|

Yahudi soykırımının üstünden 80 yıl geçti

Bugün Almanya'nın en kara sayfalarından Kristal Gece'nin 80.yıl dönümü. 80 yıl önce yaşanan bu gecede Nazi grupları Yahudilere ait evlere, dükkanlara ve sinagoglara saldırmıştı.

Yeni Şafak
10:05 - 9/11/2018 Cuma
Güncelleme: 13:00 - 9/11/2018 Cuma
Diğer
'Kristal Gece' ismini saldırı sonrası sokakları kaplayan cam kırıklarının ışıltılarından almıştır
'Kristal Gece' ismini saldırı sonrası sokakları kaplayan cam kırıklarının ışıltılarından almıştır

Kristal Gece'yi unutmamak, tarihin tekerrür etmesine engel olmak açısından önemli. Ancak bu yıl dönümü aynı zamanda günümüzün antisemitizm, ırkçılık ve aşırı sağın yükselişi gibi sorunlarını incelemek için de bir fırsat niteliğinde.

91 Yahudi'nin hayatını kaybettiği olaylarda yüzlerce kişi ağır yaralandı. 7500 iş yeri yağmalandı, 180 sinagog yakıldı.

Almanya'da ırkçı AfD yükselişte

Euronews'te yer alan habere göre, "Irkçılık ve Aşırı Sağın Yükselişi" kitabının yazarı Alman bilim kadını Liz Fekete aşırı sağ partiler Avrupa'nın her yerinde oylarını arttırdığını söylüyor.

Örneğin Almanya İçin Alternatif Partisi AFD artık Almanya'nın 3. büyük siyasi partisi. AFD son seçimlerde Almanya'nın 16 eyalet parlamentosuna girmeyi başardı.


Liz Fekete Avrupa toplumunda gözlemlenen değişimi ve aşırı sağ partilerin oy kazanmada, siyasi söylemi değiştirmede kullandığı metotları şu ifadelerle açıklıyor:


Fekete'ye göre AFD "Almanların siyasal doğruculuğun kurbanı olduğunu öne sürüyor" ve bunu son derece bilinçli bir şekilde yapıyor: "Böylece ırkçılığı tahrik eden söylemlerin yasak olduğu bir durumdan bu söylemlerin standartlaştığı bir duruma geçmiş oluyoruz.

  • Holokost nedir?
  • Holokost, Nazi Soykırımı, Yahudi Soykırımı ya da Ha-Shoa; Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Partisi'nin yönettiği Nazi Almanyası döneminde, işgal edilen sınırlar içerisindeki yaklaşık altı milyon Yahudi’nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırım.

Almanya Yahudileri kovdu

Almanya 17 bin Polonyalı Yahudi'yi ülkeden kovmuştu, Polonya da bu vatandaşları ülkeye kabul etmedi. İki ülke arasında sıkışıp kalan insanlar açlıktan, soğuktan, hastalıktan ve benzeri sebeplerden dolayı yaşamlarını yitirdiler. Yaşamını yitirenler arasında 17 yaşındaki Yahudi Herschel Grynszpan'in ailesi de vardı. Herschel Grynszpan haberi alır almaz çılgına döndü ve Paris'teki Alman konsolosluğunu bastı. Önüne çıkan ilk kişiyi vurdu. Ölen kişi konsolos yardımcısı Ernst vom Rath'dı.


Hitler ne yaptı?

Hitler'in sağ kolu ve propaganda bakanı Goebbels, bunun planlanarak düzenlenmiş bir Yahudi komplosu olduğunu öne sürdü ve Alman halkını ateşledi. Alman halkının öcünü mutlaka alması görüşündeydi. Goebbels halkının Yahudilere karşı bir saldırısı olursa bu saldırıya kesinlikle müdahale edilmeyeceğini basın yoluyla duyurdu.

Yeteri öfke seviyesine ulaşmış olan halk bir yandan da sivil ajanlar tarafında kışkırtılıyordu ve en nihayetinde 9 Kasım'ı 10 Kasım'a bağlayan gece halk Yahudilere karşı saldırılara başladı. Polis ve itfaiye olaylara bilerek müdahale etmedi. Saldırılar yer yer 13 Kasım'a kadar devam etti.

#Almanya
#AfD
#Liz Fekete
5 yıl önce