|

Herkes inşaatçı oluyor

İnşaat sektöründeki patlama yüzünden asıl işlerini değiştiren şirketler arasında tekstilde, elektronikte, ilaçta isim yapmış dev şirketler de var. İstanbul'da kurulu şirketler arasında 27 bin şirketle inşaatçılar ilk sırada yer alıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 2/08/2005 Salı
Güncelleme: 16:23 - 3/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL


    Bir ihtiyaç ve bir yatırım aracı olarak vatandaşın konuta ilgisi artıp konut kredileri düşünce, başka alanlarda faaliyet gösteren şirketler de gayrimenkul sektörüne ilgisiz kalamadı. Her sektörden inşaat sektörüne geçiş yapan şirket var.

    Öyle ki, sadece İstanbul'da kayıtlı inşaat şirketi sayısı 27 bine ulaştı. İstanbul Ticaret Odası Verilerine göre, İstanbul'da kurulu şirketler içinde en büyük grubu inşaatçılar oluşturuyor, inşaat firmalarını 14 bin'le mensucat ve 13 bin'le hazırgiyim firmaları izliyor.

    Deri konfeksiyonu ihracatçısıydı, inşaatçı oldu

    Gayrimenkule yatırımın cazip olduğunu görüp, yıllarını verdikleri asıl işlerini değiştiren şirketlerin sayısı hızla artıyor. İşini değiştirmeyenler de, mevcut arazilerini yatırımcı firmaya vererek konut işine giriyor.

    Son yılların en iddialı alışveriş merkezi ve konut projesinin arkasında, yıllarını tekstile vermiş bir grup var. 17 yıldır deri konfeksiyon ve tekstil ihracatıyla büyüyen Orjin Grup, İstinye Park projesiyle, konut ve alışveriş merkezi işine girdi. İki arkadaşın, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım'ın şirketi, deri ve tekstil ihracatından kazandıklarını turizm ve gayrimenkul sektöründe değerlendirme kararını vererek, ZKZY İnşaat grubunu kurdu. ZKZY İnşaat grubu, Doğuş Grubu'nun İstinye'deki 130 dönüm arazisine, Akmerkez'e rakip olacağı iddia edilen İstinye Park'ı kuruyor. Bu merkezde, 5 bin kişinin çalışacağı 300 mağaza ve sosyal tesislerin yanında, fiyatları 400 bin dolardan başlayan 400 konut da inşaa ediliyor.

    Türkiye'nin en büyük televizyon üreticilerinden olan Profilo da gayrimenkule giriyor. İkisi İstanbul'da, biri İzmir'de olmak üzere üç alışveriş merkezi projesi üzerinde çalışan şirket, İstanbul'daki alışveriş merkezlerinden birini Anadolu yakasında, diğerini de Atatürk Havalimanı yakınındaki eski bakır tel fabrikasının arazisine inşa edecek. Firma, gayrimenkul konusunda uzman yabancılarla ortaklığa da açık olduğunu belirtiyor.

    Kilitten gayrimenkule..

    Türkiye'de kilit pazarının lideri olan 53 yıllık kilit ve kapı üreticisi Kale Kilit de gayrimenkul sektöründe büyümeyi hedefliyor. Kilitte pazarın yüzde 70'ini elinde tutan, çelik kapıda da yüzde 40 paya sahip olan şirket, asıl işinin yanında, alışveriş merkezi, otel ve toplu konut alanında projeler geliştiriyor. İnşaatı süren Merter'deki 85 bin metrekare alana sahip Kale Home Center alışveriş merkezi, 50 milyon dolara malolacak. Çobançeşme'de E-5 üzerindeki arazisinde dört veya beş yıldızlı otel yapmayı planlayan şirket, ayrıca, Avcılar Firuzköy ve Kumburgaz Güzelce'deki geniş arazilerinde konut işine girmek için yatırımcı arıyor. Şirketin planları arasında, ileride gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurmak da var.

    Sporcular ve sosyete konut yapıyor

    İş dünyası yanında sporcu, sanatçı ve sosyeteye mensup isimler de inşaat sektörüne ilgi duymaya başladı. Milli futbolcu Ümit Davala da inşaatçı oldu. Almanya 1'inci Lig takımlarından Werder Bremen'de forma giyen Ümit Davala, İzmir'de açtığı butiğin ardından adını taşıyan inşaat şirketi kurdu. İzmir Güzelbahçe'de arsa alan Davala, yapacağı 8 lüks villanın temelini de kısa bir süre önce törenle attı. Bu arada, sosyeteye mensup birçok isim de başta Bodrum olmak üzere güney sahillerinde villa yapıp satmaya başladı.

    İlaç fabrikası arazisinde milyon dolarlık konutlar

    Türkiye'nin önde gelen ilaç şirketi Eczacıbaşı Holding de Levent'teki ilaç fabrikasının bulunduğu 30 bin metrekarelik arsasına, 'Kanyon' adıyla dev bir proje gerçekleştiriyor. Doğal kanyonlardan esinlenen projede konutların fiyatı 1.5 milyon dolara kadar çıkıyor. Alışveriş merkezleriyle Levent'te ayrı bir kasaba yaratacak olan proje, gelecek yıl tamamlanacak ve toplam 200 milyon dolara malolacak. İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığıyla birlikte gerçekleştirilen Kanyon'da 179 konut, 170 mağaza ve 25 bin metrekare kiralanabilir ofis alanı bulunuyor.

    Kimler inşaat işine girdi?
    Tekstilci Orjin Grup, İstinye Park Projesiyle alışveriş merkezi ve lüks konut yapıyor.
    Profilo, üç alışveriş merkezi kuracak
    Kale Kilit, Kale Home Center alışveriş merkezini yapİyor, otel ve toplu konut alanİnda projeler geliştiriyor.
    Eczacıbaşı Holding, Levent Kanyon Projesi ile alışveriş merkezi ve lüks konutlar yapiyor.
    Futbolcu Ümit Davala, İzmir'de lüks villa inşa ediyor.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce