|

‘Avcı’ kaskı ile tam isabet

Kaska Entegre Kumanda Sistemi (Avcı) kapsamında Atak pilotlarının kaskları, helikopterin kamerası ve silah sistemlerine entegre edildi. Pilot nereye bakıyorsa ‘Avcı’ sayesinde kamera ve silah sistemleri de o yöne bakıyor. Milli ve özgün olarak geliştirilen sistem TSK’nın gücüne güç katıyor.

Yeni Şafak ve
10:42 - 1/12/2017 Cuma
Güncelleme: 10:48 - 15/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Pilot nereye bakıyorsa ‘Avcı’ sayesinde kamera ve silah sistemleri de o yöne bakıyor.
Pilot nereye bakıyorsa ‘Avcı’ sayesinde kamera ve silah sistemleri de o yöne bakıyor.

Türk savunma sanayi, son yıllarda gerçekleştirdiği ataklarla birçok alanda başarılı projeler gerçekleştirmeyi başardı. Devlet kurumlarının milli çalışmaları ve bunlarla birlikte özel sektörün de devreye girmesi savunma sanayinde yerlileştirme çalışmalarına hız kazandırdı. Bu alanda altın çağını yaşayan ülkemiz, hem güvenlik açısından olumlu etki oluşturuyor, hem de ekonomik anlamda dışa bağımlılığını azaltıyor.

Özellikle son 15 yıllık dönemde savunma sanayi ürünlerini geliştirme ve modernizasyon konusunda ciddi mesafe kaydedildi. Bundan sonraki aşamada ise sektörün yurt içi projelerde kazandığı deneyimi geliştirerek ihracata katkı sağlaması amaçlanıyor.

  • yenisafak.com olarak her hafta bir milli ve yerli projeyi siz değerli okuyucularımıza aktarmaya devam ediyoruz. Bu hafta da Aselsan tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Kaska Entegre Kumanda Sistemi’ni (Avcı) ele alacağız.

Proje kapsamında geliştirilen yüksek hassasiyetteki Hibrit Kafa Takip Sistemi, bir helikopter platformuna entegre edilen dünyadaki ilk Hibrit (optic-ataletsel) kafa takip sistemi olarak dikkat çekiyor. Hibrit Kafa Takip Sistemi ile pilotun kafa hareketkleri tespit edilerek, helikopter üzerindeki hedef tespit sistemi ve tüm silah sistemleri pilotun bakış hattı doğrultusuna anında yönlendiriliyor.

Performans, yer, uçuş ve atış testleri T-129 ATAK taarruz helikopteri üzerinde başarı ile gerçekleştirilen Avcı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne önemli başarı ve ekonomik katma değer sağlıyor.

Avcı Sistemi saldırı helikopteri pilotları için geliştirilmiş bir sistem çözümü olarak dikkat çekiyor. Kullanım kolaylığı, ergonomik tasarımı, video gösterimi, kafa takip yetenekleri ile sistem, görev sırasında pilotun iş yükünü önemli ölçüde azaltıyor.

Avcı Sistemi görev sırasında;

  • Pilotun yaptığı seçimlere göre gündüz ve gece koşullarında video, semboloji, gece görüş görüntülerini sağlayabiliyor.
  • Pilotun kafa hareketlerine bağlı olarak FLIR, silah gibi teçhizatları kumanda edebiliyor, kafa takip bilgisini üretebiliyor.
  • Pilotun kafasına göre kişiselleştirilmiş kask yapısı bulunuyor.
  • Pilotun baş ve yüzünün darbe ve parçacıklardan korunmasını sağlıyor.
#Kaska Entegre Kumanda Sistemi
#Avcı
#Atak
6 yıl önce