|

Liraya 6 adımda destek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘Gelire Endeksli Senet’ çıkaracağını duyurmasının ardından Merkez Bankası, BDDK ve SPK’dan peş peşe TL’ye destek kararları geldi.

Ekonomi Servisi
00:00 - 11/06/2022 Cumartesi
Güncelleme: 22:18 - 10/06/2022 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Ekonomiye bir dizi yeni ekonomik tedbir açıklayan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ardından, kamu kurumları eş güdümlü olarak aldıkları kararlarla Türk Lirası’na destek adımları attı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın; Türk lirası cinsi varlıkların teşvik edilmesi amacıyla Gelire Endeksli Senet (GES) ihraç edileceğini önceki gece duyurmasının ardından, TL’nin üzerindeki baskıyı hafifletmenin ilk adımı oldu.

GES İÇİN HAFTAYA TALEP TOPLANACAK

  • 3 ayda bir kupon getirili, asgari getiri garantisi olan GES ihracıyla birlikte vatandaşların birikimlerini bu enstrümanda değerlendirmesi hedefleniyor. Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi talep toplama işlemlerinin ise 15 Haziran'da başlayacak. Gelire Endeksli Senedi çıkaracağını duyurmasının ardından Merkez Bankası, BDDK, SPK’dan da peş peşe TL’ye destek kararları geldi.

TÜKETİCİ KREDİSİNE VADE SINIRI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi. Düzenleme öncesinde tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin lira altındaki tutarlar için 36 ay, 50 bin liranın üzerindeki tutarlar için ise 24 ay vade olarak uygulanıyordu.

KARTTA ÖDEME TUTARI DEĞİŞTİ

  • BDDK, limiti 25 bin liranın altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20'si; limiti 25 bin liranın üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40'ı olarak belirlenmesine karar verdi. Bu oran tüm limitler için yüzde 20'ydi.

BORSA İSTANBUL’DA EMTİA PAZARI KURULDU

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul (BIST) nezdinde Emtia Pazarı'nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını bildirdi. BIST bünyesinde kurulan Emtia Borsası ile emtia yatırımı yapmak için yurt dışına gitmek zorunda kalan yatırımcının, işlemlerini yurt içinde yapabilmesi sağlanmış olacak.

HALKA ARZLARDA ÜCRET İNDİRİMİ

  • SPK’nın dün duyurduğu adımlardan biri de halka arzlarda ücret indirimi oldu. Yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarda SPK tarafından tahsil edilen ücretlerde indirime gidildi. Bundan böyle yurt içinde halka arz olacak şirketler, yabancı yatırımcıdan kaynak sağlarlarsa, sağladıkları kaynak büyüklüğüne göre SPK'ye ödeyecekleri kayıt ücretinde yüzde 90’a varan indirimden yararlanacaklar. Kararda yer alan başka bir unsurla da şirketlerin SPK hükümlerine göre, yurt dışından sağlayacakları kaynaklar için çıkarmış oldukları borçlanma senetleri ve benzer sermaye piyasası araçları için SPK’ye ödenen ücretlerinde yarı yarıya indirim sağlandı.

MB'DEN ZORUNLU KARŞILIK ADIMI

Merkez Bankası (MB) ise Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20’ye yükseltti. Uygulama 24 Haziran’da devreye alınacak.

Gelire endeksli senet nedir?

  • Vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak öne çıkan Gelire Endeksli Senetleri (GES): Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla getirisi Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki bazı kuruluşların bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenen senetler olarak çıkarılacak. GES’lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, Devlet Hava Meydanları İşletmesi gibi Kamu İktisadi Teşebbüslerinin gelirlerine endeksli olacak. 2009 yılında da o dönem Hazine Müsteşarlığı benzer bir enstrümanı kamuoyuna sunmuştu. O dönem gündeme gelen enstrümanın getirilerinin, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü‘nden (KEGM) bütçeye aktarılan paylardan oluşması öngörülmüştü.
#​Hazine ve Maliye Bakanlığı
#Merkez Bankası
#BDDK
#SPK
#GES
2 yıl önce