|

Otomotivde son viraj

Türkiye otomotiv pazarında yılın 8 ayında bir daralma yaşansa da 2016’nın geri kalan döneminde toparlanma bekleniyor. Sektörde bu yılı 2015’in rakamı olan 900-950 bin adet satışla kapatma kanaati var. Satışlar bu yılın ocak-ağustos döneminde geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 7 azalarak 584 bin seviyesinde gerçekleşti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/09/2016 Pazartesi
Güncelleme: 20:59 - 18/09/2016 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye otomotiv pazarında yılın 8 ayında bir daralma yaşanmasına karşın sektör temsilcileri, son 4 ayda toparlanma olacağı ve 2016'nın geçen yıla benzer düzeyde, 900-950 bin adetlik satış rakamıyla kapanacağı beklentisi taşıyor. Otomotiv pazarında satışlar, bu yılın ocak-ağustos döneminde geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 7 azalarak 584 bin seviyesinde gerçekleşti. Otomotiv sektörü temsilcileri yaptıkları değerlendirmede, düşüşün geçici olduğunu belirtirken, kalan 4 ayda satışların hareketlilik kazanarak eski seyrine dönmesini beklediklerini kaydetti.



PAZARDA KÜÇÜLME OLMAZ


Toyota Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, 15 Temmuz süreci ve sonrasındaki bazı olumsuz durumların piyasalara yansımasını normal gördüğünü ifade ederek, otomotiv pazarında ilk 8 ayda daralma olsa da bu tablonun kendilerinde umutsuzluğa yol açmadığını söyledi. Bozkurt, sağlam temeller üzerine oturan Türkiye ekonomisinin geleceğe olumlu bakmalarını sağladığını belirterek, “Eskiden olduğu gibi bu tip olumsuzluklar karşısında durağanlaşan bir ekonomimiz artık yok. Önümüzdeki 4 ayda bu düşüşün toparlanma sürecine gireceğini ve satışların normal seviyelere geleceğini düşünüyorum. Tüm parametreleri değerlendirdiğimizde ekonomik düzenin devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla son yaşanan olayların da otomobil satışlarını ciddi oranda etkilemesini ve pazarda küçülme yaratmasını beklemiyoruz” şeklinde konuştu.



TALEPLER FAİZE BAĞLI


Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök ise otomotiv pazarında bir toparlanma süreci gördüklerini ifade ederken, bu aşamada hükümetin taksi ve ticari araçlara ÖTV muafiyeti getiren kararının bu normalleşmeyi destekleyeceğini kaydetti. Özkök, hükümetin dile getirdiği şekilde, kredi faizlerinin düşmesi ve bankaların daha uygun koşullarla kredi verir hale gelmesi neticesinde pazardaki talebin artacağını, bu şekilde sektörün ihtiyaç duyduğu canlanmanın sadece ticari araçla sınırlı kalmayacağını, binek araçlara da bunun hızla yansıması olacağını söyledi. Toplam otomotiv pazarının bu yılın sonunda 930 bine ulaşacağını düşündüklerini kaydeden Özkök, “ÖTV muafiyeti yasasından sonra pazarın, ticari araçlar üzerinde büyümesini bekleyebiliriz. Geçen yılı rekor bir düzeyde kapattıktan sonra 2016'yı kaybetmemeli, bu yılı da iyi bir seviyede tamamlamalı, otomotiv sektörünün gücünü ve bu sektöre olan talebi özelikle yurt dışındaki yatırımcıya göstermeyi önemsemeliyiz” diye konuştu.







Geçen yıla benzer olur


Renault Mais Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar, otomotiv sektörü için 2016'nın geçen yıla benzer olacağı öngörülerini koruduklarını belirtirken, piyasanın güçlü aktörlerinden birisi olarak faaliyetlerine ve yatırımlarına devam ettiklerini, sektörün geneli için istikrarın çok önemli olduğunu vurguladı. Citroen Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu da 2015 yılını 1 milyon satışla kapatan sektörde bu yılın ilk yarısında kurumsal pazardaki yüksek talep nedeniyle 2015'i aratmayan bir performansa imza atıldığını, temmuz ve ağustos aylarında ise hem mevsimsel etkenlere hem de son ekonomik gelişmelere bağlı olarak pazarda bir miktar yavaşlama gerçekleştiğini kaydetti.







SON 4 AYDAN UMUTLUYUZ


Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker de Orta Doğu'daki gelişmeler, terör olayları ve Rusya ile yaşanan gerginliklere rağmen temmuz ayına kadar 2016'nın ilk yarısının olumlu geçtiğini ve sektör olarak pazarın 1 milyona ulaşacağını düşündüklerini ifade etti. Göker, bu süreçte döviz kurlarındaki hareketleri fiyatlara yansıtmadıklarını belirterek, “Yılın kalan son 4 ayından umutluyuz" ifadelerini kullandı.



BÜYÜK ÇABA GÖSTERİYORUZ


Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce de Türkiye'nin iç pazarını, otomotiv sektöründe küresel oyuncu durumundaki ülkelerin seviyesine taşıyacak teşvik ve uygulamalara ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Erce, Türkiye otomotiv pazarının 2015'teki sonuçlara ulaşması için sektör olarak ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini kaydetti.





#Otomotiv pazarı
#Otomotiv satışları
8 yıl önce