Bakan Ersoy Terörsüz Türkiye'de Hakkâri'ye çıkarma yaptı: Bu coğrafya artık terörle değil yatırımlarla, kültürle ve turizmle anılıyor

14:03, 02/07/2025, ÇarşambaG: Güncelleme: 14:03, 02/07/2025, Çarşamba
Yeni Şafak
Bakan Ersoy Terörsüz Türkiye'de Hakkâri'ye çıkarma yaptı: Bu coğrafya artık terörle değil yatırımlarla, kültürle ve turizmle anılıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Terörsüz Türkiye” vizyonu kapsamında Hakkâri’ye kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirdi. Cilo Dağları ve Mergabütan bölgesinde turizm yatırımlarını inceleyen Bakan Ersoy, “Artık bu coğrafya terörle değil, kültür ve turizmle anılıyor” dedi. Bölge, kış ve doğa turizminin yanı sıra sahne sanatları ve tiyatro projeleriyle kültürel bir dönüşüm yaşıyor. Yeni açılan Esendere Halk Kütüphanesi ile kentteki kütüphane sayısı 6’ya yükseldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Terörsüz Türkiye” vizyonu doğrultusunda Hakkâri’ye kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Cilo Dağları’nda incelemelerde bulunan Ersoy, Esendere Halk Kütüphanesi’nin açılışını yaptı. Bölgenin kültür ve turizm potansiyeline ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Ersoy’a Hakkari Valisi Ali Çelik, AK Parti Hakkari İl Başkanı Zeydin Kaya, MHP Hakkari İl Başkanı Fatih Öztepe, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Neşe Çıldık, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Tamer Beyoğlu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı da eşlik etti.

Cilo Dağları turizme açılıyor

Buzulları, gölleri ve trekking rotalarıyla dikkat çeken Cilo Dağları’nda yapılması planlanan yatırımları değerlendiren Bakan Ersoy,
“GoTürkiye başta olmak üzere tüm tanıtım araçlarımızı seferber edeceğiz. Cilo’nun doğal güzelliklerini dünyaya tanıtacağız. Mergabütan ve Berçelan gibi yaylalarla birlikte bu bölge, kış ve doğa turizmi açısından Türkiye’nin yeni cazibe merkezi olacak. Kayak ve snowboard dışında Mergabütan'da atlı kızak, kar yürüyüşü, buz tırmanışı gibi alternatif kış sporları ve aktiviteleri de geliştirilebilir. Mergabütan Kayak Merkezi'nin düzenlediği Mergabütan Kayak Festivali ve Uluslararası Kayak Yarışmaları gibi etkinlikler, bölgenin bilinirliğini artırarak uluslararası alanda dikkat çekmesini sağlamaktadır. Yeni yapılan 4 yıldızlı otel ve gelişen sosyal tesisler de ziyaretçilere daha konforlu bir konaklama ve kaliteli hizmet imkânı sunmaktadır. Yıllık 200 bine varan ziyaretçi sayısı, merkezin ne kadar ilgi gördüğünün bir göstergesidir. ’Dağların şehri’ olarak anılan Hakkari’yi turizmde hak ettiği noktaya taşıyacağız.”
diye konuştu.
Ersoy, Yüksekova Cilo ve Kamışlı’yı kapsayan bölgede iki yeni turizm merkezi ilanı için çalışmaların başlatıldığını, ilgili kararname taslağının Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini açıkladı. Hakkâri’nin sahip olduğu doğal ve arkeolojik potansiyele dikkat çeken Ersoy,
“Altı ay kar garantisi sunan bu coğrafyada sadece kayak değil, doğa sporları ve kültürel turizm açısından da büyük bir fırsat var”
dedi. Bölgenin hızla bir turizm kentine dönüşeceğini belirten Bakan Ersoy, Hakkâri için kapsamlı bir turizm master planı hazırlıklarına da başlandığını, birkaç ay içinde tamamlanarak ilçeler bazında tüm turizm yatırımlarının hayata geçirileceğini duyurdu.

