|

Anadolu'da ekmeğin yareni katık

Süzme yoğurda nispetle yağsız olduğundan dolayı daha uzun süre saklanabilen katık, Anadolu'da ekmeğin yarenidir. Türkiye’nin her yanında bilinen bir ürün olmadığından dolayı bugün katık yerine süzme yoğurt kullanılarak yapılabilecek tarifleri sizler için hazırladık.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2018 Pazar
Güncelleme: 04:56 - 11/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’nin  her yanında bilinen bir  ürün olmadığından dolayı  bugün katık yerine süzme  yoğurt kullanılarak yapılabilecek  tarifleri sizler için hazırladık.
Türkiye’nin her yanında bilinen bir ürün olmadığından dolayı bugün katık yerine süzme yoğurt kullanılarak yapılabilecek tarifleri sizler için hazırladık.

Türk mutfak kültüründe yoğurt çok özel ve önemli bir yere sahip. Bin yıllardır mantıların, eriştelerin yanında servise alındığı gibi sadece su, sarımsak, sirke ve yerel otlarla karıştırılıp içecek, nohut ve pirinçle karıştırılıp çorba olmuş. Kurutulup kışlığa, yolluğa, azığa dönüşmüş.

UZUN SÜRE SAKLANABİLİR

Orta ve Kuzey Anadolu'da yoğurdun “katık” adı verilen bir türevi yapılagelir. Ayran yapılan yoğurt çalkalanıp yağı alınır. Ardından kalan yağsız ayran ince tülbentlerle süzülür. Çoğu zaman, düğün çorbalarında, böreklerde süzme yoğurda nispetle yağsız olduğundan dolayı daha uzun süre saklanabilen katık kullanılır. Adından da anlaşılacağı gibi katık, Anadolu'da ekmeğin yarenidir. Ben bugün, bu çok değerli yarene hakkını vererek içinde katığın kullanıldığı bir kaç tarif paylaşalım istedim. Tabi Türkiye’nin her yanında bilinen bir ürün olmadığından katık bulmak zor olabilir, Bunun yerine süzme yoğurt kullanabiliriz.

Katık böreği (Samsun, Vezirköprü)

Malzemeler:

* 2 buçuk su bardağı yarma (kırık buğday)

*900 gram katık

*Yarım bağ dereotu

*Yarım bağ maydanoz

*1 çay bardağı sıvı yağ

*2 yemek kaşığı tereyağı

*2 buçuk su bardağı su

Yapılışı: Ayıklayıp yıkadığımız yarmayı, bir gece önceden 2 buçuk su bardağı su ile ıslatalım. Ayrı bir yerde dereotu ve maydanozu ince ince kıyalım. Islatılmış yarmaya sırasıyla katığı, dereotunu ve maydanozu, sıvı yağı ve tuzu ekleyip iyice karıştıralım. Böreğimizi tereyağıyla yağladığımız tepsiye yayalım. 2 - 2 buçuk santimetre kalınlığında olmalı. Çok ince ya da çok kalın olursa istediğimiz lezzette olmaz. Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında hafifçe kızarana kadar pişirelim. Çıkartıp üzerini kalan tereyağı ile yağlayalım. Ardından tekrar fırına sürüp kızarana dek pişirelim.

Katıklı aş (Çorum)

Malzemeler:

*2 çay bardağı buğday

*1 çay bardağı nohut

*1 çay bardağı fasulye

*Yarım bağ nane

*300 gram katık

*1 tatlı kaşığı sumak

*1çay bardağı su

*Tuz

*Yapılışı: Nohut, buğday ve fasulyeyi bir gece önceden ıslatalım. Katığın içerisine, suyu, buğday, fasulye ve nohutu karıştıralım. Kıyılmış naneyi ve tuzu ekleyip sumak ile lezzetlendirelim.

#Türkiye
#Anadolu
6 yıl önce