|

Kış sebzeleri doğal antioksidan kaynağı

Hastalıklardan korunmak ve yaşlanma belirtirlerini geciktirmek için soframızı renk cümbüşüne çevirmeyiz. Renkleri koyulaştıkça antioksidan özellikleri artan kış sebzelerini lezzetli tariflerle tüketirken sağlınızı da gıdalarla koruyun.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2017 Pazar
Güncelleme: 07:37 - 16/12/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Havalar soğudukça bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıklar baş göstermeye başladı. Sıkı giyinmek, düzenli uyku gibi faktörlerin yanında doğru beslenmeye dikkat etmeliyiz.
Havalar soğudukça bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıklar baş göstermeye başladı. Sıkı giyinmek, düzenli uyku gibi faktörlerin yanında doğru beslenmeye dikkat etmeliyiz.

Soğuk kapıya dayandı. Havalar soğudukça bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıklar baş göstermeye başladı. Sıkı giyinmek, düzenli uyku gibi faktörlerin yanında doğru beslenmeye dikkat etmeliyiz. Bu mevsimde özellikle kış sebze ve meyvelerine mutfaklarda yer vermek bizi hastalıklara karşı korur. Kerevizin ve lahananın içerisindeki kükürt mikropları öldürücü etkiye sahipken, kırmızı, mor, siyah ya da koyu yeşil renkli sebze meyveler içerdikleri C vitaminiyle vücut direncini artırır. Kırmızı pancar, mor havuç, şalgam, kırmızı lahana, tere, dereotu, nar ve mevsim meyvelerinin tümü bizi kışın zorlu koşullarından korumak için yaratılmış gibiler.

VİTAMİN DEPOSU

Bugün, hastalıklar kadar yaşlanma belirtilerini geciktirme özellikleriyle de öne çıkan koyu kırmızı kış sebzelerinden birini, kırmızı pancarı konu edinmek istedim. Detoks kürlerinde, zayıflama diyetlerinde çokça yer bulan kırmızı pancar C vitaminiyle beraber A vitamini ve folik asit de içeriyor. Ayrıca potasyum ve kalsiyumu da bünyesinde barındırır. Yapısında bolca lif bulunduğundan su tutarak tokluk hissi sağlar ve sindirim sitemini çalıştırır. Bu özelliklere sahip bir başka kardeş kök bitki de şalgamdır. İçinde bolca C vitamini bulunan şalgam, özellikle bu mevsimde içine turşu suyu ya da limon karıştırılarak içilebilir.

HASTALIKLARDAN
KORUYAN SEBZELER

Asıl bahsetmek istediğim ise İslam coğrafyasının unutulmaya yüz tutmuş bir kök sebzesi: Mor havuç. Bitkilerde renk koyulaştıkça antioksidan olma özelliği artar. Hem yaşlanma karşıtı olarak, hem de hastalıklardan korunmak için soframızda renklerin en canlılarını ve en parlaklarını bulundurmalıyız. Koyu ve parlak mor havuçlar, kırmızı pancarlar, koyu yeşil yapraklı maydonozlar, ıspanaklar, brokoliler, parlak sarı limonlar, beyaz lahanalar... İşte bu renk cümbüşü bizi en azından soğuk algınlığına ve zayıf düşmeye karşı koruyacak vitaminlerin renk kodlarını içeriyor. Bugün, mor havuç ve kırmızı pancardan yapabileceğimiz birkaç farklı tarife yer vermek istedim.

Mor havuç turşusu
MALZEMELER
■1 kg mor havuç ■2 baş sarımsak ■2 yemek kaşığı kaya tuzu ■2 su bardağı sirke ■4 su bardağı su ■½ bağ Dereotu

■1 defne yaprağı ■1 fındık büyüklüğünde limon tuzu

Yapılışı:
Mor havuçlarımızı fırça yardımıyla iyice yıkayalım. Ayrı bir yerde suya tuz atarak 50 derece ılık bir sıcaklıkta ısıtalım. Sirke ve limon tuzunu ilave delim. Sarımsaklarımızı soyalım ve dereotumuzu temizleyelim. Havuçlarımızın baş ve uç kısımlarını hafifçe keselim. Bir cam kavanoza yerleştirelim. Aralarına sarımsakları sıkıştıralım. Sirkeli ılık suyumuzu üzerine ekleyelim. En üste yarım bağ dereotunu ve defne yaprağını koyalım. Kavanozumuzun kapağını hafifçe kapatalım ve bir gece üzerini örtüp mutfakta bekletelim. Mayalanma başladıktan sonra kilere alalım.

Kırmızı pancar çorbası
MALZEMELER
■1 adet irice kırmızı pancar ■1 kuru soğan ■1 orta boy patates ■1 yemek kaşığı un ■2 su bardağı tavuk veya et suyu

■1 su bardağı su ■1 yemek kaşığı zeytinyağı ■Tuz■Baharatlar

* Yapılışı:
Bir tencerede doğradığımız soğanları yağda kavuralım. Un ilave edip pembeleşene kadar kavuralım. İçine doğradığımız patatesleri ekleyelim. Pancarlarımızı yıkayıp soyduktan sonra doğrayalım ve ekleyelim, kavuralım. En son suyumuzu et suyu ile karıştırıp ekleyelim. Kaynattıktan sonra blenderdan geçirelim. Baharatları ve tuzu ekleyip tatlandıralım. (Çocukların renginden ötürü çok seveceği bu çorbaya havuç, haşlanmış brokoli ya da krema ekleyebilir, kruton ekmekle servise alabiliriz.)savaşta biraz daha etkili bir turşu yapmayı hedefledim. Eğer araya lahana da atarsanız. Muhteşem bir probiyotik ve vitamin deposuna sahip olursunuz.
#Kış Sebzeleri
#Mor havuç turşusu
#Kırmızı pancar çorbası
6 yıl önce