|

Ramadi şeytanı

Bu asker, ABD'nin kirli Irak işgalinin en belirgin simgesi. Er Chris Kyle yazdığı kitapta, keskin nişancı olarak 10 yıl görev yaptığı Irak'ta 255 kişiyi gözünü kırpmadan öldürdüğünü "gururla" anlattı. Iraklıların "Ramadi Şeytanı" lakabını taktığı Kyle, ABD tarihinin en çok insan öldüren keskin nişancısı oldu

Dış Haberler
00:00 - 4/01/2012 Çarşamba
Güncelleme: 01:09 - 4/01/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Ramadi şeytanı
Ramadi şeytanı

Irak'ta yaklaşık 9 yıl süren işgal sonrası arkasında yüz binlerce ölü bırakan ABD, tarihinin en ölümcül sniper'ını da yine bu bölgeden çıkardı. Teksas eyaletinde yaşayan Chris Kyle çiftçilikle uğraşıyordu. Boş zamanlarında vahşi at biniciliği yapan Kyle ABD ordusuna katıldıktan sonra görev yaptığı Irak'ta keskin nişancı sıfatıyla tam 255 kişiyi gözünü kırpmadan öldürdü. ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 9 yıllık süre içinde bu ülkede 4 kez görev yapan Chris Kyle, tam 255 kişiyi öldürdüğünü iddia ediyor. İngiliz Daily Mail gazetesine göre, Irak'ta direnişin en yoğun olduğu bölge olan Ramadi'de görev yapan Kyle, direnişçilerin korkulu rüyası oldu. Direnişçiler tarafından "Ramadi Şeytanı" olarak anılmaya

başlayan Kyle'ın başına 20 bin dolar para ödülü konulmuştu. ABD tarihinin en çok insan öldüren keskin nişancısı olarak tarihe geçen Kyle, anılarını anlattığı "Amerikan Sniper" adlı bir kitap yazdı.

FELLUCE'DE 40 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

Irak'ın Sadr kentinde ABD askeri konvoyunu hedef alan bir intihar bombacısını yaklaşık 2 km uzaktan vurduğunu belirten Kyle, sadece Felluce kentinde 40 kişinin kendi kurşunuyla hayatını kaybettiğini 'gururla' anlatmaktan da çekinmiyor. Kitaba göre eli kanlı asker, sadece bir kadını öldürdüğü sırada tereddüt etmiş. ABD özel birlikleri Navy SEAL'a kayıt yaptırmadan önce iyi bir nişancı olduğunun farkına varamadığını söyleyen Kyle, "bu yeteneğini babasına borçlu olduğunu" söyleyerek küstahlığını zirveye taşıdı. Kyle, "Çocuk yaşta babamla birlikte geyik avına çıkıyordum. Nişan almayı böyle öğrendim" dedi. Donanmanın özel ekibi olan Navy SEAL, El Kaide'nin eski lideri Usame bin Ladin'i de öldüren timdi.

REKOR FİNLANDİYA'DA

ABD tarihinde keskin nişancı olarak en çok insan öldüren ikinci kişi de Vietnam savaşında görev yaptı. Asker Adelbert F. Waldron, Vietnam'da 109 kişiyi öldürmüştü. Ancak bu korkunç rakamlar bile "Ramadi Şeytanı"nı dünyanın en ölümcül keskin nişancısı yapmıyor. Bu unvan, 2. Dünya Savaşı sırasında 542 Sovyet askeri öldüren Finlandiyalı asker Simo Hayha'ya ait.


12 yıl önce