|

Bu vatana söz verdik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin aylardır üzerinde çalıştığı 11 maddelik seçim manifestosunu açıkladı. Yeni dönemde şehircilik vizyonunun merkezinde “yatay şehirleşme” olduğunu söyleyen Erdoğan, “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” dedi. Kampanyada kullanılacak 16 şarkıdan biri de “Bu vatana söz verdik” olacak. 31 Mart seçimlerinde yola “Memleket işi gönül işi” sloganıyla çıktıklarını belirten Erdoğan, “millete taahhüt” olarak nitelediği 11 maddelik manifestoyu da şu başlıklarla özetledi: Şehir planları, Altyapı ve ulaşım, Kentsel dönüşüm, Benzersiz şehirler, Akıllı şehirler, Çevreye saygılı şehirler, Sosyal belediyecilik, Yatay şehirleşme, Halkla birlikte yönetim, Tasarruf ve şeffaflık, Değer üreten şehirler.

Fazlı Şahan
04:00 - 1/02/2019 Cuma
Güncelleme: 01:55 - 1/02/2019 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin, yeni dönem belediyeciliğinin şifrelerinin yer aldığı 11 maddelik manifestosunu açıkladı. Konuşmasında Cumhur İttifakı'nın bir beka meselesi olduğunu belirten Erdoğan, "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır. Cumhur İttifakı'nın tanımı budur” dedi.

Kampanyada kullanılacak 16 şarkıdan biri de “Bu vatana söz verdik” olacak Erdoğan, "Tevazu, samimiyet ve gayret ile memleket işi gönül işi diyerek, 'Gönül belediyeciliği' sözüyle milletimizin huzuruna çıkıyoruz diyerek demokrasi vurgusu yaptı: Darbe çığırtkanlığı yapan, asmayı, kesmeyi, zehirlemeyi hesap eden antidemokratik siyaset anlayışı dönemi, 31 Mart'ta kapanacak.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen ''
31 Mart 2019 Yerel Seçimleri Aday Tanıtım Toplantısı
''nda önümüzdeki dönemin belediyeciliğinin şifrelerini verdi. Demokrasi vurgusu yapan ve darbeler döneminin 31 Mart'ta kapanacağını belirten Erdoğan, özetle şunları söyledi:

GÖNÜLDEN GÖNÜLE

Önümüzdeki seçimlerde milletimizin tercihini yine hizmet siyasetinden yana kullanarak AK Parti’yi sandıktan açık ara birinci parti olarak çıkartacağına inanıyorum. İnsan şehirler kurar. Yollar, köprüler yapar. Kıtadan kıtaya uzanır.
Uzaya çıkar. Ama gönlü ancak, bir gönülde sükuna erer. Şehri emanet görmek, şehri emanet almak, şehremini olmak, ancak gönül sahibiyse olur, gönüllere girerek olur.
İşte o zaman gönülden gönüle köprüler kurulur.

BİREYSEL HIRSLAR

Bize göre şehirlerimizin uzun süredir malul olduğu sıkıntıların temelinde, insan fıtratının bir kenara bırakılıp bireysel hırslar elinde şekillendirilmesi yatıyor.
Türkiye, uzun süre yönetimine hakim olan vizyonsuz, öngörüsüz, kifayetsiz, plansız, istikrarsız, milletin derdiyle dertlenmediği için umursuz hastalıklı zihniyetler elinde örselenmiş ve oyalanmıştır.

BİZİMKİSİ BİR AŞK HİKAYESİ

Eksiklerimiz ve hatta kimi zaman hatalarımız elbette olmuştur. Belediyecilikteki tecrübemizi ve birikimimizi sürekli zenginleştirerek, geliştirerek, büyüterek tüm Türkiye’nin hizmetine sunduk. Çalışıyoruz ve çalışacağız.
Şuna inanıyorum bizimkisi bir aşk hikayesidir. Aşk ise kişinin sevdiğinde yok olmasıdır. Laf ile aşk olmaz.

