|

'Yalaza'dan milli format çıkardık

Taraklı'nın kadim şakalaşma geleneği yalaza Osman Sınav'ın yapımcılığı Hasan Kaçan'ın konsept danışmanlığında diziye dönüştü. Yapımcı Sınav, diziden Ekmek Teknesi kadar ümitli olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Yalaza'dan milli bir format çıkarmaya çalıştık."

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/09/2017 Pazar
Güncelleme: 10:09 - 24/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
​'Yalaza'dan milli format çıkardık
​'Yalaza'dan milli format çıkardık

TRT'nin yeni dizisi Yalaza, Sakarya'nın pek çok dizi ve reklamda plato kariyeri bulunan ilçesi Taraklı'da çekiliyor. Cumartesi akşamları ekrana gelen dizinin iki bölümü yayınlandı. Yalaza, Taraklı'da bir tür şakalaşma anlamına geliyor. İnsanlar birinin yanlışını ona göstermek istediklerinde onu kırmadan incitmeden anlatmananın bir yolu olarak bu şakalaşmayı bulmuşlar. TRT'nin bu eğlenceli dizisinin arkasında yapımcı Osman Sınav bulunuyor. Oyuncu kadrosunda da Hasan Kaçan, İpek Tuzcuoğlu, Didem Balçın, Kadir Çöpdemir ve Sinan Taymin Albayrak gibi sevilen oyuncular var. Yalaza'yı Osman Sınav, Hasan Kaçan ve Sinan Taymin Albayrak ile birlikte konuştuk.

AİLE KOMEDİSİ

Yalaza'nın ilk bölüm gösterimi Taraklı'da hem Taraklıların hem de oyuncuların katılımıyla gerçekleşti. Biz de orada olup oyuncuların ve Osman Sınav'ın heyecanını onlarla yaşadık. İlk bölümü de birlikte izledik. Klişe belki ama gerçek bir aile komedisi Yalaza. Her hafta bütün aileyi bir araya toplayacak cinsten bir yapım. Tıpkı Ekmek Teknesi gibi. Ah o ne güzel, ne şahane bir diziydi değil mi? Sınav'ı görür görmez hemen Yalaza'dan da Ekmek Teknesi kadar ümitli olup olmadığını soruyorum. Sınav, "Daha da ümitliyim inşallah, çok daha başarılı olacak" diyor.


MİLLİ BİR FORMAT

Peki, Yalaza nasıl ortaya çıktı? Onu da şöyle anlatıyor Sınav: "Ben "yalaza" kavramıyla tanışalı on yıl oldu. AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen bir ziyaretimde bana yalaza kültüründen bahsetti. Benim buradan güzel bir konsept çıkaracağımı söyledi. On yıldır bu proje demleniyordu. En son formatına altı ay önce karar verdik. Yalaza çok yerel bir kültür. Küçük bir kasabanın şakalaşma kültürü. Bu şakalaşma sırasında insanların problemlerini çözmede yardımcı olan, onları hayatı daha derin okumayı ve tahammül etmeyi öğreten, gülümseyerek baktırmayı öğütleyen bir şey. Yalazanın en önemli kuralı kalp kırmamak. Biz de buradan milli bir format çıkarmaya çalıştık. Yalaza kültürünü prodüksiyon haline getiriyoruz."


DÖRT KOLLU SENARYO

Yalaza, Taraklı’da doğup büyümüş beş çocuk babası marangoz İbrahim'in (Sinan Taymin Albayrak) hikayesini anlatıyor. İbrahim'in dört yetişkin kızı, bir de afacan oğlu var. İbrahim'e iki aşık kadından hamarat olanı İpek Tuzcuoğlu canlandırıyor. İbrahim'in çocukluk aşkını ise Didem Balçın. Dizi boyunca bu ikilinin İbrahim için çekişmesini izleyecek gibiyiz. İbrahim ise aklı ve kalbi arasında kalmış bir adam. Kasabanın sözüne güvendiği güler yüzlü abisi. Olaylar bu aile etrafında şekilleniyor daha ziyade. Dizinin senaryosu Hasan Kaçan'la birlikte Uğur Kaçan, Sadettin Tolan, Eda Tezcan ve Makbule Kosif'in usta ellerine ve zihinlerine emanet.


