|

Erdoğan gözyaşlarını tutamadı (Video)

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan''Filistin'de Barış İçin Kadınlar Toplantısı'nda yaptığı açılış konuşmasında gözyaşlarını tutamadı.

Yeni Şafak
00:00 - 10/01/2009 Cumartesi
Güncelleme: 16:16 - 10/01/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Erdoğan gözyaşlarını tutamadı (Video)
Erdoğan gözyaşlarını tutamadı (Video)

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İsrail'in Gazze'de yapılan katliamında sadece masum siviller değil, insanlığın merhametinin ve vicdanının da öldüğünü söyledi. Saldırılarda hayatını kaybeden Filistin'li çocuklardan bahseden Emine Erdoğan göz yaşlarını tutamadı. Erdoğan, konuşmasında Nazım Hikmet'in Hiroşima Faciası nedeniyle kaleme aldığı "Kız çocuğu" isimli şiirini okudu.



iŞTE O VİDEO:










Başbakan Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde düzenlenen "Gazze'ye destek için İstanbul Buluşması" toplantısı Beşiktaş Four Seasons Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya Sureyi Devlet Başkanı Beşar Esad eşi Esma Esad, Katar Emiri'nin eşi Nasser Al - Missned,Ürdün Kraliçesi Rania, Lübnan Cumhurbaşkanı Eşi Wafa Sleiman, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilan'nin eşi Begüm Gilani, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin kızı Dr. Aisha Muammer Al Kaddafi, Başbakan Erdoğan'ın kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak Erdoğan, Azerbaycan Parlamento Başkan Yardımcısı Bahar Muradova, Suriye Devlet Bakanı Dr. Bashar Al Shaar, Ürdün Planlama Bakanı Suhair Ali, Suriye Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Dr. Diar Al Hajaref, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, AB İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış'ın eşi Beyhan Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşi Gülten Günay, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in ABD'li eşi Anna Şimşek, Pakistan Milletvekili Asmai Arbab Alamgir, Pakistan Milletvekili Nuzhat Sadık, Sakıp Sabancı'nı eşi Türkan Sabancı, gelini Nebahat Koç Sabancı katılıyor. Aralarında Sami Yusuf'un da bulunduğu yerli ve yabancı çok sayıda sanatçı ve sivil toplum örgütü temsilcisi de toplantıda hazır bulundu.




Katılımcılar arası yapılan görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesinde katılımcı First Lady'ler platforma çıkarak aile fotoğrafı çektirdi. BM Filistinli Mülteciler Yardım ve Çalışma Örgütü Yüksek Komiseri Karen Koningin Abuzayd ve Antonio Banderas'ın toplantıya gönderdiği görüntülü mesajın yayınlanmasıyla başlayan toplantı Filistin ile ilgili hazırlanan sinevizyon gösterisi ile devam etti.

Toplantıda konuşan Emine Erdoğan, davetine olumlu yanıt vererek katılım gösteren herkese teşekkür etti. Uzun süredir ambargoların uygulandığı ve insanların teker teker hayatını kaybettiği Gazze'de yapılan son saldırılarla toplu ölümlerin yaşandığını aktardı.

GAZZE'DE ANNESİNİN KUCAĞINDAKİ BEBEKLER ÖLÜYOR
Yaptığı duygusal konuşmasında gerçekleştirilen katliamın kelimelerle ifade edilmesinin zor olduğunu belirten Erdoğan, en temel haklarından mahsur bırakılan Filistinlilerin üzerine bu kez fosfor bombalarının gönderildiğini vurguladı. Saldırılarda özellikle kadın ve çocukların yaşadığı katliamı anlatmak için kelimelerin kifayetsiz kaldığını vurgulayan Emine Erdoğan, "Bu vahşet aymazlığın ve duyarsızlığın boyutlarını açıkça ortaya koymaktadır Özellikle kadınların ve çocukların yaşadığı acıyı tarif etmek için kelimeler kifayetsiz kalıyor. Gazze'li çocuklar dünyanın tüm çocukları gibi bizim çocuklarımız gibi süt istiyorlardı, ekmek istiyorlardı, oyun ve oyuncak istiyorlardı. O masum yavrular okula gitmek, parka gitmek, öğrenmek ve oynamak istiyorlardı. " ifadelerini kullandı. Konuşmasının tam bu sırasında göz yaşlarına hakim olamayan Emine Erdoğan bir süre bekledikten sonra devam edebildi.

Gazze'deki saldırılarda kadın, çocuk ve masum sivillerin uğradığı katliamı anlatmaya devam eden Erdoğan, "Ancak ne hazindir ki oyun oynadıkları parklarda bisikletlerin üzerinde öldürüldüler. Okullara sığındılar orada da öldürüldüler. Camilere sağındılar yine öldürüldüler. Hastanelere götürüldüler orada da ölüm makinelerinden kaçamadılar. Onlar için en sıcak güvenlikli yer annelerinin kucağıydı kundaklarıydı, ancak ölüm annelerinin kucağından kundaklarda dahi buldu onları." Şeklinde konuştu.

Çocukların bu çarpışmaların hiçbir tarafında yer almadığını vurgulayan Emine Erdoğan, "Belki şu anda biz burada konuşurken, bir kadın, bir masum çocuk daha bir bebek daha ölüyor. Şunu iyi bilmemiz gerekiyor. Çocukların ölümü masumiyetin ölümüdür. Masumiyetin ölümü ise insanlığın çöküşüdür. " diye konuştu.

Konuşmasında Kuran, Tevrat ve İncil'den örnekler veren Erdoğan, Gazze'de yaşanan ölümlerin sadece, çocuk, sivil ve masum insanlar olmadığını söyledi. Erdoğan, "Gazze'de ölen sadece masum siviller, kadınlar ve çocuklar değil. Gazze'de bütün bir insanlığın vicdanı ve merhameti ölüyor. Burada ölenler Filistinli, müslüman diyerek kayıtsız kalanlar kendilerini ve vicdanların bir kez daha sorgulasınlar." İfadelerini kullandı.















İşte o şiir:
Kız Çocuğu
kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.
hiroşima'da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.
saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.
benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk.
çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.










AYRINTILAR GELİYOR...

15 yıl önce