|

Kadınlar seçime yön veriyor

Seçime sayılı günler kaldı. Sahada kadınlar çok iyi organize olmuş durumda. Erkeklerden daha etkin olan kadınlar seçime yön verecek kadar güçlü. AK Partili kadın vekil adayları Ayşe Böhürler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan ve Doç.Dr. Sare Aydın ile saha izlenimlerini konuştuk. Artık Türkiye’de sesini daha çok duyuran, sorunlarını rahat ifade edebilen bir kadın profili var. Üstelik siyasetin her kademesinde var olmayı sürdürüyorlar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/06/2018 dimanche
Güncelleme: 12:55 - 18/06/2018 lundi
Yeni Şafak
Ak Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Ayşe Böhürler
Ak Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Ayşe Böhürler

Seçime sayılı günler kaldı. Seçim alanlarında kadın milletvekili adayları oldukça aktif. Biz de bu adaylarla konuştuk. Adaylar sahada kadınlarla yaptıkları görüşmelerde, Türkiye’de kadınların aile ve toplumda daha etkin olduğu, artık kendisini ifade etmekten çekinmeyen ve sorunlarını anlatan bir kadın profiliyle karşılaştıklarını söylüyorlar. Kadınların geleceğe yönelik tüm talepleri ise aile ve vatanları için.

Bir ülkenin en büyük demokratik göstergelerinden biri kadınlara tanıdığı haklardır.Bu anlamda Türkiye’de son yıllarda kadınlar siyaset ve karar alma mekanizmalarında sayıca daha fazla yer almaya başladı.

Mecliste şu an 34 kadın vekili bulunan AK Parti, Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere daha fazla kadını Meclis’e taşımaya kararlı. AK Parti, kadın milletvekili sayısında rekoru hedefliyor. Bu nedenle kadın milletvekili adayları sahada çok etkin bir şekilde çalışıyorlar. Sokak sokak gezen vekil adayları kadınların sesine kulak veriyor. Biz de bu Ak Parti kadın vekil adaylarından Ak Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Ayşe Böhürler, Ak Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ravza Kavakcı Kan, Ak Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Doç. Dr. Sare Aydın ve Ak Parti İstanbul 3.Bölge Adayı Hasene Çapar ile saha çalışmalarını, kadınların hükümetten beklentilerini ve geleceğe yönelik planlarını konuştuk. Onların saha gözlemlerinden şunları çıkardık. Türkiye’de kadınların beklentileri ve istekleri hep ailelerine yönelik. Çocuklarına iş, sınav sistemindeki değişikliğin çocuklarının hayatına nasıl yansıyacağı, kreş desteği ve buna benzer talepleri var. Diğer yandan ezilmiş değil, sesi daha çok çıkan, haklarını daha iyi savunan ve mecliste temsili artan bir kadın profili ortaya çıkardık.


Siyasi söylemi kadınlar belirliyor

Ayşe Böhürler : Kadınların aile bireylerinin hepsiyle ilgili beklentisi var. Özellikle üniversite mezunu çocukları için iş istiyorlar. Bir de sınav sistemini değişmesi en büyük sıkıntıları, çoçuklarının emeklerinin kaybolmasını istemiyorlar. Çalışan kadınlar ise erken emeklilik ve kreşlere ilişkin yeni düzenlemeler talep ediyor. Kısacası kadınlar aile, vatan ve devlet şeklinde bir üçlü sıralama yapıyor. Devletten beklentileri de tüm bunları sürdürmesi. Sahada kendi kimliklerini ortaya koyan kadınlar arasında ise “biz eziliyoruz” diyen kadın profiline rastlamadım. Kadınlar artık kendilerini daha rahat ifade ediyorlar. 16 yıl öncesinde sahada idim. O günden bugüne çok şey değişmiş. Kendini ifade edemeyen kadın yok hatta bu seçim çalışmasında kadınları çok daha baskın buldum. Kadınlar aile ve toplumda çok etkin. Bu tespiti, Esenler’den Sarıyer’e, Gaziosmanpaşa’dan Beşiktaş’a birçok farklı pencereden bakarak ortaya koyuyorum. Kadınlar siyasetle yakından ilgileniyorlar. Ak Partili kadınlar siyaset sahasında çok fazla yer alıyorlar. Teşkilatlarda, il ve ilçe yönetimlerinde, belediye meclislerinde, mahalle başkanlıklarında ve sokaklarda kadınlar çoğunlukta. Aşağıdan yukarıya doğru kadın hakimiyeti artıyor. Ak Parti’nin başarısının en büyük sebebi de kadınların Ak Parti’ye güvenmesi ve sevgisi. Sahada onlar çalışıyor, sahayı onlar organize ediyor. Siyasi süreci hatta söylemi bile onlar belirliyorlar.

