
Kayseri'de doğup Sivas'ta büyüyerek Karadeniz'de olgunlaşan Türk somon balıkları, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Rusya ve Japonya gibi uzak doğu ülkelerine de ihraç ediliyor. Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve tesisin işletme yetkilisi Ahmet Sermet, su ürünlerinde Türkiye’nin hedefinin 2 milyar dolar olduğunu belirtti.
Yılın 12 ayı balık üretimi yapılan Çamlıgöze barajındaki tesiste yılda bin 500, 2 bin ton somon adayı yetiştiriliyor. Öte yandan Türkiye’de üretilen somon adaylarının yüzde 30’u Suşehri’nden çıkıyor.
"Ciddi bir şekilde Türkiye ekonomisine katkı sunuyor"
Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve tesisin işletme yetkilisi Ahmet Sermet, somon balıklarının ciddi bir şekilde Türkiye ekonomisine katkı sunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
- "Burada yılın 12 ayı balık üretimi yapıyoruz. Bizim firmanın aynı zamanda Kayseri Pınarbaşı’nda yavru üretim yerleri var. Türkiye'nin ciddi alabalık yavrusu ve yumurtası üreten yerlerimiz var. Orada ürettiğimiz yavrularımızı buraya getiriyoruz. Burada 2-3 sene önce kadar piyasaya tezgah balığı yani halen porsiyon balık gönderiyoruz. Şimdiden sonra burada somon adayı yapıyoruz. Somon adayı ne demektir? Karadeniz de kafeslerde büyütülen somon balıklarının yavrusu buradan gidiyor. Yılda buradan bin 500 - 2 bin ton somon adayı gönderiyoruz. Somon adayları Karadeniz’den 3-4 kilo ağırlığına ulaştıktan sonra Rusya’ya, Japonya’ya ve Avrupa ülkelerine gidiyor. Ciddi bir şekilde Türkiye ekonomisine katkı sunuyor. İhracatı çok yüksek ve rahat olan iş. Dolayısıyla bizde onun alt yapısını oluşturuyoruz. Ama kendi firmamızın da somon üretimi var."
"Dünyaca bilinen bir balık türü"
Sermet, somon balığının dünyaca bilinen bir balık türü olduğunu ifade ederek, "Somon dünya markası. Dünyaca bilinen bir balık türü. Somonlar doğada tatlı suda doğarlar ve tuzlu suda yani okyanuslarda, denizlerde gelişirler. Burada da somon adaylarını üretiyoruz. Denize götürüyoruz. Somon hem et açısından hem de omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin bir balık. Güvenle tüketebileceğimiz bir balık. Ben yıllardır diyorum ki, dünyanın en güvenilir balığı alabalık. Alabalık kendi başına bir laboratuvardır. Kirli sularda yaşamaz. Kendine has olmayan yemlerle büyümez ve yatırımcısına zarar ettirir. Kirli suların balıkları değildir. Alabalıklar ve somonlar gayet hassas balıklar, temiz sularda ve kaliteli yemler üretildiği için güvenilir balıklardır" diye konuştu.











