Yeni meclisin asli görevi Suriye'yi yeniden kurmak

Neslihan Önder
04:00, 16/10/2025, PerşembeG: Güncelleme: 07:47, 16/10/2025, Perşembe
Yeni Şafak
Yeni meclisin asli görevi Suriye'yi yeniden kurmak
Tarık Sülo Cevizci

Suriye’de Esed rejiminin devrilmesinin ardından yapılan ilk seçimlerde meclise giren Halep Milletvekili Tarık Sülo Cevizci, başarısının Suriye devriminin ve halkının mücadelesinin bir sonucu olduğunu söyledi. Suriye’de yapılan seçimlerde adaylık yarışına giren Cevizci, meclise seçilen ilk Türkmen isim oldu.


HALEP ÜLKELER ARASINDA KÖPRÜ KURACAK

Ülkedeki azınlık, etnik, mezhebi ve dini gruplar için de büyük önem taşıyan bu seçimde Cevizci, yeni parlamentonun sıradan bir yasama organı olmayacağını vurgulayarak “Biz aslında yeni bir devletin, devrim sonrası kurulacak ikinci cumhuriyetin ilk meclisinde görev alacağız. Bu meclisin asli görevi siyaset yapmak değil, Suriye’yi yeniden kurmaktır” dedi. Cevizci, yeni meclisin sıradan bir yasama organı olmayacağını ifade ederek, “Biz aslında yeni bir devletin, devrimden sonra kurulacak ikinci cumhuriyetin ilk meclisinde görev alacağız. Görevimiz, bütün temel yasaları hazırlamak ve devletin yapısını inşa etmektir” şeklinde konuştu. Halep milletvekili olarak şehrin yeniden inşasında aktif rol alacağını belirten Cevizci, özellikle Türkiye ile ilişkilerin önemine vurgu yaparak “Halep kadim bir şehir, ama savaşta en çok yıkıma uğrayanlardan biri. Türkiye’ye sınır olması bizim için büyük bir avantaj. Türk dünyasının desteğini bu bölgeye çekmek istiyorum. Türk dünyası ile Arap dünyası arasında bir köprü olacağız; bunun merkezi Halep olacak” diye konuştu.


TÜRKMENLERİN SESİ ARTIK MECLİSTE

Parlamentoda yer almanın yalnızca kişisel bir başarı olmadığını ifade eden Cevizci, Türkmen toplumu adına tarihi bir adım atıldığını söyleyerek, “Türkmenler, Suriye’nin asli unsurlarından biridir. Devrimde, özgürlük mücadelesinde ve yeniden inşada her zaman ön safta yer aldık. Artık kendi devletimizin yönetiminde doğrudan söz sahibi olacağız. Bu, hem halkımıza hem de devletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirme anlamı taşıyor” dedi. Cevizci, tüm bunlara karşı meclisteki temsil oranının yetersiz olduğuna dikkat çekerek 119 milletvekilinden sadece 5'inin Türkmen olduğunu belirtti. Suriye’de yeni meclis, Tel Abyad, Rasulayn ve Maden bölgelerinde 20 Ekim’de yapılacak ek seçimlerin ardından 1 Kasım’da açılacak.


Ankara'da 'tek Suriye' masası
Gündem
Ankara'da 'tek Suriye' masası
Şara Rusya'ya mecbur mu kaldı?
Dünya
Şara Rusya'ya mecbur mu kaldı?
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026