ÇÖP, ÇUKUR VE ÇAMUR

Milletimizin karşısına 1994 mahalli idareler seçimlerinde bu ülkenin CHP’den tevarüs ettiği çöp, çukur ve çamurla mücadele diyerek çıktık. Çünkü CHP çöptür,
CHP çukurdur, CHP çamurdur. Öyle devraldık İstanbul'u. Ve onlardan tamamen arındırdık. Her yer böyleydi, Ankara farklı mıydı? Hayır.
Ama buraları teslim aldık. Aldıktan sonra İstanbul ve Ankara değişti. Ancak teslim alınmayan yerlerde halen susuzluk devam ediyor. İzmir...İzmir'i, inşallah İzmirli kardeşlerimiz bize emanet edecekler.

MİLLETİMİZİN HUZURUNDAYIZ

Tevazu, samimiyet ve gayret ile memleket işi gönül işi diyerek, gönül belediyeciliği sözüyle milletimizin huzuruna çıkıyoruz.
Halkımıza, yeni bir heyecanla, yeni bir vizyonla, kimi tecrübeli, kimi yeni ama birikimli ve vizyoner isimlerle şehirlerimizi daha ileriye taşımanın sözünü veriyoruz.
Hedefimiz istisnasız tüm fertleriyle önce milletimizin gönlünü kazanmak, ardından sandıkta oyunu almaktır.

DARBE ANLAYIŞ DÖNEMİ KAPANACAK

Darbe çığırtkanlığı yapan, asmayı, kesmeyi, zehirlemeyi, sürmeyi hesap eden anti-demokratik siyaset anlayışının dönemi, inşallah 31 Mart’ta tamamen kapanacaktır
. Türkiye’nin, tehdit siyasetine değil hizmet siyasetine ihtiyacı vardır.

İTTİFAKTA TAVİZ YOK

Bu süreçte, ülkemizin bekasının ve milletimizin geleceğinin güvencesi olarak gördüğümüz Cumhur İttifakı'na bağlılığımızdan taviz vermeyeceğiz. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır.
Cumhur İttifakı'nın tanımı budur. Pazara kadar değil inşallah mezara kadar.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, hamdolsun, her geçen gün daha da pekişerek başarıyla yürüyor.
  • 31 Mart’a yeni kadro
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’ye dönüşü ile başlattığı yenilenme süreci belediye başkan aday listelerine de damga vurdu. AK Parti, elinde tuttuğu 48 il belediyesinden 31’inde, 577 ilçe belediyesinden 266’sında değişime gitti.
  • 81 ilden 77’sinde aday gösteren AK Parti, 4 şehirde Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP'nin adayını destekleyecek. AK Parti’nin aday göstereceği 77 il belediyesinin 48’i AK Partili belediye başkanları tarafından yönetiliyor. Bu 48 belediyenin 17’sinde mevcut başkanlar yeniden aday gösterilirken, 31 il belediyesinde ise yeni isimler tercih edildi.
  • İLÇELERDE DE YENİLENME
  • İlçe belediyelerinde de büyük oranda değişim ve dönüşüm yaşandı. AK Parti yurt genelinde 834 ilçe belediyesi için adaylarını açıkladı. Bu ilçelerden 577’si AK Partili isimler tarafından yönetiliyordu. 577 isimden 311’i ile yola devam edilirken, 266’sında yeni isimler aday gösterildi. Belde belediyeleri adaylarında da benzer değişim gerçekleştirildi.
  • Toplamda 1297 belediye için aday gösteren AK Parti, kendi elinde bulundurduğu 865 büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyesinden 480’ninde aynı isimlerle ‘yola devam’ dedi. 385’inde ise değişim yaşandı. Bu rakamlarla AK Parti’de değişim oranı yüzde 45 olarak gerçekleşti.

