|

10 ay sonra cari fazla

Cari işlemler hesabı, ağustosta açık bekleyenlerin aksine 10 ayın ardından 528 milyon dolar fazla verdi. Son bir yıllık cari işlemler açığı da 23 milyar dolarla 13 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu iyileşmede turizm ve ihracat gelirlerindeki güçlü artışın etkili olduğu ifade ediliyor.

Ekonomi Servisi
00:00 - 12/10/2021 Salı
Güncelleme: 02:49 - 12/10/2021 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Cari işlemler hesabı ağustos ayında 10 ayın ardından ilk kez 528 milyon dolar fazla verdi. Pandemi döneminin küresel ekonomiyi etkisi altına alan zorlu şartlarını geride bırakmaya çalışan Türkiye’de yıllıklandırılmış cari işlemler açığı 23 milyar dolarla 13 ayın en düşük seviyesine geriledi. Söz konusu iyileşmede turizm gelirlerindeki artışın ve ihracattaki güçlü seyrin etkili olduğu belirtiliyor.

TURİZM VE İHRACATTAN GÜÇLÜ DESTEK

Turizm sektöründen gelen olumlu sinyaller ve ihracattaki yükseliş ivmesine paralel olarak cari dengede iyileşme eğiliminin devam edeceği öngörülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerinin detaylarına bakıldığında, ağustosta enerji hariç cari fazlanın 4 milyar 204 milyon dolarla, altın ve enerji hariç cari fazlanın da 4 milyar 433 milyon dolarla 22 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleştiği görüldü.

AÇIK BEKLEYEN YANILDI

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, ağustos ayı gerçekleşmesiyle son 12 aylık cari açığın milli gelire oranının yüzde 3’e gerileyerek iyileşme eğilimini devam ettirdiğini söyledi. Öncü verilerin dış ticaret açığında gerilemenin süreceğine işaret ettiğini aktaran Bürümcekçi, turizm ve taşımacılık gelirlerinde gözlenen toparlanma sayesinde yıllık cari açıkta düşüşün devam edeceğini öngördüklerini aktardı. Haluk Bürümcekçi, son Orta Vadeli Program’da yıl sonu cari açık beklentisinin 21 milyar dolar düzeyinde açıklandığını, piyasa anketlerinin medyan değerinin de 21 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu belirterek, “Tahminler üzerindeki riskler aşağı yöne döndü” ifadesini kulandı.


Enerji fiyatları belirleyici olur

  • Aşılamanın hızıyla da bağlı olarak iyileşmenin devam edebileceği öngörüsünde bulunan Bürümcekçi şunları söyledi: “Bu eğilim sonraki aylarda korunabilirse yıllık turizm geliri 17-18 milyar dolara ulaşabilir. Bu bağlamda, enerji ve diğer emtialar ithalatında fiyat etkisi kaynaklı artışa karşılık, altın ithalatındaki azalış ve turizm net gelirlerindeki toparlanma birbirini telafi edebilir. Bu bağlamda, cari açığın ne boyutta azalacağı açısından esas belirleyici iç talep ve ekonomik aktivitenin seyri olacak gibi görünmektedir.”

AB’den daha iyi durumda

Türkiye bu rakamlarla Avrupa Birliği (AB) ortalamasından da iyi performans gösterdi. Maastricht Kriterleri’ne göre, cari açığın, gayri safi yurt içi hasılaya oranı, yüzde 3 olmak zorunda. Şu an AB ortalamanın pandeminin de etkisiyle yüzde 6 olduğuna dikkat çekilirken, Türkiye’nin ortalaması yüzde 3,4. İspanya’da bu oran yüzde 11 iken, Malta’da 10,2, İtalya’da yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti.

#Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
#Haluk Bürümcekçi
#Cari açık
3 yıl önce