının dışına çıkartılmasına engel olmak için, faaliyet yürütecek firmaların seçiminde hassasiyet gösterilmeli. Veri üretiminden güvenliğine, savunma, sağlık, eğitim, bilişim teknolojilerinden yapay zekaya kadar her alanda kendi ayaklarımız üzerinde durmak mecburiyetindeyiz. Türkiye’yi hep birlikte hedeflerine ulaştıracağız. Üniversitelerimizle birlikte daha yapacak çok işimiz bulunuyor” dedi.

İttifak zirvesi


Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti ve MHP liderleri 24 Haziran seçimleri sonrasında 6. kez biraraya geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Külliye'deki görüşmesi 45 dakika sürdü. İki liderin, CHP ve İyi Parti’nin işbirliğine gittiği illerdeki Cumhur İttifakı’nın durumunu gözden geçirdiği belirtildi. Zirvede, ittifak dışında kalan şehirlerde rakip adayların durumuna göre Cumhur İttifakı’nın yeni adımları ele aldığı kaydedildi. Bu kapsamda AK Parti ve MHP’nin ayrı ayrı katılma kararı aldığı illerdeki seçimleri ittifaka kazandırmak için bazı formülleri konuştukları belirtildi. Kulislerde bu çerçevede aday sayısını bire indirme yoluna gidilebileceği konuşuluyor.

Ortak mitinglerin de konuşulduğu zirvede, yapılması planlanan bu iller üzerinde liderler görüşlerini paylaştı. İttifak ortaklarının adayların saha çalışmalarına ilişkin bir taktik kılavuz üzerinde çalıştığı, söz konusu çalışmanın liderler zirvesinde de ele alındığı belirtildi.

Zirvede bir diğer gündemin de ittifakın TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’dan boşalacak Meclis başkanlığı seçimleri olduğu belirtildi.

#Recep Tayyip Erdoğan
#ODTÜ
#Teknokent
#İnovasyon
#İttifak
#Devlet Bahçeli
5 yıl önce