
Doğuş Holding, elinde tuttuğu yüzde 24,22 oranındaki Garanti hissesinin yüzde 14,89’unu 5,5 milyar liraya İspanyol ortağı BBVA’ya devretti. Bankadaki yüzde 25’lik hissesini yüzde 39,9'a çıkaran BBVA, böylece yüzde 51'i borsada işlem gören bankanın çoğunluk hisselerinin sahibi oldu.
Açıklamaya göre, Doğuş Grubu ve BBVA arasında 1 Kasım 2010 tarihinde imzalanmış Hissedarlar Sözleşmesi de dün itibariyle tadil edildi. Yasal izinlerin temin edilmesini ardından yürürlüğe girecek, tadil edilmiş sözleşmeye göre Garanti Bankası’nın 10 kişiden oluşacak Yönetim Kurulu’na 7 üyenin BBVA, 2 üyenin Doğuş Grubu, bağımsız üyenin ise ortak kararla belirlenerek Genel Kurul onayına sunulacak. Doğuş Grubu tarafından bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden pay üzerinde BBVA’ya daha önce tanınmış olan alım opsiyonu (call option) ise ortadan kaldırıldı.
BBVA ile varılan mutabakata göre, bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı Ferit Şahenk tarafından sürdürülecek, Ergun Özen de Genel Müdürlük görevine devam edecek. BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzales, anlaşmayla ilgili olarak “Garanti Bankası’nı tanıdıkça yatırımımızı artırmak istedik. BBVA ve Garanti Bankası, Türk ekonomisinin büyümesine ve Türk iş dünyasına katkıda bulunmayı sürdürecektir” ifadelerini kullandı. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de yaptığı açıklamada “1970’li yılların sonunda başlayan ve bugün artık grubumuzun DNA’sında yer alan bankacılık sektörüne inancımız, BBVA ile 2011 yılında başlayan ortaklığımız süresince geçirdiğimiz başarılı dönem sonucu perçinlenmiştir. Bu sebeple, sektörde varlığımızı devam ettirerek, Garanti Bankası’ndaki ortaklık payımızı yüzde 10 olarak korumaya karar verdik” dedi.






