|
aziz şairlerimize

şiir, şairin dünyaya ve hayata bakışını tesbit ve tebliğ eder.. felsefi ve manevi inançlarını dile getirir.. sevinçlerini ve acılarını terennüm eder.. sevgisini, şefkatini , merhametini, aşkını ve ızdırabını anlatır...

hayata ve insanlara ait gerçekleri, doğruları ve sezgileri nazmeder.. hislerini, heyecanlarını, kırıklık ve kırgınlıklarını, korkularını tasvir eder.

kanaatimce fikir ve düşünceye sınır çizilemez, hayallere baraj ve hudut tayin edemezsiniz ama şiirin ve şairin asıl hükmedemediği, asıl zaptedemediği şey; sezgileri, aşkları, heyecanlarıyla birlikte acıları, nefretleri ve öfkeleridir.. şair ruhunun üçte biri fikir ve düşünceden ibaretse, üçte ikisi de duygu ve heyecandan yapılmıştır.. onun içindir ki şairin ruhu ve bu ruhu dile getiren sözler, ateşten yapılmış bir yumaktır; kelimeler ve mısralar birer ateş parçasıdır.. bu yüzden şair, fikirlerinden ziyade hislerinin esiridir.. şairi, şairin ruhunu servetle, menfaatle satın alamazsınız.. onu, hakikatle, dostlukla, faziletle sevgi ile ancak fethedebilirsiniz..

o, güzellikten anlar, güzelden anlar.. kahramanları sever.. gönlü, asil insanlarla beraberdir.. nerede bir asalet ve kahramanlık alameti görse, kalbi derhal oraya meyleder.. diliyle söyleyemese bile kalbiyle bağlanır..

şairi anlatırken birşeyi unutmamak gerekir.. o daima haktan ve haklılıktan yanadır.. adâlet, âdetâ ruhunun gıdasıdır.. çeşitli sebeplerle haklıyı ve adaleti bizzat sözleriyle ifade edemeyen şair, söz ustası olsa da, elbette ki gerçek bir şair sayılamaz.. çünkü şairin ruhu süt gibidir.. küçük bir çöpü ve küçük bir toz parçasını bile taşıyamaz..

şiire dair bu gerçekleri şimdi ben niye anlatıyorum, sevgili okuyucularıma ve eski, yeni şairlerimize niye tekrarlıyorum: şunun için: bir ehemmiyetli ricamı kendilerine bildirmek için.. edebiyat ve şiir meclubu bu arkadaşınız, dostunuz ve ağabeyiniz, bu saatten sonra “bir şiir antolojisi” hazırlamaya karar vermiştir.. bu niyetimi ve onunla alâkalı ricamı ifade ederken, şiiri ve şairi ne kadar ciddiye aldığımı belirtmekten kendimi alamadığımı aziz şairlerimiz anlamış olacaktır.. gerçekten de öyledir.. söz san''atları, yazı san''atları içinde edebiyatın diğer türleri eğer birer inci, mercan ve mücevher ise, şiir de halis muhlis bir elmastır.. işte bu eşsiz san''atla hemhal olan, daimi surette onunla haşırneşir olan şairlerimizden benim beklediğim zahmet şundan ibarettir: her şair arkadaşımın en çok takdir ve sevgisine mazhar olan 5 şiirini, her şiir ayrı bir dosya kağıdına yazılmış olarak şu adrese göndermesini rica ediyorum: “osman akkuşak, kadırga hamamı sok. no:20, sabri ipek eliyle kupkapı-istanbul”

isteyenler de “osman akkuşak yeni şafak gazetesi yazarı yenidoğan mahallesi şenay sokak no:2 bayrampaşa-istanbul” adresine postalıyabilirler..

ayrıca her şair küçük bir tercümeihalini (biyografisini) şiir demetine eklemelidir.. bir de yarım veya boy fotoğrafı.. arkasına adı ve soyadı yazılmış olarak.. tercihan taahhütlü (veya ona eşit kargo, v.s.) posta vasıtası ile gönderilmesi uygun olacaktır..

gönderilen şiirler, hazırlanmakta olan antolojiye girebilir de girmeyebilir de.. hepsi de girebilir, birisi veya ikisi de girebilir.. tek ölçü hazırlayanın zevki ve ölçüsüdür.. tercih etmekteki isabet veya isabetsizliğin sorumluluğu veya günahı tamamiyle hazırlayana aittir..

kendisini ricamın muhatabı kabul eden değerli şairlerimize şimdiden teşekkür ederim.. bu yazının çıkışından itibaren onbeş gün içinde gönderebilirlerse elime vaktinde ulaşacak demektir.. şairlerimizden ikinci bir ricam da, bu yazımı okuyamamış şair arkadaşlarını haberdar etmek zahmetini esirgememeleridir.. tâ ki, elbirliğiyle, bizzat şairler tarafından seçilmiş şiirlerden mürekkep, taze, aktüel, canlı bir antoloji vücuda getirelim...

sevgili şairler, gönül erleri, ihlasın ve halisiyetin mümessirleri; bu vesile ile hepinize ayrı ayrı şiir sevgisiyle dolu selamlarımı sunuyorum...

16 yıl önce
aziz şairlerimize
Söz vermek…
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit