|

Arakanlılar için söyleyeceğiz

Uluslararası Etno Müzik Festivali bugün kapılarını açıyor. İlk kez gerçekleşecek olan festivalde altı ülkeden 16 sanatçı ağırlanıyor. Festivalin sanatsal programını oluşturan müzisyen Şirin Pancaroğlu, “Şifa bulacağımız içerik ve nitelikte, çok usta müzisyenlerin aşkla müzik yaptıkları; hem ağlayacağımız hem neşeleneceğimiz ve bunun arasındaki tüm duygu hallerini deneyimleyeceğimiz bir festival.” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/04/2018 الأحد
Güncelleme: 07:40 - 1/04/2018 الأحد
Yeni Şafak
Müzisyen Şirin Pancaroğlu
Müzisyen Şirin Pancaroğlu

İstanbul, bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Uluslararası Etno Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen festivalbugün başlıyor. Festivalin sanatsal programını oluşturan Şirin Pancaroğlu, Etno Müzik Festivali hakkında, “Şifa bulacağımız içerik ve nitelikte, çok usta müzisyenlerin aşkla müzik yaptıkları; hem aglayacagımız hem neşeleneceğimiz ve bunun arasındaki tüm duygu hallerini deneyimleyeceğimiz bir festival. Festivalde dinleyecileri Türkiye, İrlanda, Yunanistan, Azerbeycan, İran, İskoçya tınıları, enfes müzisyenler, çalgılar ve icralar bekliyor.” ifadelerini kullanıyor.


GELENEKSEL MÜZİKTE UZMANLAR

Pancaroğlu, altı ülkeden 16 sanatçı katıldığı festivalde, müzikseverlerle buluşacak olan sanatçılar için şunları söylüyor: “Farklı kültürleri temsil eden, geleneksel müziklerinde uzmanlaşmış, saygın duruşları olan, ciddi müzisyenleri davet ettik. Katılan her bir sanatçının büyük izler bırakan bir müzik seyri var. Hepsi de şahsen tanıdığım veya çalışmalarını yakinen takip ettiğim müzisyenler. Bu sadece bir demet. Ama çok güzel bir demet ve bunu dinleyicimize takdim etmek bana şeref veriyor.”


MÜZİK TÜM DERTLERE İÇİN ŞİFA OLUR

Festival kapsamında açılış gecesinin iki konserinden biri Arakan’da yaşamını yitirenlere adanıyor.


Pancaroğlu, bunun hayatını kaybeden masum insanlara bir ağıt niteliğinde olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Müzik şifadır. Dünyada yaşanan zulümlere dikkat çekmek, daha iyi bir dünyanın varlığına işaret etmek müziğin doğasında var. Yas tutmak, ağlamak, keyiflenmek, evlenmek, tarlada ekin biçmek, dinlenmek, sevmek, gülmek, heyecanlanmak, çalışmak.hepsi müzikle içice geçmiş insan olmaya dair eylemler ve müziğin binbir yüzünden sadece birkaçı.


Toplum içerisinde müziğin büyük bir itici güç, bir şifa oldugunu iyi ayristirmamiz gereken bir dönemdeyiz. Büyük acılı olayların yasandığı bu dönemde içinde yaşadığımız toplumun müziğin bu özelliğine sahip çıkması gerekiyor.”Pancaroğlu, bugün gerçekleşecek olan açılış konserine “Halita” adını neden verdiğini şu sözlerle açıklıyor: “Bir alaşım gibi düşündük bu konserdeki buluşmayı. Türk müziği klarneti, batı arpı, İskoçya mandallı arpı, geleneksel Türk müziğinin vokal icrası, bendir.Birbirimize eriyip karıştık Bora Uymaz, Tolga Akşit ve ben. Ufku geniş, seni beni olmayan icralar. Eriyip yeni bir madenin oluşması gibi.”


  • Kadın sesinden bozlak dinlemek
  • Bugün başlayacak olan Etno Müzik Festivali 3 Nisan tarihine kadar devam edecek. Konserler, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ve ücretsiz olacak. Festivale Türk sanatçıların yanı sıra İrlanda, Fransa, İngiltere, Yunanistan ve Fransa’dan da sanatçılar katılacak. İrlanda’dan Anne-Marie O’Farrell, İngiltere’den Brendan Power, Yunanistan’dan Ross Daly, Fransa’dan Keyvan Chemirani ve Azerbeycan’dan Eytiram Hüseyinov, Elşan Mansurov, Alagha Sadiyev ile Kamran Karimov gibi sanatçılar sahne alacak. Türkiye’nin etnik müzik kültürünün özgün bir şekilde festivale yansıyacağını söyleyen Pancaroğlu, “ Bozlak denince kulağımıza hep erkek sesi gelir. Biz ise kulaklarımızda büyük ustad Neşet Ertaş’in izinden bir kadın ses dinleyeceğiz: Fatma Aydoğan. Muhlis Berberoğlu ile bağlama icrası çok farklı ufuklara taşımış durumda. Festival bunu deneyimlemek için mükemmel bir imkan. Klarnetin virtüöz ismi Tolga Akşit ile Türk müziği klarneti arp ile buluşacak. Usta okuyucu Bora Uymaz’ı ilahi, türkü gibi bildiğimiz formlarda olduğu gibi, ondan bir Arjantin halk şarkısının içinde geleneksel bir kaside okunuşunu da dinleyeceğiz. “diyor.
#Uluslararası Etno Müzik Festivali
#Şirin Pancaroğlu
#Arakan
٪d سنوات قبل