|

ÖTV ve KDV indirimi yapılan eşyalar belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme' toplantısında yeni vergi indirimlerini açıkladı. Bakan Albayrak toplantıda açıkladığı KDV ve ÖTV indirimleri büyük ilgi çekti. Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konutta KDV ve ÖTV indirimleri yapılacağına değinen Bakan Albayrak, "İndirimler yarından itibaren geçerli olacak" dedi. Peki, Bakan Albayrak'ın açıkladığı KDV ve ÖTV indirimi yapılan eşyalar neler? KDV ve ÖTV indirimine dair tüm detaylar haberimizde...

Yeni Şafak
11:31 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 12:05 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,  'Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme' toplantısında konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme' toplantısında konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün 'Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme' toplantısında yeni vergi indirimlerini açıkladı. Albayrak, "Enflasyonla Topyekün Mücadele Programına destek veren firma sayısı 2 bin 500'ü aştı" dedi.

Altı başlıkta KDV ve ÖTV indirimlerinin uygulamaya alınacağını açıklayan Albayrak, beyaz eşya sektöründe ÖTV oranlarının yıl sonuna kadar sıfıra indirileceğini, 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirim olacağını ve ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 1'e indirileceğini söyledi.


Bakan Albayrak, "Vergi Denetim Kurulumuzun Strateji Değerlendirme toplantısını gerçekleştirdik. Hedefimiz çok daha mükellef odaklı, etkin, hızlı ve daha adaletli denetim süreçlerini temin etmek. Hedeflerimize ulaşmak, istediğimiz reformları hayata geçirmek için VDK’yı yeniden kurgulayacağız" dedi.Albayrak'ın açıkladığı KDV ve ÖTV indirimlerine ilişkin detaylar merak ediliyor. Peki indirim yapılan eşyalar neler? KDV ve ÖTV indirimine dair tüm detaylar haberimizde...


KDV ve ÖTV indirimleri


Bakan Albayrak, "Bugün, otomotiv, beyaz eşya, ticari araç, mobilya ve konut sektörlerinde bir dizi KDV ve ÖTV indirimlerini başlatıyoruz. Altı başlıkta uygulanacak indirimlerle amacımız, