|

Zencefille hastalıklardan korunun

Kış aylarında başımıza gelen hastalıklarla mücadele etmenin en kolay yolu bitkiler. Son yıllarda özellikle tazesini fazlaca tüketir olduğumuz zencefille çay yapmanın yanı sıra lezzetli yemekler yapmak da münkün.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/01/2018 Pazar
Güncelleme: 11:15 - 29/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Kış aylarında, hele de kar yağmadığında salgın hastalık riski artar.
​Kış aylarında, hele de kar yağmadığında salgın hastalık riski artar.

Kış aylarında, hele de kar yağmadığında salgın hastalık riski artar. Geçmeyen halsizlik, öksürük ve diğer soğuk algınlığı belirtileri ile uğraşırken kullandığımız birçok bitki çayı vardır. Adaçayı, hatmi çiçeği, ıhlamur, ayva yaprağı, kuşburnu yüzyıllardır bu topraklarda sağlık için demleniyor. Son yıllarda tazesini de tüketir olduğumuz zencefil de günümüzün en popüler grip kırıcılarından biri. Anavatanı Hindistan ve civarı olan bu kök bitki içerisinde birçok etken madde taşıyor. Gribe iyi geldiği kadar mide rahatsızlıkları için de kullanılmış. Ağır bir aroması var ve aslında taze tüketildiğinde pek de alışkın olmadığımız bir tada sahip.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRIYOR

Zencefil, mutfağımızda kuru haliyle baharat olarak özellikle beyaz etlerde kullanılmış. Çin mutfağında taze zencefilin kırmızı et yemeklerinde tıpkı patates gibi doğranıldığını da görürüz. Üstelik yemeğe oldukça da hoş bir lezzet verir. Bugün zencefilli birkaç yemek tarifi paylaşalım ve hem şifası hem de lezzetinden yemeklerde de faydalanalım istiyorum. Fakat tarife geçmeden önce zencefilin metabolizma hızlandırıcı bir kök bitki olduğunu da söylemek isterim. Yani her şeyde olduğu gibi zencefil tüketirken de aşırıya kaçmamalıyız. Özellikle tiroit bezi fazla çalışanlarda zencefil çarpıntıya neden olabilir.


Zencefilli et sote
MALZEMELER
: * 250 gram kuzu kuşbaşı * 2 kuru soğan * 3-4 diş sarımsak * 25 gram taze zencefil * 1 çay kaşığı tuz * 1 fincan soya sosu * 2 yemek kaşığı tereyağı * 1 su bardağı su ya da et suyu
YAPILIŞI
: Yapılışı: İyice kızdırılmış tavada kuşbaşı etlerimizi kızartalım. Et pişince lokma lokma tereyağını ilave edelim. Zencefili, soğanı aynı boylarda yemeklik doğrayalım ve ete ilave edip kavuralım. Sarımsakları soyalım, ekleyelim. Bir su bardağı su ve tuz ilave edip pişirelim. En son soya sosunu ekleyip bir taşım kaynatalım. Dinlendirip servise alalım.

Tavuğun lezzeti sosunda saklı
MALZEMELER:
* Yarım kilogram tavuk * 2 kuru soğan * 3 diş sarımsak * 1 fincan zeytinyağı * 1 su bardağı tavuk suyu * 1 tatlı kaşığı zencefil * 1 çay kaşığı karabiber * 1 çay kaşığı tuz * 1 çay kaşığı yenibahar * 1 limon * 2 yemek kaşığı sirke * 1 yemek kaşığı bal
YAPILIŞI
: Küp küp doğradığımız tavukları kızgın tavada zeytinyağı ile hafifçe pişirelim ve tavadan alalım. Tavuk kalıntıları olan tavaya balı ve sirkeyi koyup sirke azalana kadar kaynatalım. Soğanlarımızı uzun uzun doğrayıp soyulmuş diş sarımsaklarla beraber ekleyelim. Daha sonra tavuk suyunu, tuzu ve baharatları ekleyelim. Sosu biraz kaynatalım ve tavuklarımızı ilave edelim. Limon kabuklarını rendeleyelim ve suyunu sıkalım. Tavuğumuzu ocaktan almadan önce limon kabuğundan bir çay kaşığı ilave edelim. Limon suyunu ekleyelim ve on dakika dinlendirelim.

En sağlıklı kurabiye

MALZEMELER: * 200 gram tereyağı * 3/4 su bardağı pudra şekeri * 1yumurta * 4-5 su bardağı un * 1-2 tatlı kaşığı zencefil * 1 tatlı kaşığı tarçın * 1 çay bardağı pekmez * 1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI
: Yapılışı: Tereyağını eritelim, köpüğünü alıp donduralım. Elde ettiğimiz saf tereyağına şekeri ilave edip elimizin ısısıyla iyice yedirelim. Pekmezi ekleyip mikserle çırpalım. Bir yumurta sarısını ekleyip çırpmaya devam edelim. Kabartma tozunu ekleyelim. Tarçın ve zencefili ekleyip son kez çırpalım. Unumuzu eleye eleye ilave edelim. Karışımı dondurucuda on onbeş dakika dinlendirip üzerine süreç film sererek açmalıyız. Aksi halde merdaneye yapışabilir. Açtığımız hamuru una batırdığımız kalıplarla keselim ve yağlı pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişirelim.
#Zencefil
#Kurabiye
6 yıl önce