Şehirlere stratejik takip

Erdoğan, "31 Mart 2019 imtihanından başarıyla çıkmak için, geçmişte yaptığımız hizmetlerle yetinmiyoruz. Önümüzdeki dönemde, tıpkı ülkemizin diğer vizyoner projeleri gibi şehirlerimiz için de kısa, orta ve uzun vadeli strateji belgeleri hazırlayacağız.
Bakanlıklarımızdan en küçük belediye birimlerimize kadar, şehirlerimizle ilgili tüm planları, projeleri, yatırımları, hizmetleri bu strateji belgeleri üzerinden takip edeceğiz. Kısa vadeli hedefleri her yıl, orta vadeli hedefleri belediye başkanlarımızın dönemlerinin bitiminde, uzun vadeli hedefleri de ülkemizin 2023, 2053, 2071 vizyonlarıyla bağlantılı şekilde değerlendireceğiz.
Bu süreçleri tüm belediyelerde takip etmek için Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir izleme-değerlendirme sistemi kuracağız. Ayrıca AK Partili belediyelerimizin daha yakından takibi için, benzer bir sistemi Genel Merkezimizde faaliyete geçireceğiz. Bu doğrultuda Türkiye’yi, bugüne kadar ki uygulamaların ötesinde bir yeni şehircilik vizyonu ile buluşturuyoruz" dedi.

İnsani vizyon

İnsanı merkeze alan, gönül belediyeciliği vurgusunun öne çıktığı AK Parti'nin yeni dönemdeki belediyecilik anlayışını ortaya koyan 11 maddeden oluşan, 19 sayfalık manifestosu şöyle:

1- Şehir planları

Şehir planları konusunda, uzun vadeli ihtiyaçları gözeten ve hakkaniyete uygun yöntemler takip edilecek. İstismara açık parsel bazlı plan değişikliklerine geçit verilmeyecek. şehir planları ve imar uygulamaları şeffaf bir şekilde hazırlanacak. Şehirleri çekim merkezi haline getirecek projelere öncelik verilecek.

2- Altyapı ve ulaşım

Önümüzdeki dönemde, içme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon, doğalgaz, enerji ve iletişim hatları gibi temel altyapı sorunları tamamen çözülmemiş hiçbir şehir kalmayacak. AK Partili olmayan belediyelerde de altyapı eksiklerinin tamamlanması çalışmaları yakından takip edilecek. Toplu taşımaya önelik verilerek, trafik sorunu halledilecek.

3- Kentsel dönüşüm

Kentsel dönüşüm projeleri, şehirleri hem deprem riskinden hem de çarpık yapılaşmadan kurtarmaya dönük olarak geliştirilecek. Bina bazlı kentsel dönüşümden ziyade alan bazlı kentsel dönüşüm teşvik edilecek. Tek tip kentsel dönüşüm uygulamaları yerine, bölgenin ve vatandaşların ihtiyaçlarını gözeten çözümler üretilecek.

4- Benzersiz şehirler

Her şehrin kendi coğrafyasına, iklimine, tabiatına, tarih ve insan dokusuna, büyüme alanlarına uygun gelişme modelleri hazırlanacak. Her birinin kendi hikayesi olan şehirlerin siluetini bozan, estetik değeri olmayan, kültür varlığımıza katkıda bulunmayan projelere kesinlikle izin verilmeyecek. Tarihi yapılar ve mekanlar şehrin günlük hayatının ayrılmaz parçaları haline getirilerek gelecek nesillere miras bırakılacak.

5- Akıllı şehirler

Akıllı şehirler ile şehircilikte yeni ufuklar açılacak. Belediye hizmetlerine erişimden, ulaşımın, enerjinin, binaların ve cihazların yönetimine kadar insanların günlük hayatını kolaylaştıracak tüm akıllı şehir uygulamalarına destek verilecek. Teknolojinin imkanları, özellikle de yerli çözümleri teşvik edilerek, şehirlerin emrine sunulacak.

6- Çevreci şehirler

Halkın ailesiyle huzur içinde vakit geçirebileceği, dinlenebileceği, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılabileceği millet bahçeleri her şehire yaygınlaştırılacak. Katı atıktan kanalizasyona, hava ve gürültü kirliliğine kadar, çevreye zarar veren tüm unsurların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik yatırımlar her şehire yaygınlaştırılacak.

7- Sosyal belediyecilik

Sosyal belediyecilik anlayışı, tüm mağdur ve mazlumlarla birlikte ailelere, çocuklara, gençlere, kadınlara, yaşlı ve engellilere hizmet verecek şekilde genişletilecek. Erişilemeyen, yardım eli uzatılmayan, hizmet götürülmeyen hiçbir kesim bırakılmayacak. Sosyal belediyecilik çalışmalarının kalite standartları oluşturularak, ülkenin her yerinde belirli bir seviyenin üzerinde hizmet verilmesi sağlanacak.

8- Yatay şehirleşme

Yatay şehirleşme yeni dönemdeki şehircilik vizyonun merkezinde yer alacak. Şehirler, toprakla daha çok buluşan, mahalle kültürünü yaşatan, komşuluk ilişkilerini canlı tutan yatay mimari anlayışıyla geliştirilecek. Kentsel dönüşüm alanları ile yeni imara açılan bölgelerde, bu modele öncelik verilecek.

9- Halkla yönetim

Halkla birlikte yönetim ilkesiyle, belediye faaliyetleriyle ilgili kararlara, şehir sakinleri, özellikle de muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının en üst seviyede katılımı sağlanacak. Bilhassa, insanların hayatlarını doğrudan ilgilendirecek büyük projelerde, bu istişare yöntemi mutlaka kullanılacak. Şehiri ilgilendiren kararlar ortak akıl ile alınacak.

1
0- Tasarruf şeffaflık

Tasarruf ve şeffaflık yeni dönemde belediyelerde çok daha önemli bir yönetim ilkesi haline gelecek. Yatırım ve hizmetler yapılırken kullanılan kaynağın gerekliliği, verimliliği, önceliği, kalitesi titiz bir şekilde değerlendirecek, sonra adım atılacak. Her faaliyet, en başından en sonuna kadar milletin gözü önünde, her türlü bilgiye, belgeye erişimin açık olduğu bir yöntemle yürütülecek.

11- Değer üreten şehirler

Değer üreten şehirler ile AK Parti belediyeciliği bir üst aşamaya taşınacak. Şehirler gayrimenkul odaklı zenginleşme aracı olmaktan çıkartıp, insanın kültürel ve ekonomik üretkenliğinden kaynaklanan katma değerle güçlenen mekânlar haline getirilecek. Şehirleri gayrimenkul rantıyla değil, geleceğe medeniyet mirası olarak bırakabileceğimiz iyilik, merhamet, kültür, sanat ürünü eserlerle değerlenmesi sağlanacak.

  • Nereden nereye
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile geldiği Ankara Spor Salonu girişinde söz ve müziği Altan Çetin'e ait olan "Nereden nereye" isimli seçim şarkısı eşliğinde vatandaşları selamladı:
  • Artık eski Türkiye yok, başımız dimdik
  • Bugünlere alnımızın akıyla geldik
  • Mazlumun sesi olduk yılmadık bir an
  • Zulme uğrayanların hep yanındayız
  • Milletiyle kol kola aynı yoldayız
  • Nereden nereye
  • Nereden nereye
  • Nereden nereye geldi Türkiye.
  • Önce millet, önce memleket
  • Hep beraber ileriye haydi Türkiye
  • Her köşesi ayrı güzel her şehri vatan
  • Vatan için çalışmaktır bize güç katan
  • Doğu, batı, kuzey, güney ayırmayız biz
  • Niyetimiz yok, hiç pes etmeye
  • And içmişiz bu ülkeye hizmet etmeye

Seçime ‘40 binlik’ start

AK Parti’nin aylardır üzerinde çalıştığı 11 maddelik manifestonun açıklandığı 31 Mart Yerel Seçimleri aday tanıtım toplantısı Ankara Arena’da salon içinde ve dışındaki yaklaşık 40 bin kişiyle renkli görüntülere sahne oldu.