Mecliste kadın temsili iki katına çıkıyor

Doç.Dr. Sare Aydın: Kadınların geleceğe yönelik özellikle sosyal politikalar anlamında beklentilerinin olduğunu söyleyebilirim. Sahada konuştuğum kadınların çoğu eğitim politikalarında revizyon konusundaki endişelerini dile getiriyorlar. Çalışan kadınlar ise ev ve aile hayatı arasındaki dengeyi kuracak politikalara ilişkin düzenlemeler talep ediyor. Kadınların meclisteki temsiline gelince, Ak partiyi ele aldığımızda 126 kadın adayımız var. Bu adaylardan 71 tanesi seçilebilecekleri bir bölgeden gösterildi. Bir önceki dönem 34 kadın milletvekili olduğu düşünülürse sayı ikiye katlanmış oluyor. Kadınlara yönelik alan açılması yönünde olumlu tablo görüyoruz. Kadın bakış açısının siyasete yansıması gerekiyor. Kadın-erkek hepimiz aynı toplumun sorunlarını paylaşıyoruz. Bu sorunlara ilişkin politakalar üretilirken kadınların da bu süreçte aktif olarak katılması gerekiyor. Yeni dönemde kadınların ekonomi, enerji, sağlık, ulaşım ve çevre gibi alanlarda bakış açılarını ortaya koyacak yasa ve politika üretme süreçlerine dahil olduklarında daha verimli siyasal ortamı yakayalayacağımızı düşünüyorum. Şunu da eklemek istiyorum. Kadınlar olarak çok şanslı bir dönemde yaşıyoruz. Kadınların gücüne inan, kadınlara alan açan, bir Cumhurbaşkanımız var.


KADINLAR TİCARETTE AKTİF OLMALI

Hasene Çapar: Görüştüğüm kadınların en büyük sorunu, sınav sistemindeki değişiklikler. Diğer bir konu ise çocuklu ev kadınlarını aile bütçesine nasıl katkı sağlayacağı sorunu. Onlar için mahalle ve ev bazlı çalışmalar yapılması gerekiyor. Küçük atölyeler kurulabilir. Ben de ticaretle uğraşan bir kadınım. Bu yüzden kadının ticarette aktif olması gerektiğini düşünüyorum.


Kadınların siyasetteki varlığı önemli


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ravza Kavakcı Kan: Sahada görüştüğüm kadınların çoğu hükümetin kadınlara yönelik yapmış olduğu özel düzenlemelerden memnun olduklarını söylüyor. Kadınlara yönelik istihdam desteğinin artırılmasını istiyorlar. Kadın temsili ve kadınların her alanda önlerinin açılması yönünde talepleri var. Kadınların siyasetteki varlığı, siyasete farklı bir bakış açısı getiriyor. Çünkü onların daha duygusal, analitik ve sistematik ve çok fazla faktörü bir arada değerlendirebilen bir özellikleri var. Kadınlar çok yönlü düşünebiliyorlar. Bu yönlerini siyasetin içerisinde de politika da görüyoruz. Türkiye’deki kadınların en büyük avantajı ise kadınların ve gençlerin önünü açan bir Cumhurbaşkanımızın olması. Hem toplumsal hem siyasi arenada bulunmamız için mücadele eden bir liderimiz var. Onun da desteğiyle milletimize her alanda daha güzel hizmet edebilmek için çalışmaya talibiz.

#Sare Aydın
#Ravza Kavakcı Kan
#Ayşe Böhürler
il y a 6 ans