|

Devrime TÜBİTAK fonu

TAYSAD, TÜBİTAK'ın projeleri için ayrılan fondan artan 1 milyar liralık kısmın araştırma geliştirme için üniversitelere verilmesini istedi. TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu "Artan fon devrim olarak nitelendirilen Endüstri 4.0'da kullanılsın" dedi.

Yeni Şafak ve
07:00 - 18/09/2015 Cuma
Güncelleme: 00:48 - 18/09/2015 Cuma
Yeni Şafak

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, TÜBİTAK bütçelerinde Araştırma Destek Programları için toplam 4,7 milyar lira ödenek ayrıldığını, ancak bunun sadece 3,7 milyar lirasının kullanıldığını belirterek, "Bu kaynakların, üniversitelerimize aktarılması ve sanayi-üniversite iş birliğinde kullanılması, özellikle de '4. Sanayi Devrimi' olarak nitelenen Endüstri 4.0 çalışmalarında değerlendirilmesini istiyoruz. 45 bini aşkın öğretim görevlisi, her alandaki çalışmaları için fon arayışında" dedi. Son 5 yılın verilerine göre imalat sanayisinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'daki (GSYH) payında herhangi bir büyüme kaydedilmediğini belirten Dudaroğlu, yüzde 18 civarında seyreden rakamın, Avrupa ülkeleriyle olan rekabet gücüne olumsuz yansıdğını söyledi.



OTOMOTİV SANAYİİNDE YÜZDE 8 İHRACAT ARTIŞI


2015 Ağustos ayı itibariyle ihracat verilerini değerlendiren Dudaroğlu, “2015'te otomotiv endüstrisi yüzde 8 ihracat artışı ile 1 milyar 364 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Endüstrimizin ülke ihracatından aldığı pay yüzde 13 oldu. Otomotiv endüstrisi Ağustos ayında ihracat sıralamasında ikinciyi sıraya gerilemiş olsa da, en fazla ihracat gerçekleştiren ilk beş sektör arasında artış sağlayan tek sektör oldu. Yılın ilk 8 aylık verilerine göre toplam sektör ihracatımız 13,5 milyar dolar olurken, tedarik sanayimiz 5,6


milyar dolarlık ihracatı ile, sektör ihracatından yüzde41,5 pay aldı” dedi.



#Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği
#Mehmet Dudaroğlu
#tübitak
9 yıl önce