|

Şehitlerin hatırası bu anıtta yaşatılacak

Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe kalkışması sırasında şehit düşen 249 vatandaşın hatırası, 15 Temmuz anıtında yaşatılacak. Şimdiki adıyla Şehitler Köprüsü’nün Anadolu yakası çıkışında yükselen anıtta bulunan 3 kemerde tüm şehitlerin isimleri yer alacak. 24 saat sala verilecek anıtın etrafındaki kademelerde ise Kuran okunabilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 23:35 - 14/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
Şehitlerin hatırası bu anıtta yaşatılacak
Şehitlerin hatırası bu anıtta yaşatılacak

15Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakası çıkışında yükselen tarihi anıt, kanlı darbe girişimi sırasında şehit düşen 249 vatandaşın aziz hatırasını yaşatacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından darbe girişiminin yıldönümünde açılacak olan anıtta, 24 saat sala verilecek. Anıtta yer alan üç ayrı kemerde tüm şehitlerin ismi yer alırken, anıtın etrafındaki kademelerde ise Kuran okunabilecek. Eşkenar beşgen bir plana oturtulan abidenin, yine beşgen şeklinde üretilen bir geometriye sahip bir kubbesi var. Kubbenin taşıyıcısı çelik yapının üzerine 5 santimetre kalındığında Kefken taşı uygulanacak. Kubbe açıklığı 11 metre, yüksekliği ise 9.5 metre olarak inşa edildi.

BİRLİK VE KENETLENMEYİ SİMGELİYOR

Kubbenin 5 köşesinde 5 kemer bulunurken, kemerlerden ikisi giriş ve çıkış için birer kapı mahiyetinde. Diğer 3 kemer, içlerinde 249 şehit isiminin yazılı olduğu kitabeler şeklinde kullanıldı. Kubbenin bütünlüğüyle kainat ve sonsuzluk sembolize edilirken, kubbe, şehitlerin aslında ölüler olmayıp sonsuz bir hayata mazhar olduğunu ifade ediyor. Ayrıca kubbeyi teşkil eden geometrik kollar milletin böylesine bir teşebbüs karşısında ortaya koyduğu birlik, beraberlik ve kenetlenmeye atıfta bulunuyor.

24 SAAT SALA OKUNACAK

Kubbenin çevrelediği kademeli mekanın merkezinde Türk-İslam sanatlarının önemli öğesinden biri olan mukarnasın bir havuz şeklinde kullanıldı. Bu merkez, zamanın, canlı olan her şeyin ve tüm olayların tek bir yere, bir merkeze aktığının ifadesi olarak yansıtılmış. Öte yandan anıtı ziyaret edecek vatandaşlar, bu merkezin etrafındaki kademelerde oturup gece gündüz her an okunacak salayı dinleyecek. Şehit isimlerini okuyabilecek, dileyenler Kuran okuyup dua edebilecek.

#15 Temmuz
#Anıt
7 yıl önce