|

Dünya Çocuk Hakları Günü ne ifade ediyor?

1989'dan beri kutlanan Dünya Çocuk Hakları Günü savaş, fakirlik ve çatışmaların gölgesinde geçiyor. Dünya genelinde en az 28 milyon mülteci çocuğun bulunduğu göz önüne alındığında böyle bir günün varlığı da pek bir anlam ifade etmiyor. Bugün milyonlarca çocuk kendi evinde ve vatanında yaşayamıyor. Eğitim alamıyor ve yaşıtları gibi sağlıklı koşullarda hayatlarını idame ettiremiyor.

Yeni Şafak
15:40 - 20/11/2018 Salı
Güncelleme: 15:42 - 20/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Arakanlı mülteci çocuklar... Fotoğraf: Reuters
Arakanlı mülteci çocuklar... Fotoğraf: Reuters

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü... Birleşmiş Milletler tarafından 1989 yılında kabul görmesinin ardından her 20 Kasım'da farkındalık yaratmak için kutlanıyor. Her ne kadar böyle bir gün varsa da dünya üzerinde savaş, açlık, fakirlik, çatışma ve iç karışıklık sebebiyle milyonlarca çocuk acı çekiyor.

  • İlk olarak kim gündeme getirdi?
  • Leh eğitimci Janusz Korczak, 1919 yılında yayınlanan "How to Love a Child" (Bir Çocuğu Nasıl Sevmeli) isimli kitabında çocuk haklarından söz etti ve konuyu gündeme taşıdı. Çocuk haklarına dair ilk metin ise 1917 yılında, Ekim Devriminin ardından Proletkult isimli sosyalist kültür örgütünün Moskova Şubesi tarafından "Çocuk Hakları Bildirgesi" ismiyle kaleme alındı. Resmileşen ilk metin ise 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirisidir.

Bu bildirge BM tarafından kabul edildi, 20 Kasım 1959 tarihinde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi olarak güncellendi ve 20 Kasım 1989 tarihinde daha geniş olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile değiştirildi.

Her 200 çocuktan 1'i mülteci

28 milyon yerinden edilmiş çocuk; mevcut çatışmalar, zulüm ve kötü yaşam koşullarından kaçıyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) bu çocukların 12 milyonu mülteci ve sığınmacı statüsünde bulunuyor.

Her 200 çocuktan 1'inin mülteci olduğu günümüz dünyasında ayrıca her yıl 70 bin devletsiz çocuk doğuyor. Bunun yanı sıra 2015 ve 2016'da ülkelerinden göç etmek zorunda olan 80 ülkede kayıtlı en az 300 bin çocuğun ailesinden ayrı olduğu biliniyor.



  • Asya'nın çocukları da mülteci...
  • Nüfusu kalabalık olan Asya ülkelerinde ve Ortadoğu'da da göç etmek zorunda olan 18 yaş altı toplam 12 milyon çocuk var. Asya dünyada en fazla mülteci, sığınmacı ve yerlerinden edilmiş çocuğa ev sahipliği yapıyor.

Bölgede en çok göç veren ülkeler arasında bulunan Afganistan'dan kaçmak zorunda kalan çocukların çoğu Pakistan ve İran'da yeniden hayata tutunmaya çalışıyor. Öte yandan bölgede Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin zulmünden kaçan yaklaşık 700 bin Arakanlı Müslümanın 385 bini çocuklardan oluşuyor.


Milyonlarca çocuk eğitimden uzak

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, çatışmaların ya da doğal afetlerin etkilediği ülkelerde yaşayan 5 ile 17 yaş arası her üç çocuk ve gençten 1’i okula gitmiyor. Bu da 104 milyon çocuğun okula gitmediği anlamına geliyor. UNICEF tarafından hazırlanan yeni rapora göre bu sayı tüm dünyada okul dışı çocuk sayısının üçte birinden fazlasını oluşturuyor.


#Dünya
#Çocuk
#Mülteci
5 yıl önce