|

1,5 milyon kişi aşı oldu vefat eden yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki delta varyantı yoğunluğunun yüzde 90’ı geçtiğini belirterek tedbirlerin daha da sıkılaştırılması gerektiğini belirtti. Koca, aşısı tamamlanmış olan 1.5 milyon sağlık çalışanından vefat eden kimsenin olmadığına da dikkat çekti.

Osman Özgan
00:00 - 21/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 03:51 - 21/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yapılan kabine toplantısının ardından salgınla mücadele ve aşılama çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Hareketliliğin çok arttığını, tedbirlere uyumun ise giderek azaldığına dikkat çeken Koca
, “Delta varyantı şu an için ülkemizde yüzde 90’ı geçti. Delta Plus yüksek oranlı olmasa da hızlı bir şekilde artmaya başladı. Hızlı bir şekilde artıyor ve bu varyant değişikliği toplumda bulaşıcılığın yoğunlaştığı anlamına geliyor”
dedi.

TEDBİRLER SIKILAŞMALI

  • Koca, bu konuda tedbirlerin daha da sıkılaştırılması gerektiğini belirterek,
    “2 metre mesafe şart. 1.5 metre mesafe diyorduk, bunu 2 metreye çıkarmalıyız. Salgını gündemimizden çıkarmalıyız ama tedbirlere uymalıyız. Hayatın devam etmesi lazım. Maske, mesafe, hijyene ve kapalı ortamlardan uzak durmaya özen göstermeliyiz”
    diye konuştu.

NE KADAR ETKİLİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

İki doz aşı olmasına rağmen hasta olanların sayısında artış olduğu yönündeki iddialara da değinen Bakan Koca,
“Düşük olduğunu biliyoruz”
yanıtını verdi. Koca, 1.1 milyonu sağlık personeli olmak üzere hizmet alınan temizlik ve güvenlik görevlilerinin de aralarında bulunduğu toplam 1 milyon 510 bin sağlık çalışanının aşısının tamamlandığına dikkat çekerek,
“Aşısı tamamlanmış vefat eden kimse yok. Aşının ne kadar etkili olduğunu göstermek için söylüyorum”
ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARA AŞI HAKKI

  • Çocukların aşı olmaları hakkında da bilgi veren Koca,
    “Biz ön planda 12 yaş üzeri olan çocuklarımızın riskli bir durumu ve kronik bir rahatsızlığı söz konusu ise aşılanmalarını öneriyoruz. 15 yaş ve üstü de yine ailenin onayıyla talebi halinde yaptırıyoruz”
    diye konuştu.

BioNTech 7-8 ay koruyor

Bakan Koca, 2 doz Sinovac olanlar için 3. dozun gerekli olduğunu, BioNTech içinse henüz 3. dozun gerekmediğini söyledi. Koca, şunları kaydetti:
“İlk 2 dozu inaktifse 3. doz gerekiyor. Çünkü 4 ile 6 aydan sonra koruyuculuğun düştüğünü görüyoruz. Eğer yaşlı veya ek hastalığı varsa düşüş daha da belirgin. BioNTech için şu an 3. doza gerek yok. Ama 7-8 ay sonunda koruyuculuğun azaldığını İsrail’den biliyoruz. Şu an 3.5-4 aylık sonuçlarımıza bakarsak ek doz gerekmiyor, fakat önümüzdeki süreçte ne zaman gerekli olur takip edeceğiz.”
Aşı tedarikine ilişkin bilgi veren Koca,
“Hem BioNTech hem Sinovac gelmeye devam ediyor. O açıdan sorun yok. Sputnik V aşısının birinci ve ikinci dozları farklı. İkinci farklı olan dozu gelmediği için başlatmadık, bekliyoruz”
dedi.

Dünyada ilk üçteyiz

  • Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde ABD’nin en az 1 doz aşı olan 18 yaş üstü aşılanmış kişileri geçtiğini söyleyen Koca, “2 doz için ise 2 hafta içinde geçmiş oluruz. Son 1 ayda nüfus başına aşının yapılabilir olduğu ilk 3 ülke içindeyiz. Aşılamada bir sorun yok.
    Bu anlamda vatandaşımız bugüne kadar çocuklarına yüzde 98 oranında 13 farklı aşıyı yaptırabildi. Bu anlamda bir direnç görmüyoruz. Biz yeter ki vatandaşımıza anlatalım. Ayağına gidelim. Vatandaşımızın bu aşıyı yaptıracağına inanıyorum.
    Ve her geçen gün bu oranlarımız artıyor. Gördüğünüz gibi 1 milyona yakın aşı yapmaya devam ediyoruz” dedi.
#Fahrettin Koca
#Türkiye
#Delta Plus
#Koronavirüs
3 yıl önce