NE SAĞA NE SOLA

Bir de milyonların Heredot Cevdet'i Hasan Kaçan'dan dinlemek lazım Yalaza'yı. Veciz bir sözle lafına başlıyor Kaçan: "Şimdi Yalaza'ya gelmeden evvel tatlı bir şey anlatayım. Taraklı'nın halkı genelde yolun ortasında yürüyor. Birisi soruyor yahu burada herkes yolun ortasında yürüyor. Bizim kadim geleneğimizde olan bir şey bu. 'Sağda yürüse bir esnafa solda yürüse diğer esnafa yakın olacak. O yüzden kalp kırılmasın, kimse gönül koymasın diye ortadan yürürüz' diyorlar. İşte bu yalaza kültürü de buradan ortaya çıkıyor."


NÜKTEDAN DEĞİLİZ

Nerede kaldı o nüktedanlık. Şimdi birisi bize bir laf etse kıyameti koparıveririz. Eleştirileden rahatsızız. Şakayla bile olsa hakkımızda en ufak negatif görüşe tahammülümüz yok. Kaçan bunun sebebini sosyal medyaya bağlıyor. Bir zamanlar TED'de konuşan Maysoon Zayid'in dediği gibi "Belki sosyal medya olmasa daha mutlu olacağız." Kaçan sohbet sırasında hepimize şunu soruyor: "Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle insanlar yüzeysel ve agreif oldular. Güzellikleri, tebessümleri paylaşmıyoruz. Tek paylaştığımız fotoğraflarımız. Maalesef böyle bir durum var. Taraklı'da ise geleneksel değerlerimiz hala canlı ve yaşıyor" diyor. 'İyiyi, güzeli paylaşırsak güzel olan iyi olan kötüye galip gelirse fena mı olur?'

  • Belediye başkanının duvarını yıktık
  • Yalaza'nın çekimleri yaklaşık üç aydır devam ediyor. "Biz buraya yerleştik gibi oldu. Ben beş aya yakındır buradayım. Rengim bile Taraklı halkına döndü. Taraklı ahalisi olma yolunda ilerliyoruz" diyen Hasan Kaçan, Taraklı halkıyla bir bütün olduklarını söylüyor. Aralarında yalazalar yapmaya bile başlamışlar. Kaçan'ın şöyle bir anısı var: "Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman bize evini açtı. Araçlarımız da belediyenin önünde duruyor. Bir gün belediyenin megafonlarından şöyle bir ses duyduk, "Araç sahipleri belediyenin önündeki araçları yerinden çekiniz!" Bize yalaza yapmış oldu. Biz de ona istemeden bir yalaza yaptık. Başkanın evine ekipmanları sığdırmak için ondan habersiz duvarını yıktık."


Tasavvufi bir komedi

Beş çocuk babası dul bir adamı canlandıran usta oyuncu Sinan Taymin Albayrak, Yalaza'yı ve rolünü şöyle anlatıyor: "Yalaza Ekmek Teknesi'nin kasaba versiyonu gibi o sıcaklıkta ama çok daha doğal, çok daha keyifli, çok daha akıllıca bir senaryo ortaya çıktı. İyi bir iş çıkacağını ümit ediyoruz. Bizim değerlerimize, insanımıza, onun ahlakına çok uyan bir dizi. Günümüzde sulu ve belden aşağı esprilerden oluşan komediler var. Yalaza, biraz da mistik ve tasavvufi bir komedi. Ben mesela ilk bölümde izlediğiniz gibi öldüm. Her bölüm yalaza ile bezenmiş bir dizi var karşımızda."

#Osman Sınav
#Hasan Kaçan
#Yalaza
7 yıl önce