|

Milli sistemden Mehmetçiğe taktik

Teknolojik gelişime paralel olarak envantere alınan Taktik Saha Muhabere Sistemleri (TASMUS) Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücüne güç katıyor. Taktik alandaki tüm haberleşme gereksinimlerini karşılayan askeri haberleşme sistemi, kullanıcılarına kompakt, taşınabilir, genişleyebilir, güvenli ve kullanımı kolay bir çözüm sunuyor.

Yeni Şafak ve
10:36 - 3/11/2017 Cuma
Güncelleme: 10:49 - 15/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
TASMUS alandaki tüm haberleşme gereksinimlerini karşılıyor.
TASMUS alandaki tüm haberleşme gereksinimlerini karşılıyor.

Son dönemde dünya genelinde yaşanan savaşlarda ve krizlerde elektronik harbin önemi de gün yüzüne çıktı. Ülkemizdeki birçok savunma şirketi, elektronik harp konusunda hassasiyet göstererek savunma sanayisinin güçlendirilmesi konusunda çaba sarf ediyor. Bu hafta yerli ve milli projeler dosyamızda elektronik haberleşme konusunun önemine değinerek, Aselsan tarafından geliştirilen Taktik Saha Muharebe Sistemi’ni (TASMUS) ele alacağız.

  • 21.yüzyıl ordularının tüm haberleşme gereksinimlerini Ağ Merkezli Muharebe konseptine uygun şekilde karşılayan Taktik Saha Muhabere Sistemi’nin temel amacını, savaş alanının yakın gerçek zamanlı taktik resmini oluşturmak oluşturuyor. Silah, sensör ve komuta merkezleri arasında gerek duyulan yakın gerçek zamanlı data haberleşmesini sağlayan TASMUS, birliklerin coğrafi konumlarının bir merkezden otomatik ve sürekli olarak izlenmesini ve bu bilgileri gerektiğinde komuta katının kullanımına sunarak, komutanların ordu bölgesindeki tüm birliklerin taktik resmini gerçek zamanlı olarak görmesini sağlıyor.

TASMUS ne amaçla geliştirildi?

Günümüzde taktik harekâtın bekası için taktik sahadaki çeşitli alıcılar, silah sistemleri, bilgisayarlar ve komuta merkezleri arasında yoğun ve çok hızlı veri aktarımı zorunlu hale geldi. Hareketlilik ve esneklik esasına dayalı yeni askeri öğretiler, bu bilgi aktarımını taktik unsurların hareket halinde iken de yapabilmelerini gerektiriyor.

Taktik sahada ateş desteği, manevra kontrol, istihbarat/elektronik harp, hava savunma ve lojistik destek gibi Komuta Kontrol fonksiyonlarının eş zamanlı olarak icrası gerekiyor. Bu da ancak taktik sahadaki hızlı ve güvenilir bilgi aktarımı ile mümkün. Farklı haberleşme servisleri ve cihazlarının bir arada ve eşzamanlı kullanılmasını gerektiren bu komuta kontrol fonksiyonlarının gerektiği gibi ifası ve desteklenmesi ancak entegre bir çözümle sağlanabilir.

Bu amaçla, taktik sahada artan haberleşme hızı gereksinimleri, güvenilirlik, emniyet, esneklik, yüksek beka kabiliyetleri, değişen teknoloji gereksinimleri ve sunulan haberleşme servisi gereksinimleri modern bir Taktik Saha Haberleşme Sisteminin geliştirilmesini gerekli hale getirdi.

Sürekli olarak güncelleniyor

2000 yılından beri Türk Ordusu’nun kullanımında olan sistem teknolojik gelişmeler ve değişen müşteri gereksinimleri doğrultusunda sürekli olarak güncelleniyor.

TASMUS'UN özellikleri

TASMUS, taktik alandaki tüm haberleşme gereksinimlerini entegre bir sistem çözümü ile karşılayan, Ağ Merkezli Muharebe konseptine uygun, taşınabilir, yüksek beka kabiliyetine sahip, esnek ve güvenilir bir taktik ağ oluşturmak üzere tasarlandı.

TASMUS askeri operasyonlarda ordu ile tabur/bölük seviyeleri arasında etkin komuta kontrol için gerek duyulan kesintisiz haberleşmeyi sağlıyor. Ayrıca, stratejik telekom ve veri şebekeleri ile tek kanallı CNR sistemlerine entegrasyon için gerekli arayüzleri de sağlıyor.

TASMUS sistemi Ağ Merkezli Muharebe konseptine uygunluğu, sahip olduğu güçlü IP(Internet Protocol) altyapısı ve gelişmelere açık mimarisi ile taktik alanda ihtiyaç duyulan haberleşme gereksinimlerinin tamamına cevap verebilecek entegre bir çözüm sunarak, günümüz ve gelecekteki harekat ihtiyaçlarının gerektirdiği milli, süratli, esnek, güvenilir, emniyetli ve beka kabiliyeti yüksek bir haberleşme altyapısını oluşturuyor.

#TASMUS
#Savunma
#Aselsan
6 yıl önce