* Kampanyanın ruhuna uygun olarak salon çevreci şekilde süslendi. Bez afiş ve bayrakların yanı sıra elektronik billboardlar da kullanıldı. Partililere AK Parti ve Türk bayrakları dağıtıldı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salona girişi öncesinde 81 ilden bin 297 aday tek tek tanıtıldı.

* Salonu dolduran partililerin pankartları da adeta yarışa sahne oldu. ‘Değer üreten şehirler’, ‘Korumak ve yaşatmak için çevreye saygılı şehirler’, ‘Gönülden yaparsan gönüller kazanır’, ‘Türkiye’nin geleceği gönül belediyeciliği’, ‘Tüm canlılara kucak açan şehirler’, ‘AK kadınlar yorulmaz, liderini bırakmaz’, ‘Ben değil, biz olacağız, istikbale koşacağız’, ‘AK gençliğin enerjisi, Türkiye’nin geleceği’, ‘Sefer 31 Mart zaferi için AK kadınlar sahada Türkiye için’ gibi pankartlar dikkat çekti.

ŞARKILAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI

* Yoğun güvenlik önlemlerinin dikkati çektiği tanıtımda, AK Parti’nin kampanyada kullanacağı 16 şarkı da belli oldu. Partililer program süresince çalınan müziklere eşlik etti. Listede ‘AK Parti benim’, ‘Birlikte Türkiye olduk’, ‘Biz size söz verdik’, ‘Bu vatana söz verdik’, ‘Canımın içi Türkiyem’, ‘Gönülden gönüle bir yol’, ‘İleri daha ileri’, ‘Nereden nereye’, ‘Biz yaparız onlar konuşur’, ‘Biz birlikte güzeliz’ gibi parçalar yer aldı.

* Erdoğan’ın ve AK Parti’nin geçmişten günümüze belediyecilik anlayışını anlatan ve manifestonun izlerini taşıyan bir film gösterildi.

* Partililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Rabia” işareti yaptığı fotoğrafının olduğu ‘Ankara’ya deli sana divane olduk’ ve ‘Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır’ yazılı 2 dev pankart açtı. Ayrıca, Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin selamlaştığı ve merhum Alparslan Türkeş ile merhum Necmettin Erbakan’ın da olduğu büyük bir pankart salonda yer aldı.

ERDOĞAN İMZALI LOGO

* AK Parti’nin ana seçim sloganı olan “Memleket işi gönül işi” de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ve kalp içinde Türkiye bayrağı ile 31 Mart logosu kullanılacak.


Takım ruhuyla hareket edin

AK Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde aday ve parti teşkilatlarına dönük taktik ve uyarıların yer aldığı 43 maddeden oluşan seçim kılavuzu hazırladı. Seçim kampanyasında belirlenen sınırlar içinde hareket edilmesi istenen ve konsept bütünlüğü vurgulanan klavuzda, kullanılacak materyallerin estetik ve kolay algılanabilir olması, AK Parti’nin imajına olumlu bir katkısı olacak ve seçmenin partiyi “düzenli, disiplinli” bir parti olarak algılamasını sağlayacağı vurgulandı. Çalışmalarda, görüntü, ses ve gürültü kirliliği yapılmaması, okul, hastane, ibadethane gibi yerlerin çevresinde müzik ve anons yapılmamasına dikkat edilmesi istendi. Teşkilatlar ve seçim bürolarında görev yapacak kadroların genç ve birikimli olmasına dikkat edilmesi vurgulandı.Teşkilatlar ve seçim bürolarında görev alacak olanların mümkün olduğu kadar aynı renk ve özellikte kıyafet giymeli istenerek, bunun takım ruhunu çağrıştıracak ve birlikte hareket edildiği imajını pekiştireceği belirtildi. Kanaat önderleriyle sürekli iletişim kurulması, adayların bölgelerinde sportif etkinliklere katılmaları, mümkün olduğu kadar çocuklarla ve gençlerle etkili iletişim kurmalı istendi. Adayların seçmen ve medyanın karşısına makul projelerle çıkmasının önemi belirtildi.

#AK Parti
#Recep Tayyip Erdoğan
5 yıl önce