|

Havacılıkta büyük başarı

Dünyanın en çok kullanılan askeri taktik ve ulaştırma uçağı C-130'un Erciyes programı çerçevesinde modernizasyonu hız kesmeden devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında proje ile pek çok ülkenin ihtiyacı karşılanabilecek.

Yeni Şafak ve
10:11 - 7/10/2016 Cuma
Güncelleme: 11:16 - 15/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
C-130E/B Aviyonik Modernizasyon (Erciyes) Sözleşmesi kapsamında 19 nakliye uçağının modernizasyonu yapılacak.
C-130E/B Aviyonik Modernizasyon (Erciyes) Sözleşmesi kapsamında 19 nakliye uçağının modernizasyonu yapılacak.
Türkiye'de 30 yıl önce modern savunma sanayinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonu için çıkılan yolda özellikle son yıllarda önemli mesafe kat edildi. Ortaya konulan özgün, yerli ve milli projeler uluslararası arenada büyük beğeni toplarken, ülke savunmasında da büyük rol üstleniyor.
yenisafak.com olarak her hafta, yerli projelerimizden birini mercek altına alarak gelişmeleri sizlere aktarıyoruz. Bu hafta sizlere C-130E/B Aviyonik Modernizasyonunun (Erciyes) sürecinden bahsedeceğiz.
Kendi milli tankını, gemisini, helikopterini, eğitim uçağını, füzesini ve piyade tüfeği gibi temel silahları üretmeyi başaran Türkiye'de nakliye uçağının üretilmesi için de çalışmalar sürüyor.

Aralık 2006'da Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında imzalanan C-130E/B Aviyonik Modernizasyon (Erciyes) Sözleşmesi kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki 13 adet C-130E ve 6 adet C-130B nakliye uçağının Aviyonik Modernizasyonu gerçekleştirilecek. Bu bağlamda Erciyes Projesi ile aviyonik modernizasyonu gerçekleştirilen ilk C-130 Nakliye Uçağı, 8 Ağustos 2014 tarihinde TUSAŞ tesislerinde gerçekleşen törenle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi. Diğer uçakların modernizasyonu ise devam ediyor.
  • Proje kapsamında C-130 uçakları;
  • Uluslararası seyrüsefer ihtiyaçlarına uyumlu,
  • Yüksek harekat etkinliğine sahip,
  • Çok amaçlı görev bilgisayarı ve Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi'ne entegre olarak çalışabilen Yer Görev Planlama Birimi ile
  • Gece görüş uyumlu gösterge ve aydınlatma sistemleriyle donatılmış olarak modernize edildi.
Envanterde bulunan diğer platformlar ile birlikte çalışabilirlik kabiliyeti sağlayan Link-16 Taktik Veri Link Entegrasyonu da proje kapsamında gerçekleştiriliyor.


Pek çok ülkenin ihtiyacı karşılanacak

Program kapsamında 2 adet prototip uçak üzerinde yapılacak tasarım, entegrasyon, üretim, yer ve uçuş testleri ile kalifikasyon faaliyetlerini takiben, 4 adet seri uçak modernizasyonu ve kalan 13 uçağa takılacak Grup-A kitlerin üretimi TUSAŞ tarafından gerçekleştiriliyor. 13 adet uçağın Aviyonik Modernizasyonu ise 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından Kayseri'de yapılacak. Teslimat sonrası Entegre Lojistik Destek faaliyetleri de TUSAŞ tarafından icra edilecek.

Onay belgesi aldı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Silahlı Kuvvetler temsilcilerinden oluşan ilk yerli Sertifikasyon Otoritesi tarafından, Tamamlayıcı Tip Tasarım Onay Belgesi yayınlanarak modernizasyon kapsamındaki uçakların uçuşa elverişliliği belgelendi.

Program çerçevesinde, havacılık alanında tasarım ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra büyük öneme sahip sertifikasyon faaliyetleri de ilk kez milli bir otorite denetiminde yürütülüyor. Bu, projenin ülkemize kazandırdığı ilkler arasında önem taşıyor.


#C-130E/B Aviyonik Modernizasyonu
#Erciyes
#Savunma sanayi
8 yıl önce