|

Gıdadaki rekabet üstünlüğü bizde

Pandemi kısıtlarının en çok etkilediği sektörlerin başında gelen gıdanın önemi, gün geçtikçe artıyor. Salgının etkilerinin hafiflemesiyle kalite ve lojistik avantajını kullanmaya başlayan Türk firmalarının büyük ilgi gösterdiği Almanya gıda ve içecek fuarı bunun kanıtı oldu.

Ekonomi Servisi
00:00 - 12/10/2021 Salı
Güncelleme: 02:57 - 12/10/2021 Salı
Yeni Şafak
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, gurbetçiler ile Avrupa’daki iş insanlarını Denizli’de yatırım yapmaya davet etti.
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, gurbetçiler ile Avrupa’daki iş insanlarını Denizli’de yatırım yapmaya davet etti.

Pandemi kısıtlarının en çok etkilediği sektörlerin başında gelen gıdanın önemi, gittikçe artıyor. Üretim maliyetlerinin üstünü lojistik problemlerinin getirdiği yük de fiyatlara binince gıdaya küresel çapta bir dikkat kesilme oldu. Enflasyon üzerindeki etkisini bütün dünyanın tartıştığı gıdadaki bu tabloyu tam olarak anlatan durum Almanya’nın Köln kentinde cumartesi günü kapılarını açan dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı Anuga oldu.

ANADOLU”NUN DÖRT BİR YANINDAN

Türk firmalarının büyük ilgi gösterdiği fuar, iki yıl öncesi ziyaretçi trafiğinin altında kalsa da, profesyonel katılımcıların ilgisi firmaları memnun etti. Fuara İtalya 731, Almanya 400, İspanya 377 firmayla katılırken Türkiye 290 firmayla fuarın en büyük 4’üncü katılımcısı oldu.

İstanbul’un 36 firmayla en büyük katılımı sağladığı fuara İzmir 29, Gaziantep 23, Mersin 18, Bursa 12 ve Aydın 10 firmayla katıldı. Manisa ve Adana ise 7’er firmayla yer aldı.

HEDEF YENİ PAZARLAR

Türkiye’nin Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, fuara katılan şirket sayısı azalırken Türkiye’nin seviyesini koruduğunun bilgisini verdi. Kaya, “Şu an en çok katılan ülkeler arasında Türkiye 4. sırada. Bu bakımdan da bunun güçlenerek devam edeceğine inanıyorum” dedi.

2021’in ilk 8 ayında 13,8 milyar dolarlık ihracat yapan tarım, gıda ve içecek sektörü, bir yandan bulunduğu pazarlardaki payını arttırmak ve bir yandan da yeni pazarlara açılmaya çalışıyor. Fiziki olarak yapılan Anuga, bunun için ciddi fırsatlar barındıran bir fuar oldu.

KALİTE VE LOJİSTİK AVANTAJIMIZ VAR

Salgının etkilerinin hafiflemesiyle Türk firmalarının nasıl hızlı hareket ettiği ortaya çıktığını belirten İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Kuralay, “Dünya sıkıntılı ve zor dönemdeyken, rekabet üstünlüğünü gıdada Türk firmaları yakalamış durumda. Firmalarımız hem kalitesiyle hem lojistik avantajıyla salgında bir adım öne geçti. Salgında dönemindeki ihracatımız ve büyüme rakamlarımız da bunu doğruluyor. Türk firmalarının ihracat kültürü var. Üretim kültürü var ve kalite standartları çok yüksek. Bizim gibi ticaret odalarına düşen, firmalarımızı dünya pazarlarıyla buluşturmak. Zaten bir müddet sonra firmalar kendi yollarını da buluyor” dedi.


Katma değerli ürünlere ihtiyacımız var

ATO Başkanı Gürsel Baran da fuardaydı. Baran, “Lojistiğin bu kadar pahalı olduğu bir dönem geçiriyoruz. Türkiye konumu itibarıyla çok avantajlı. Biz, Ortadoğu’nun, Avrupa’nın, Kuzey Afrika’nın tedarik merkezi olabiliriz. Türkiye için ihracat çok çok önemli. Cari açığı olan bir ülkeyiz. Katma değerli üretime çok ihtiyacımız var” dedi.


#İstanbul Ticaret Odası
#Turhan Kaya
#Köln
#İtalya
3 yıl önce