|

Ispanağı az da olsa pişirin

Böreğin, salatasına kadar çeşit çeşit lezzetli yemeği zenginleştiren ıspanak hakkında doğru biline yanlışlar var. Birçok besin öğesinin bağırsakta emilimini kolaylaştırmak için ıspanağı çiğ tüketmek yerine az da olsa pişirmek gerekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/02/2018 Pazar
Güncelleme: 00:37 - 4/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
Ispanak, koyu yeşil renginden de anlaşılacağı gibi bol C vitamini içeriyor.
Ispanak, koyu yeşil renginden de anlaşılacağı gibi bol C vitamini içeriyor.

Kış günlerinin vazgeçilmez sebzelerinden biri olan ıspanak, koyu yeşil renginden de anlaşılacağı gibi bol C vitamini içeriyor. 1930’lu yıllarda Temel Reis ile meşhur oldu. İnce, güçsüz bir denizci olan Temel Reis ıspanakları çiğnemeye başlar başlamaz aniden güçleniyordu. Araştırmalara göre Temel Reis’in etkisiyle ABD’de ıspanak tüketimi yüzde 30 arttı. Çocuklar o dönem ıspanağı annelerinin maharetli elleri kadar Temel Reis sayesinde de sevdiler. Ispanak hakkında doğru bilinen yanlışlar da var. Zaten bu büyük ünü de 1870’te Eric Von Wolf adlı bilim adamının yüzde üç buçukluk demir oranını yanlışlıkla yüzde 35 yazmasıyla kazandı. Bolca nitrat içeren ıspanak, tatlıdan tuzluya bir çok yiyeceğe dönüşse de özellikle çiğ yenmesi yakın zamana kadar tavsiye edilmiyordu. Bugünlerdeyse, ıspanağın en küçük yapraklarının salatalarda kullanıldığını görüyoruz. Çiğ ıspanakta bulunan bir madde demir başta olmak üzere birçok besin öğesinin bağırsaktaki emilimini azaltıyor. Bu maddeyi yok edebilmenin tek yolu çok az da olsa pişirmek.

GRİP SAVAR

İçindeki C ve K vitaminlerinin sağlığımıza etkisi, yüzyıllardır damağımızı şenlendiren lezzeti akla geldiğinde ıspanağın yerini tutacak bir sebze daha yok. Nar taneleri, nar ekşisi, maydonoz, portakal suyuyla yapılan salatasına bir kaç tane sarımsak ekleyip harika bir grip savar elde edebiliriz. Birkaç dakika kaynar suya batırıp blanşe ettiğimiz yaprakları kızarmış peynirlerle hoş ara öğünlere dönüştürebiliriz. Hamur işlerinin, sosların, tatlıların içinde kullanabilir, hatta içeceğini yapabiliriz. Bu hafta, birlikte ıspanaklı farklı tarifler deneyelim istedim.


Ekşili ıspanak başı Adana
MALZEMELER:

* 500 gram ıspanak kökü

* 2 kuru soğan * 3-4 diş sarımsak

* 1 yemek kaşığı domates salçası

* 1 tatlı kaşığı biber salçası

* 1 çay bardağı yeşil mercimek

* 1 çay bardağı nohut * 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı * turunç ya da portakal * 1 limon * 1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI
: Mercimek ve nohutu ayrı ayrı hafifçe pişirelim. Soğanı ince ince doğrayalım ve sarımsakları kıyalım. Kızdırdığımız yağda soğan ve sarımsağı kavuralım. Yıkayıp doğradığımız ıspanak köklerini soğan ve sarımsağa ekleyelim, kavuralım. Ispanak köklerinin üzerine haşlanmış nohut ve mercimeği ilave edelim. Salçaları, tuz, baharat ve limon suyuyla karıştıralım ve bir iki bardak ılık su ekleyelim. 20 dakika kısık ateşte kaynatalım. En son bir turunç ya da bir portakalın (limon da kullanabiliriz) suyunu ekleyip birkaç dakika daha pişirelim ve taze karabiberle servise alalım.

Ispanaklı balık
MALZEMELER:

* 4 parça somon, levrek ya da çupra

* 100 gram büyük ıspanak yaprağı

* Tuz * Karabiber * 2-3 diş sarımsak

* 1 çay bardağı zeytinyağı

* 1su bardağı ceviz * ¼ Bayat ekmek içi * 2 limon

YAPILIŞI
: Balıklarımızı tuz ve karabiberle tatlandıralım. Ayrı bir yerde dövülmüş ceviz içi, ezilmiş sarımsak ve bayat ekmeği karıştıralım. Karışımı ıspanak yapraklarına saralım ve bir tepsiye balık dilimlerimizin arasına yerleştirelim. Bir limonu dilimleyelim ve balık ile ıspanak sarmaların arasına dizelim. Tepsimizin üzerini kapatıp 15-20 dakika fırınlayalım. En son üzerine ikinci limonun suyunu gezdirerek servise alalım
#Ispanaka
#Grip
#Kış
6 yıl önce