|

Ay'a ilk insanı götüren, Hitler'in SS subayı çıktı

Dış Haberler
00:00 - 9/02/2008 Cumartesi
Güncelleme: 23:58 - 8/02/2008 Cuma
Yeni Şafak
Ay'a ilk insanı götüren, Hitler'in SS subayı çıktı
Ay'a ilk insanı götüren, Hitler'in SS subayı çıktı

Alman Der Spiegel dergisi, aya ilk insanı götüren Apollo'yu taşıyan uzay aracı Satürn V'in yaratıcısı Wernher von Braun'un Nazilerin 2. Dünya Savaşında kullandıkları 'gizli silahın' da yaratıcısı Wernher von Braun olduğunu ortaya koydu. Nazilerin V-2 isimli ve o dönem 'gizli silah' olarak adlandırdıkları roketler, savaş sırasında en çok korkulan silahlardı. Alman Federal Sivil Eğitim Kurumu tarafından verilen bilgilere göre, bu roketler, özellikle Londra ve Antwerp'te 12 bin kişinin ölümünden sorumlu tutuldu. Dergiye göre, bu ölüm makinalarının üretimi Almanya'nın 'en acımasız' toplama kamplarından Mittelbau-Dora isimli toplama kampında gerçekleştiriliyordu. Roketlerin üretildiği yer şimdi bir müze olarak hizmet veriyor.


İKİNCİ KEZ TARİHE GEÇTİ

V-2 roketinin babası ilan edilen Alman bilimadamı Braun, İkinci Dünya Savaşı bitttikten sonra ABD'ye gitti. 1960'ta NASA'nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi'nin başına geçti. 1963'te John F. Kennedy'ye, uzaya gönderilecek olan Satürn hakkında bilgi verirken çekilmiş bir çok fotoğrafı mevcut. Braun, ölüm roketlerinden sonra, uzaya ilk kez insan taşıyan meşhur Apollo'yu taşıyan Satürn V uzay aracının yaratıcısı olarak ikinci kez tarihe geçti.


ABD'de tüm SS geçmişi silindi

Braun (1912-1977), savaştan sonra bir müddet kaçtı ve hasta olmasından dolayı teslim oldu ve Amerika'ya götürüldü. Tüm SS geçmişi silinerek ABD vatandaşlığına geçirildi.



16 yıl önce