|

Diş çektirmek orucu bozar mı?

Birçok insanın korkulu rüyası olan diş çektirmek orucu bozar mı? Oruç ibadetini gerçekleştiren vatandaşlar konuyu Diyanet’e sordu. Diş tedavisi ve diş kanamasıyla ilgili her şey haberimizde.

Yeni Şafak
14:07 - 7/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 14:38 - 7/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Oruçluyken diş çektirmekle ilgili merak edilenleri Diyanet cevapladı.
Oruçluyken diş çektirmekle ilgili merak edilenleri Diyanet cevapladı.

Dayanılmaz ağrılara neden olan diş ağrılarının çözümü bazen diş çektirmekten geçiyor. Her an yaşanabilecek bir diş ağrısına karşı bilinçli davranmak isteyen vatandaşlar “Diş çektirmek orucu bozar mı?” sorusuna cevap arıyor. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Ramazan ayında diş tedavisi yaptırmanın ve diş kanamalarının oruca mani olup olmadığını açıkladı.

  • Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.
  • Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).
Peki, diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet bu soruya da açıklık getirdi.

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

Orucu bozan şeylerden bahsetmek gerekirse,
  • Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.
#Ramazan
#Oruç
#Diş
6 yıl önce