Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili bilgi verdi: Kestel yangınında iyiye gidiyoruz

22:02, 27/07/2025, Pazar
AA
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili bilgi verdi: Kestel yangınında iyiye gidiyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili bilgi verdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Halihazırda 3 ilimizde 4 yangın var. Bursa Kestel, Bursa Harmancık, Karabük Safranbolu ve Kahramanmaraş Onikişubat. Kestel yangınında her geçen dakika daha iyiye gidiyoruz" dedi. Yumaklı "Bu mücadeleye saygı duymayanlar var mı? Var. Çeşitli dezenformasyonlarla yapılanların kendileri adına ne amaçladılarsa ona ulaşmak için her şeyi yapanlar var. Daha önce söyledik, onlara cevap vermeyeceğiz, onların bizleri çekmek istedikleri zemine hiçbir zaman için itibar etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde, orman yangınlarındaki son duruma ilişkin değerlendirmede bulundu.

Riskli günlerden geçildiğini, bugün de çok sıcak ve hafta tatili olması dolayısıyla da riskli bir gün yaşandığını belirten Yumaklı, ülke genelinde 23'ü ormanlık alanda, 21'i de orman dışı olmak üzere 44 yangına müdahale ettiklerini söyledi.

Yumaklı, bugün içinde başlayan ve büyüme potansiyeli olan yangınlardan Aydın Efeler, Aydın Nazilli, Muğla merkez Fadıl köyü, Muğla Bodrum, Denizli Tavas, İzmir Urla, Bursa İznik, Antalya Kemer, Edirne Keşan yangınlarını kontrol altına aldıklarını anlattı.

Devam eden yangınlarla ilgili son duruma değinen Yumaklı, şunları kaydetti:

"Antalya Gazipaşa ve Uşak Sivaslı'daki ikinci yangın, bunlarla ilgili 'Büyük ölçüde kontrol altına alındı' demiştik ancak malumunuz havanın çok aşırı sıcak olması sebebiyle en ufak bir rüzgarda bile yeniden alevlenmelerin yaşanması sebebiyle soğutma çalışmalarını bitirene kadar burada tam kontrolü vermeyeceğiz. Dolayısıyla bu konunun kamuoyu tarafından bu şekliyle bilinmesini istirham ediyoruz. Halihazırda 3 ilimizde 4 yangın var. Bursa Kestel, Bursa Harmancık, Karabük Safranbolu ve Kahramanmaraş Onikişubat."

"Kestel yangınında her geçen dakika daha iyiye gidiyoruz"

Yumaklı, Bursa'da dün önce Harmancık-Orhaneli mevkisinde, ardından da Kestel ilçesinde yangın çıktığını anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğlen yaptığımız açıklamada, Harmancık-Orhaneli yangınıyla ilgili büyük ölçüde kontrol altına aldığımızı, soğutma çalışmalarına devam ettiğimizi, tedbiri elden bırakmak istemediğimizi söylemiştik. Tam da biraz önce söylediğim sebeple gün içinde maalesef burada aşırı bir rüzgar oluştu ve yeniden alevlenmelere sebep oldu. Şimdi oraya yeniden odaklanmış durumdayız. Gündüz daha fazla yoğunlaştığımız ve artık bitirmekle ilgili sonlara geldiğimizi düşündüğümüz Kestel yangınında her geçen dakika daha iyiye gidiyoruz ancak bunlar için de yine bir yandan küçük tütmeler ya da rüzgar sebebiyle hafif alevlenmelerin hepsini bitirene kadar, soğutma çalışmalarımıza da bir yandan devam ediyoruz. Onlar için de 'tam kontrol' söylemeyeceğiz. Aynı şekilde hassasiyetle müdahaleye devam edeceğiz."

Bakan Yumaklı, Bursa'daki yangınlara gün içinde 2'si ağır sınıf 6 uçak, 2'si ağır sınıf 4 helikopter, 855 kara aracı, 2 bin 300 personelle müdahale edildiğini, hava karardıktan sonra da daha fazla yere ulaşarak soğutma ve tütmelerin sebeplerini ortadan kaldırmakla ilgili çalışmalara devam edileceğini aktardı.

Tahliyelerle ilgili rakamları da paylaşan Yumaklı,
"Bursa'da Gürsu'ya ait Karahıdır, İğdir, Ağlaşan, Avdancık mahalleleri ile Harmancık'a bağlı Çakmak, Çatalsöğüt, Çamoğlu, Ilıcaksu, Dutluca, Yakuplar ve Gedikler mahallelerinde toplam 3 bin 515 vatandaşımız tahliye edildi, güvenli yerlere alındı."
diye konuştu.

