|

Staj sigortası nasıl anlaşılır?

EYT'de staj sigortası başlangıç sayılması için yoğun bir beklenti söz konusu. Okul hayatınız devam ederken, zorunlu stajınızı tamamlamak için bir iş yerinde çalışamaya başladıysanız, işverenin size staj sigortası yapmış olması gerekiyor. EYT emeklilik düzenlemesinden yararlanmak isteyenler ilk sigorta girişinin staj mı yoksa normal sigorta olup olmadığını sorguluyor. Stajını 9 Eylül 1999 öncesinde yapmış ancak çalışmaya daha sonra başlamış olanlar da EYT kapsamına girebilecek. Peki normal sigorta ile staj sigortası nasıl anlaşılır, e devlet üzerinden stajerlik sigortası sorgulanır mı? SGK staj kodu nedir? İşte staj sigortasında merak edilenler.

16:15 - 16/01/2023 Pazartesi
Güncelleme: 16:19 - 16/01/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
Stajerlik sigortası sorgulanır mı?
Stajerlik sigortası sorgulanır mı?
8 Eylül 1999’da yürürlüğe giren yasa ile Türkiye’nin gündemine giren EYT kavramı milyonlarca kişiye emeklilik yolunun açılmasıyla çözüme kavuştu. Yaş sınırı olmaksızın şartları yerine getiren 2 milyon 250 bin vatandaş EYT düzenlemesiyle emekli olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenleme ilişkin olarak, “Geçtiğimiz yılın sonunda EYT düzenlemesini duyurduk. Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen, milyonlarca vatandaşımızın uzun yıllardır dile getirilen sorunlarını herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında Meclisimizin takdirine sunuyoruz.” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, EYT düzenlemenin bu ay sonuna doğru Meclis’e gelebileceğini söyledi. Staj sigortası girişi olanlar EYT düzenlemesinden yararlanamadı.

Staj sigortası emeklilikten sayılacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj sigortasına ilişkin konuştu.

  • Bakan Bilgin, staj sigortalılarının durumu ile ilgili ise, "Staj mağdurları mağdur değildir. Yani onlar o kavramı kullanamazlar. Çünkü onları mağdur eden bir şey yok. Ortada iş akdi yok. 'Staj da sayılsın' diyorlar böyle bir şey yapamayız. Milletin parasını imkanlarını biz bu şekilde dağıtamayız. Prim 'patronun kim' diye soruyor. O gün senin için prim yatırması gerekirken yatırmamış olan ya da eksik yatıran patronun kim, yok öyle bir şey" diye konuştu.

Staj sigortası nedir?

  • Staj döneminde bu prim ödenmediğinden sadece iş kazası, meslek hastalığı, genel sağlık sigortası primi ödendiğinden stajda geçen süre emeklilikte hesaba katılmıyor. Ne zaman ki, çalışan adına malullük, yaşlılık, ölüm sigorta koluna ait prim yatırılmaya başlanıyor, o tarihten itibaren emeklilik süresi başlıyor.

Staj sigortası kimlere yapılır?

Stajyer olarak bir kurumda çalışan kişiler iki grupta toplanabilir.

Gönüllü staj yapanlar:
Okullarının tanımladığı zorunlu bir staj programı olmamasına ve bu durumun notlarına bir etkisi olmamasına rağmen mesleki anlamda daha iyi bilgi alabilmek için tatil ve boş günlerini değerlendirmek adına bir kurumda çalışan kişilerin yaptığı staj türüne denmektedir. Gönüllü staj yapanlar, stajyer sigortasına dahil edilmezler.
Zorunlu staj yapanlar
: Okul programlarının zorunlu kıldığı ve not sisteminde değerlendirilecek olan kişilerin yaptığı stajdır. Zorunlu staj yapanların sigortalı olmaları şarttır. Okullarının belirlediği aralıklarda kendilerin bulduğu ya da okulun önerdiği kurumlarda mesleğin gerektirdiği şekilde staj yapan bu kişiler sonrasında değerlendirme altına girer ve sergiledikleri performans not olarak değerlendirilir.

Staj sigortası süresi ne kadar?

Stajyer olarak çalışan kişilerin ne kadar süre çalışmaları gerektiği ile ilgili de çeşitli sorular var. Lisans öğretiminde aranan stajların toplam süresi 60 iş günüdür. Bu 60 günün yarısı genel stajda, diğer yarısı da mesleki stajda geçmektedir. Aynı kurumda gerçekleştirebilecekleri bu ayrımı farklı birimlerde yapmak zorundadırlar.

Staj sigortam olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Değerli öğrencilerimiz staj ve işyeri eğitimi öncesi staj yapacağınız işyerlerinin bazıları sigorta giriş belgenizi talep etmekte. E-devlet şifreniz ile
portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek
SGK
belgenizin
dökümünü
alabilirsiniz.

Sigorta girişi normal sigorta mı yoksa staj sigorta mı olduğunu anlamak için SGK hizmet dökümüne bakmak yeteri olacaktır.

  • Stajda sigorta ödemesi yapılmadığı için Sigorta Dökümüne yansımıyor.

Staj sigortası nasıl anlaşılır?

  1. TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın.
  2. E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz.
  3. Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.

Staj sigortası kodu nedir

Sigortalı olarak stajyerlik yapmak isteyenlerin girişi
07 çırak
veya
19 Stajyer kodu
ile girişleri yapılmaktadır. Bunun dışında tamamlayıcı eğitim gören ve stajyerlik yapmak isteyen öğrencilerin sigorta bildirimlerini Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından okul idaresine yapılmaktadır.

Staj sigortası ile normal sigorta yapılır mı?

Yasalarımızda yapılan düzenlemelerle staj yapılırken hem sigorta yapılması hem de belli bir ücret ödenmesi zorunlu hale getirildi. Ancak staj sırasında yapılan sigorta kısa vadeli sigorta kollarından olduğu için yani iş kazası ve meslek hastalığı için yapıldığı için emeklilik hesabında kullanılmıyor.

Staj e devlette görünür mü?

kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.

Staj süresi borçlanılarak, emekliliğe sayılabilir mi?

  • Stajda geçen süreler emeklilik için borçlanılamıyor, kanun buna izin vermiyor. Hem staj süresinin emeklilikte sayılması hem de borçlanılabilmesi için kanuni düzenleme yapılması gerekiyor.

Kadın staj sürelerini borçlanır mı?

  • Doğum yapan kadın çalışanlar için bir ayrıcalık var ve bu durumda olanların staj süreleri emeklilikte hesaba katılıyor. Şöyle ki, kadın çalışanlar, staj süresi ile ilk sigortalı çalışmaya başladığı tarih arasında doğum yapmışlarsa doğum borçlanmasından yararlanarak emekliliklerini erkene çekebilirler.

EYT başvuru şartları neler?

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'na tabi EYT'lilerin emeklilik koşulları neler olacak? Emeklilik için prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartı bulunuyor. EYT'liler ilk iki şartı yerine getirmişlerse veya getirdiklerinde yaşa bakılmaksızın emekli olabilecekler. Bu SSK'lılar için 5000 prim günü, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'nda kadınlarda 20 tam yıl (7200 prim günü), erkeklerde 25 tam yıl (9000 prim günü).

#staj sigortası
#eyt
#e devlet
1 yıl önce