|

Taviz yok

Suruç'taki intihar eylemini bahane ederek sokakları karıştıran terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmasına son yılların en büyük darbesi vuruldu. 10 bini aşkın polis, 16 ilde yüzlerce adresi bastı. Aralarında çok sayıda IŞİD'cinin de bulunduğu 297 örgüt mensubu gözaltına alındı. Zanlılara İç Güvenlik Yasası hükümleri uygulanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/07/2015 السبت
Güncelleme: 05:33 - 25/07/2015 السبت
Yeni Şafak

Hükümetin yasadışı örgütlerle mücadele için geçtiğimiz nisan ayında hayata geçirdiği İç Güvenlik Paketi, kapsamlı biçimde ilk kez uygulandı. Ülke genelinde 10 bini aşkın polisin 16 ilde eşzamanlı gerçekleştirdiği operasyonlarda PKK, IŞİD, DHKP-C, MLKP ve FETÖ olmak üzere çok sayıda terör örgütünün hücresine baskınlar düzenlendi. Önceki gün Çankaya'da Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Güvenlik Zirvesi'nde alınan karar gereği düzenlenen baskınlarda 297 terör zanlısı yakalandı. Terör örgütü PKK, son birkaç gün içinde 4 güvenlik görevlisini şehit etmiş, örgüt mensupları Türkiye'nin birçok yerinde yol kesme eylemi yaparak çok sayıda aracı yakmış, vatandaşları da gasp etmişti.



Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında kurulan Başbakanlık Koordinasyon Merkezi (BKM), operasyonlara ilişkin bilgi verdi. BKM, 20 Temmuz'da 32 kişinin hayatını kaybettiği Suruç'taki intihar eylemini hem PKK hem de marjinal sol örgütlerin suistimal ettiğini kaydetti. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dün olduğu gibi bugün de ayrım yapmaksızın DAEŞ, PKK ve diğer uluslararası terör örgütleriyle çok boyutlu mücadelede kararlıdır. Milletimizin huzuru ve güvenliği için her türlü tedbir alınmaktadır" denildi.



GÜVENLİK YASASI AKTİF


Devletin aldığı 'topyekûn mücadele' kararı sonrası baskınlar, İç Güvenlik Yasası gereğince yapıldı. Geçtiğimiz nisan ayında yürürlüğe giren yasa, gösteri ve yürüyüşlerin terör örgütünün propagandasına dönüştürülmesini engellemek için yüze maske takılmasına ceza yolunu açmıştı. Ayrıca eylemlere silah, taş, sopa, sapan, demir bilye, havai fişek, yakıcı-yaralayıcı maddeler, molotofkokteyli ile katılmaya ağır yaptırımlar getirilmiş, sokakları savaş alanına çevirenlere yönelik caydırıcı tedbirler alınmıştı. Bu yasa maddelerine aykırı davranış sergileyen 297 zanlı hakkında Güvenlik Yasası'ndaki cezai yaptırımlar uygulanacak.





Ormanları yakacaklardı


İzmir'de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 6 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 2'sinin yaşlarının 18'den küçük olduğu, Menemen'de eylem hazırlığındayken yanlarında molotof bombaları ve benzin bidonlarıyla yakalandıkları öğrenildi. Küçük yaştaki Ş.B ve N.Y'nin Menemen, Buca ve Narlıdere ilçelerinde orman yangını çıkarmak için hazırlık yaptıkları iddia edildi. Zanlıların Cudi dağında çıkan yangınlara misilleme yapmak istedikleri belirtiliyor. Diğer 4 zanlı ise kent merkezinde yakalandı.



Ege imamı kaçtı


Paralel örgütün finans ayağına yönelik İzmir merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda 21 kişi gözaltına alındı. İzmir Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında, İzmir'deki 14 adresle birlikte Sivas, Gümüşhane, Çanakkale, Kütahya, Denizli, Aydın ve Muğla'daki baskınlarda 21 zanlı yakalandı. Aralarında öğretmen, işadamı ve serbest meslek çalışanlarının da bulunduğu zanlılara, “Fethullahçı Terör Örgütü'nün yönetici ve üyeleri oldukları, tehdit ve şantaj yaparak örgüte destek sağladıkları" suçlaması yöneltiliyor. Hakkında yakalama kararı bulunan ve FETÖ'nün Ege bölge sorumlusu olduğu iddia edilen Bekir Baz ise kayıplara karıştı. Evi aranan Baz'ın avukatlık mesleğini yapmadığı, maaşını paralel örgütten aldığı ve bir süre önce yurtdışına kaçtığı kaydedildi.



Polisle çatıştı öldürüldü


16 ildeki temizlik harekatının İstanbul ayağında 5 bin polis, 26 ilçede 140 adrese baskın düzenledi. IŞİD, PKK, YDG-H ve DHKP-C militanlarından oluşan 103 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 36'sının yabancı uyruklu olduğu, aralarında İngiltere ve Fransa vatandaşlarının da bulunduğu belirlendi. Okmeydanı başta olmak üzere Sultangazi, Küçükçekmece, Sarıyer, Gaziosmanpaşa, Kâğıthane ile birlikte toplam 26 ilçedeki operasyonlara Edirne ve Bursa'dan gelen ekipler de destek verdi. Baskınların Bağcılar ayağında ise kan aktı. 'Canlı bomba' olacağı şüphesiyle İstanbul polisi tarafından aranmakta olan DHKP-C'li kadın terörist Günay Özaslan'ın bulunduğu adreste çatışma çıktı. Polisin 'teslim ol' çağrısına ateşle karşılık veren Günay Özaslan öldürüldü. Özaslan'ın Zonguldak Kadın Cezaevi'nden bir süre önce çıktığı ve daha önce de çeşitli açlık grevlerine katıldığı öğrenildi. Bağcılar'da polisle çatışmaya giren Özaslan'ın evinin önünde, operasyon sonrası 10 kişilik bir grup ise oturma eylemi yaptı. Öte yandan daha önce adı canlı bomba olarak geçen DAEŞ terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen Özlem Y. ile birlikte kaldığı arkadaşı Mehmet C. da Antalya Manavgat'ta gözaltına alındı.



YDG/H üyesi 32 kişi




Adana'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H üyelerine yönelik operasyonda 32 kişi, Mersin'in Tarsus ilçesinde de PKK üyesi iddiasıyla 21 kişi yakalandı. Zanlıların bazıları emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilirken, şüphelilerle birlikte 7 av tüfeği, 190 av tüfeği fişeği, 10 tabanca mermisi ele geçirildi.



HDP'li başkan sorguda




Iğdır'daki operasyonda 9 kişi gözaltına alındı. Zanlılar arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileriyle eski Iğdır Belediye Başkanının da olduğu belirtildi. Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, sabah saatlerinde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan DBP Iğdır İl Eş Başkanı Zübeyde Kaynar, HDP Iğdır İl Eş Başkanı Dilber Turan, eski Iğdır Belediye Başkanı Hüseyin Malk, eski BDP Belediye Meclis Üyesi Oğuz Ok'un da aralarında bulunduğu 9 kişinin sorgusu sürüyor.



Paralel koruma işlemez




Paralel yapı ve terör örgütleri ortak hareket ederek İç Güvenlik Yasası'nın çıkmasına çeşitli gerekçeleri bahane ederek karşı çıkmıştı. Emniyetteki paralel yapılanmayı tasfiye etmeyi ve kamu düzenini sağlamayı amaçlayan İç Güvenlik Yasası, paralel yapının ve terör örgütünün hedefi haline gelmişti. Bu nedenle dün yapılan operasyonlar kapsamında ilk kez uygulanan İç Güvenlik Yasası ile ilgili paralel yapıya mensup hakim ve savcıların ayak diretebileceği ifade ediliyor. HSYK'nın, yasadaki hükümleri uygulamamak için direneceği kaydedilen hakim ve savcılarla ilgili takipte olduğu, herhangi bir müsamahanın gösterilmesi halinde gerekli adımların atılacağı belirtiliyor. Yasaya göre, gösterilere motolof ya da her türlü kesici-delici-yakıcı maddelerle katılanlar hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis isteniyor.



Suruç'u suistimal ettiler





Türkiye genelindeki temizlik harekatının Ankara ayağında PKK ve IŞİD bağlantılı 11 kişi yakalandı. Başkent polisi Gölbaşı, Sincan, Altındağ, Mamak ve diğer merkez ilçelerde 12 farklı adrese eşzamanlı operasyon düzenledi. Zanlılardan 5'inin PKK, 6'sının ise IŞİD üyesi olduğu öğrenildi. Haklarında yakalama kararı olanlara yönelik arama çalışmaları ise sürüyor. Diğer şehirlerdeki operasyonların detayları ise şu şekilde gerçekleşti:



Kocaeli

- Gebze, Darıca, Dilovası, Çayırova, İzmit ve Derince'de çok sayıda adrese baskın düzenlendi. PKK üyesi 13 kişi gözaltına alındı.


BURSA

- PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG/H) üyelerine yönelik operasyonda 9 kişi gözaltına alındı. Bunların, Suruç saldırısı sonrası yapılan eylemleri organize ettikleri öğrenildi.


Antalya

- Kepez'de PKK üyesi olduğu iddia edilen 1'i 18 yaşından küçük 2 kişi yakalandı.


Şanlıurfa

- Ceylanpınar, Suruç ve Viranşehir ilçelerinde 49 adrese eşzamanlı baskınlar sonucu 35 PKK'lı gözaltına alındı. Zanlıların evlerindeki aramada, birer tabanca ve pompalı tüfek ile çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.


Adıyaman

- Kent merkezindeki çeşitli adreslerde IŞİD'le bağlantılı 8 kişi yakalandı.


Elazığ

- PKK'nın gençlik yapılanmasına yönelik operasyonda 5 kişi gözaltına alındı. Zanlılara ait 2 de ruhsatsız tabanca ele geçirildi.


Bitlis

- PKK'nın gençlik örgütüne yönelik baskınlarda 8 zanlı yakalandı.


Muş

- Varto ve Bulanık ilçelerinde YDG/H üyelerine yönelik baskında 10 kişi gözaltına alındı.


Bingöl

- 9'u il merkezinde 2'si ise Karlıova ve Solhan ilçelerinde toplam 11 PKK üyesi yakalanldı.


Bartın

- Amasra'ya tatil için gelen 32 yaşındaki H.P., IŞİD üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Emniyet kayıtlarında ismi bulunmayan H.P., ifadesinin ardından serbest bırakıldı.





#Paralel yapı
#PKK
#YDGH
٪d سنوات قبل