|

Keçiboynuzuyla sağlıklı ve lezzetli tarifler

İçeriğindeki vitamin ve minareller sayesinde son günlerde oldukça popüler olan keçiboynuzu, sağlımız açısından oldukça faydalı bir bitki. Biz de bugün harnup ile yapılabilecek lezzetli tarifler verelim istedik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/02/2018 Pazar
Güncelleme: 07:44 - 10/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Keçiboynuzu, sağlımız açısından oldukça faydalı bir bitki.
Keçiboynuzu, sağlımız açısından oldukça faydalı bir bitki.

Son günlerin favori yiyeceklerinden biri olan keçiboynuzu, içeriğindeki kalsiyum, demir, potasyum, A ve B vitaminleri nedeniyle bu ününü hak ediyor. Hem yaz hem de kış aylarında yiyecek ve içecek olarak tüketilebilen keçiboynuzunun sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Eski zamanlardan bugüne enerji vermesi, öksürük ve kansızlık tedavileri, bağırsakların düzenli çalışması için kullanıldığı gibi cilt ve mukoza için faydalı bir bitki. Son yıllarda rahat bir uyku içinde faydalı olduğu uzmanlar tarafından tespit edildi.


YAHYA PEYGAMBERİN EKMEĞİ HARNUPTAN

Harnup, Akdeniz ikliminin ve buna benzer iklimlerin egemen olduğu bütün coğrafyalarda uzun yıllardır var olan bir ağaç. Efsaneye göre, Yahya peygamber çocukluğundan beri ıssız yerlerde dolaşır ve Allah’ı zikreder. İbadet etmek için topluluktan uzaklaştığı bu zamanlarda da keçiboynuzu yer ve bununla karnını doyururdu. Biz de bugün Yahya peygamberin harnupla yapılan ekmeği gibi birkaç lezzetli tarifle yazımızı tamamlayalım.


Harnup unlu kek
MALZEMELER:

* 3 yumurta * 2 su bardağı şeker * 1 su bardağı yoğurt * 1 çay bardağı sıvıyağ * 60 gram eritilmiş tereyağı * 2 su bardağı un * 6 yemek kaşığı harnup unu * 1 paket kabartma tozu * 1 paket vanilya

YAPILIŞI
: Yumurta ve şekeri kar gibi olana kadar mikserle çırpalım. Unu harnup unu ve kabartma tozuyla eleyelim. Tahta kaşıkla söndürmeden yavaşça karıştırarak unlu karışımı şekerli karışıma yedirelim. Yağlayıp unladığımız kek kalıbına dökelim. Önceden ısıtılmış, 180 derecelik fırında 20 dakika pişirelim.
Harnup helvası
MALZEMELER

: * 4 keçiboynuzu * 3 su bardağı su * 4 yemek kaşığı tereyağı * 2 su bardağı un

YAPILIŞI
: Keçiboynuzlarını suyun içine atıp kaynatalım ve soğutalım. Bir tavada yağı eritip unu kokusu çıkana kadar kavuralım. Keçiboynuzu suyunu ekleyip helvaya dönüştürelim. Şekil verip dinlendirelim.

Adana yöresinden harnup
helvası
:
MALZEMELER
: * 1 su bardağı keçiboynuzu pekmezi * 1 çay bardağı su * 3 yemek kaşığı tereyağı * 1 su bardağı un
YAPILIŞI
: Unumuzu tereyağı ile kavuralım. Pekmezi su ile karıştırıp ılıtalım. Kavrulmuş una yavaş yavaş keçiboynuzu pekmezini ekleyip yoğuralım. Şekil verip susama bulayalım. Adana yöresinde ait hakiki harnup helvası yapımında özel dibeklerde dövülmüş susam ve keçiboynuzu pekmezi kullanılır.
#Keçiboynuzu
#Helva
#Harput
6 yıl önce