22 Ekim sonrasında Türk siyasi hayatını şekillendirecek çağrının iki amaca işaret ettiği çok açıktı. İlki, terör örgütünün kurucu lideri aracılığıyla muhatap olacağı çağrıya karşılık vermesi ve hemen akabinde silahları bırakarak kendisini fesh etmesi. Terör örgütünü var eden koşulların teorik ve pratik açıdan ortadan kalktığı ve örgütün kendisini bir kısır döngüye hapsederek tekrara düştüğü, dolayısıyla fesihten başka bir seçeneğinin kalmadığının kabulü, terörsüz Türkiye’nin inşası açısından önemli bir adımdı.
Bu aşamada sürecin teknik detaylarından ziyade orta uzun vadede ne tür katkılar ortaya çıkartacağı ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılında çoğulcu demokratik bir zeminin nasıl inşa edileceği gibi hususların ön plana çıkması, sürecin başarıya ulaşması açısından oldukça önemli.
22 Ekim sonrasında yapılan açıklamaların ikinci amacı da terörsüz bir bölge inşa edebilmek. Nitekim PKK’nın süreç içerisinde, bölgesel ve küresel aktörler marifetiyle Irak, Suriye ve İran’daki etki alanı düşünüldüğünde, sorunun sadece Türkiye sınırları ile mukayyet bir projeksiyona işaret etmediği açıktı.
O sebeple, Öcalan’ın çağrısının Suriye’nin Kuzey’indeki PKK yapılanmasını kapsayıp kapsamadığı ve sürecin Suriye ayağında nasıl bir gelecek tasavvur edileceği gibi tartışmalar bu noktada önemli idi.
Bu açıdan Suriye Halk Devrimi sonrasında, birincil öncelik olarak görülen birleşik Suriye’nin inşasında önündeki engellerin kaldırılması sadece Suriye değil Türkiye açısından da büyük öneme sahip. Bu sebeple SDG lideri Mazlum Abdi ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara arasında imzalanan mutabakatın, kısmi çekincelere rağmen birleşik Suriye motivasyonuna hizmet ettiği ve Kürtlerin kendilerini Suriye’nin bütünlüğü içerisinde değerlendirdikleri görülmektedir.
Anlaşmada Esad rejiminin kalıntılarından oluşabilecek her türlü tehdide karşı birlikte mücadelenin vurgulanması da bütün halkların Suriye Halk Devrimine yönelik inancı tahkim etmektedir. Suriye’nin parçalanmasının hem söylem hem de eylem alanında karşılaşabileceği risklere de atıfların yapıldığı anlaşmada, ısrarla birlikteliğe vurgu yapılması, bu konudaki hassasiyetin boyutlarını da göstermektedir.
On yılın üzerinde iç savaş yaşamış ve bölgesel aktörlerin yanı sıra küresel oyuncuların da dahil olduğu bir sahayı rehabilite etmenin elbette bazı kısıtlılıkları ve zorlukları olacaktır. Fakat yerel aktörlerin sürece eşlik ederek birleşme yönünde bir irade beyanında bulunmaları, sabotajları etkisiz hale getirmenin en önemli yolu olacaktır. Bu noktada Suriye’nin geleceğinin inşasında, Türkiye gibi bir aktörün katkısı önemli olacaktır. Başkasının camına taş atanların kimler olduğu ve ne tür motivasyonlarla bu işleri yaptıkları noktasında kuvvetli bir istihbarata sahip olan Türkiye’nin sadece askeri ya da istihbari değil demokrasi tecrübesi noktasında da Suriye’nin geleceğine büyük katkıları olacağı kuşkusuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.