“Artık bu coğrafya terörle değil, kültür ve turizmle anılıyor”

Hakkâri’nin terörle anıldığı günlerin geride kaldığını vurgulayan Bakan Ersoy şöyle konuştu:

“Yıllarca terörle anılan, adını sadece operasyonlarla duyduğumuz bu topraklar Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli öncülüğünde başlayan Terörsüz Türkiye dönemi ile artık farklı bir kimlik kazanmış durumda. Sadece Hakkâri değil, terör örgütünün faaliyet gösterdiği her nokta daha şimdiden bambaşka konularla, başarılarla anılmaya başlandı. Terörsüz Türkiye, ülkemizin önünde yepyeni kapıları açacak. Terörsüz Türkiye, Türkiye Yüzyılı yolculuğumuzda tarihî bir adım. Bu sürecin başarıyla tamamlanması, Türkiye’nin kalkınmasını ve yükselişini hızlandıracak. Bölgesinin lider ülkesi konumunda olan Türkiye’nin dünyada devler ligine girişine katkı sağlayacak.”
Bakan Ersoy, Hakkâri’nin kültürel ve doğal potansiyelini ortaya çıkarmak için çok yönlü bir seferberlik yürüttüklerini söyleyerek,
“Mergabütan’daki kayak merkezimizle kış turizmini, Cilo ve Sat Dağları’ndaki trekking rotalarıyla doğa turizmini, Gevaruk Yaylası’ndaki kaya resimleriyle kültür turizmini aynı potada buluşturacağız. Hakkâri artık Türkiye Yüzyılı’nın yükselen şehirlerinden biridir. "Koruma-Kullanma Dengesi" gözetilerek Türk turizmine kazandırdığımız bütün bu değerler, ülkemizin geneli için olduğu kadar bulundukları bölgenin de kalkınıp gelişmesini, ekonomik ve sosyal hayatın canlanmasını sağlamaktadır.”
ifadelerini kullandı.
Söz konusu yatırımların yalnızca turizme değil, sosyoekonomik kalkınmaya da katkı sunduğunu belirten Ersoy,
“Yeni oteller, sosyal tesisler, konaklama imkanlarıyla bölge her geçen gün turizmde daha fazla adından söz ettirecek. Turizmi 81 ile yaymak bizim en büyük hedefimizdi, bunu başarıyoruz.”
dedi.

İranlı turistler için yeni adres: Hakkâri

Hakkâri’nin İran sınırına yakınlığı sayesinde uluslararası turizmde de yeni bir merkez olabileceğini belirten Bakan Ersoy,
“Esendere Sınır Kapısı’ndan geçen yıl 1 milyon 300 binden fazla kişi giriş yaptı. Bu yılın ilk 5 ayında bu sayı şimdiden 600 bini buldu. Van nasıl İranlı turistlerin uğrak yeri haline geldiyse, Hakkâri de yeni dönemde bu ilgiden payını alacak.”
şeklinde konuştu.
Ersoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından Hakkâri’ye özel yürütülen tanıtım kampanyalarına da değindi. 41 ülkede dijital banner kampanyalarıyla 12,2 milyon gösterim sağlandığını aktaran Ersoy,
“Hakkâri’nin güzelliklerini dünya ile paylaşmak için dijital tanıtımın tüm olanaklarını kullanıyoruz.”
dedi.

Sanat bölgeye yayılıyor

Ziyarete eşlik eden Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, geçtiğimiz yıl Şırnak’ta düzenlenen Anadolu Opera ve Bale Festivali’ni hatırlatarak,
“Şırnak’ta başlattığımız bu sanat yolculuğunu bölgenin tüm illerine yayacağız. Hakkâri’nin bu dönüşümüne sahne sanatlarıyla katkı sunacağız.” dedi.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı ise bölgedeki sanata olan ilgiyi vurgulayarak, “Bölge insanının tiyatroya olan ilgisini ve seyirci kalitesini zaten biliyoruz. Devlet Tiyatroları olarak oyunlarımızı bu coğrafyadaki sahnelere taşımak için gerekli hazırlıkları yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ersoy, Esendere Halk Kütüphanesi’nin açılışında ise,
“Terörden arındırılmış bölgelerimiz artık kitapla, sanatla, üretimle anılıyor. Bu değişimin en güzel örneklerinden biri Hakkâri’dir. Bu topraklara ne zaman bilgi, sanat ve hizmet taşınsa; terör değil kardeşlik filizlenir.”
dedi.

Altıncı kütüphane hizmette

Ersoy, 500 metrekarelik alana kurulu, 15 bin kitaplık raf kapasitesine ve 120 kişilik oturum alanına sahip Esendere Halk Kütüphanesi’nin açılışıyla birlikte Hakkâri’deki kütüphane sayısının altıya çıktığını belirterek,
“İl Halk Kütüphanesi, Şemdinli, Çukurca, Yüksekova ve yakın zamanda hizmete aldığımız Durankaya kütüphanelerimiz faal durumda. Gençlere, öğrencilere hizmet götürdüğümüz sürece bu topraklarda yeniden nifak tohumlarının serpilmesini engelleyebiliriz. Biz de gençlerimize ve öğrencilerimize yatırım yapmaya devam edeceğiz.”
ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026