"Son ateş sönene, son duman dağılana kadar da durmayacağız"

Bakan Yumaklı, Karabük Safranbolu'daki yangında durumun biraz daha iyiye gittiğini dile getirerek, "
Bu yayına hazırlanırken arkadaşlarımız sahada kontrollerine devam ettiği sırada, yeni bir alevlenme oldu. En son alana bile ulaşmadan 'Biz tam burayı kontrol ettik' demeyeceğiz."
ifadesini kullandı.

Buradaki coğrafi şartlar, kırıklar, kanyonlar, uçurumlar, vadiler ve hava şartlarının, ekiplerin işini zorlaştırdığını vurgulayan Yumaklı, şöyle devam etti:

"Çok ciddi bir sis ve duman bulutu, uzunca bir süre bu yangın alanının üzerinden kalkmıyor ancak gün boyu buraya da yine 3 uçak, 16 helikopter, 389 araç ve 1386 personelle müdahale ettik. Gece boyu da arkadaşlarımız, bütün alanlara tek tek ulaşmakla ilgili çalışmalarını devam ettirecekler. Kahramanmaraş Onikşubat'ta enerjisini düşürdüğümüzü söylemiştik. Taşlık, kayalık, zor bir coğrafya, ulaşmak mümkün değil. Burada hava araçlarımızın da etkisiyle mümkün olduğu kadar ulaşabildiğimiz yere kadar ulaşacağız. Burada da herhangi bir şekilde tedbiri elden bırakmayacağız."

Yangınların söndürülmesiyle ilgili canla başla, fedakarca çalışan, destek verenlere teşekkür eden Yumaklı, şunları kaydetti:

"Allah, onların ayaklarına taş değdirmesin. Aylar öncesinden iklim değişikliğiyle ilgili koşulların ve küresel ısınmanın, bizi çok zor sınamalarla karşı karşıya bırakacağını, her platformda söylemeye başladık. Bizim gibi Akdeniz kuşağında yer alan ülkelerde de bizimle benzer problemlerin yaşandığını takip ediyorsunuzdur. Biz, tek yürek olmuş bir millet olarak, bunun gücüyle bu mücadelemizi sürdürüyoruz. Son ateş sönene, son duman dağılana kadar da durmayacağız. Biz, teyakkuzdayız. Vatandaşlarımızdan da azami dikkat ve hassasiyet istirham ettiğimizi bir kez daha tekrar edelim."

"Bu ülkenin damarlarından ağaçların köklerine kadar inen bir mücadele ruhu var"

Yangınla mücadele edenlerin "yeşil vatanın kahramanları" olduğunu ifade eden Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ülkenin damarlarından ağaçların köklerine kadar inen bir mücadele ruhu var. Bu kardeşlerimin hepsinden Allah razı olsun. Onlarla gurur duyuyorum. Kimin ne dediğine bakmadan yeşil vatan için gözü kara bu kardeşlerimle biz, bu savaşı inşallah kazanacağız. Bu mücadeleye saygı duymayanlar var mı? Var. Çeşitli dezenformasyonlarla yapılanların kendileri adına ne amaçladılarsa ona ulaşmak için her şeyi yapanlar var. Daha önce söyledik, onlara cevap vermeyeceğiz, onların bizleri çekmek istedikleri zemine hiçbir zaman için itibar etmeyeceğiz. Biz, işimize odaklanacağız. Bu vatanın bir dalını, bir taşını alevlere kurban etmemek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz."
Bakan Yumaklı, Türkiye'nin ağaçlandırmada Avrupa lideri olduğuna dikkati çekerek,
"Yanan alanlar, ertesi yılın sonuna kadar mutlaka tohumla ve fidanla buluşturulur. Speküle edildiği için söylüyorum yanan alanlarla ilgili anayasa gereği başka herhangi bir tasarrufta bulunulması, mümkün değil."
ifadesini kullandı.

Açıklamada, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ile bazı AK Parti Bursa milletvekilleri de yer aldı.


Bakan Kurum: Toplam 104 birim ağır hasarlı
Gündem
Bakan Kurum: Toplam 104 birim ağır hasarlı
Bursa’daki yangının acı boyutu gün ağarınca ortaya çıktı
Gündem
Bursa’daki yangının acı boyutu gün ağarınca ortaya çıktı
Yangınlara ilişkin 33 ilde 97 şüpheli hakkında işlem yapıldı
Gündem
Yangınlara ilişkin 33 ilde 97 şüpheli hakkında işlem yapıldı
Yanan evini çaresizce izledi
Gündem
Yanan evini çaresizce izledi

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026