|

Enfes lezzetler

Kış aylarında sıklıkla tükettiğimiz vitamin deposu portakal ve mandalina gibi meyvelerin kabuklarını çöpe atmak yerine değerlendirebiliriz. Farklı lezzetler yakalamak için kurutup un haline getirdiğimiz meyve kabuklarından yaptığımız leziz bir kurabiye tarifini denemenizi öneririz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 07:31 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Enfes lezzetler
Enfes lezzetler

Mandalina ve portakalın içinde bolca C vitamini olduğu herkes tarafından biliniyor. Turuncu ve sarı renkli meyve sebzelerde bulunan A vitamini de hem cilt sağlığı için, hem göz sağlığı için oldukça önemli. Biz bu meyveleri en güzel şekilde çiğ yiyoruz. Fakat son zamanlarda, Türkiye'nin batısından güneyine çürüyen mandalina ve portakalların haberleri geliyor. Meyveleri çürümüş gören herkes gibi, çöpe giden vitaminlerin kaygısı bütün mutfak emektarlarını da sardı.





SODA VE GAZOZLARA DOĞAL AROMA


Eminim Türkiye'nin dört bir yanında bu konuda çalışmaya başlayan çok meslektaşım oldu. Bazılarını televizyonda gördüm ve çok sevindim. Biz de öğrencilerimle “İhtiyaç fazlası turunçgillerden neler yapılabilir?”, “Atılan parçalar neye dönüştürülebilir?” sorularının cevabını aradık. Yaptığımız araştırmalarda portakal ve mandalina kabuklarının limon kabuğu gibi krema, sos, kurabiye ve keklerde aroma ve renk verici birçok tarife ulaştık. Bu kabukların tozları soda ve gazozlarda gıda boyalarının yerine de kullanılabilir. Biz daha önce yapılmış hiçbir şeyi tekrar etmek istemedik ve portakal kabuğunu un gibi kullanmaya karar verdik. Önce portakal kabuklarını kuruttuk. Daha sonra öğütüp eledik. Sonuçlar oldukça güzel oldu.



TARİFLERİNİZİ PAYLAŞIN


Bu tarifler arasından sizinle paylaşmak için Celal Abbas Avcu'nun çalışmasını seçtim. Sizin de benim kadar beğeneceğinizi umuyorum. Bizim gibi sizler de çok daha fazla tarif elde edebilisiniz. Keşfettiğiniz tarifleri bizimle paylaşırsanız, el birliği ile mandalinalarımızı, portakallarımızı mutfağımıza kazandırmış oluruz.



Portakal kabuğu kurabiye




Malzemeler

■1 su bardağı portakal kabuğu


■Yarım su bardağı


pudra şekeri


■4 yemek kaşığı un


■125 gram tereyağı



Yapılışı:

Portakal kabuğu blenderdan geçirilerek toz haline getirilir. Tereyağı, pudra şekeri, un portakal kabuğuna karıştırılır. Elle şekillendirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişirilir.











#Mandalina
#Portakal
#Kurabiye
7 yıl önce