|

Marvel'in yenilmezleri hep kazanan mı olmalı?

İlk olarak 1963 yılında The Avengers adlı çizgi roman serisinde bir araya gelen Yenilmezler timi, bu kez bir sinema filmiyle karşımıza çıkıyor. İki saatlik klişe oyalamaca sahneleriyle tür meraklılarını tatmin edecek film, Amerikan ideolojisinin alternatif yüzü olarak karşımıza çıkıyor.

Naz Emel Koç
00:00 - 6/05/2012 Pazar
Güncelleme: 23:23 - 5/05/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Marvel'in yenilmezleri hep kazanan mı olmalı?
Marvel'in yenilmezleri hep kazanan mı olmalı?

Uzaydan gelen bir tehlike tüm insanlığı tehdit etmektedir. Son beş yılın süper kahraman filmlerinde durmadan boy gösteren S.H.I.E.L.D. "uluslararası barışı koruma" teşkilâtının yöneticisi olan Nick Fury, dünyayı böylesi bir felâketten kurtarmak için bir takıma ihtiyacı olduğunu anlar ve göründüğü tüm filmlerde başrolü kapan süper kahramanları bir araya getirerek bir ordu kurar. Demir Adam, Hulk, Thor, Kaptan Amerika, Hawkeye ve Black Widow'dan oluşan bu tim, uzaydan gelen düşmana karşı başarılı olacak (hadi sürprizi bozmayalım) mıdır?

Kötü adamlar uzaydan gelir, kendine bir ordu kurar. İyiler bir araya gelir, önce gevşek davranır, sonra birbirini yer, en son durumun ciddiyetini kavrayıp ele ele verip savaşırlar. Araya sıkıştırılmış on yaşındaki erkek çocuklarının heyecanını giderecek; "Thor mu daha güçlü, Hulk mu; Demir Adam mı, Kaptan Amerika mı" tarzı şovlar, bu yapımların olmazsa olmazlarıdır. Bugün hepimize son derece tanıdık gelen, başını sonunu bildiğimiz süper kahraman klişelerinin hayatımıza girmesinde katkısı olan iki şirketten biridir Marvel Comics. 1939 yılında çizgi roman yayınevi olarak piyasa giren şirket, ürettiği beş yüzün üzerinde karakterle, tüm dünyadaki gençlerin zihninde ayrı bir yere sahip olmuş, kahramanlık öykülerini fantezi boyutuna taşıyarak yeniden şekillendirmiştir. Marvel bir dönem tüm dünyaya pazarladığı çizgi romanlarıyla, Amerikan ideolojisinin gayrı resmi bayraktarlığını yapma ve bu işten ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlama misyonunu bugün sinema sektöründe sürdürüyor. Son birkaç yılda çizgi romandan sinemaya aktardığı Kaptan Amerika, Demir Adam, Thor, Hulk gibi yapımlardan her anlamda bolca nemalanan şirket, filmlere yedirdiği sahnelerle Yenilmezler'in de gelişini hazırlamıştı. Bu da film için önemli bir reklam kaynağı oldu.

KÜRESEL OYALAMACA

Yenilmezler, bu hafta rekor açılışla dünyanın çeşitli yerlerinde gösterimlerine başladı. 'Seyircinin daha önce görmeyip de bu filmde bulacağı ne var' derseniz, cevabı bulmak güç. Efekt desek efekt, animasyon desek animasyon pek çok yapımda sınırlarını zorlar şekilde kullanıldığından, artık bu özellikler bir filmi diğerlerinden ayırt edici olmaktan çıktı. Birbirinden 'süper' karakterlerin ve dolayısıyla ünlü oyuncuların bir arada bulunuşu Yenilmezler'in en çarpıcı özelliği. Öylesine süper kahraman oyalamacası şeklinde akan olay zinciri, çok da öylesine bir havada ilerlemiyor.

Uzaylı dediğimiz şey, ABD başkanlarının dilinden düşmeyen "Küresel tehdit" kavramıyla ifade ediliyor. Filmdeki gizli teşkilat uluslararası bir karaktere sahip ve dünyayı koruma adına New York'ta nükleer silah kullanmaktan çekinmiyorlar. Süper kahramanlar süper olmadıkları zamanlarda da süper bir insaniyet örneği sergileyerek dünyanın öbür ucundaki hastalara şifa dağıtıyorlar. Kaptan Amerika toplumun her zamankinden fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacı olan zor günlerde halkın gazını almak için ortalıkta hala o modası geçmiş kostümüyle dolaşıyor. Yarı tanrı diye tanımladıkları düşman ise insanlara diz çöktürmekten başka bir hedefi olmayan ufku dar bir adam ve diz çöktürebileceği güçler tabiki Amerikan halkı değil, Alman halkı. Üstelik de tanrılık iddiasını haykırıp havasını bastığı sahnede Hulk tek eliyle onu duman ederken tüm karizması da yerle bir oluyor. İnsan eliyle üretilmiş güç, gökyüzünden gelen tanrılık iddiasındaki küresel tehdidi yerle bir ediyor. Buna rağmen insanoğlu koruyucu güçlerinin kıymetini bilmiyor, onu suçluyor, eleştiriyor.

Özetle milliyetçilik, misyonerlik, tanrıtanımazlık ve güç gösterisi bu filmde… Tüm bunları dururken filmle ilgili konuşulacak diğer başlıklara değinmeye pek de yer kalmıyor. Bu tip meraklarınızı başka kaynaklardan da giderebilirsiniz. “Çorbada benim de tuzum olsun, küresel ekonomiye katkıda bulunayım” diyorsanız gişeden buyurun derim.


The Avengers

Yönetmen: Joss Whedon

Senaryo: Zak Penn, Joss Whedon

Tür: Fantastik, Aksiyon, Macera

Yapım: ABD, 2012

Oyuncular: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston ve Stellan Skarsgard ve Samuel L. Jackson



12 yıl önce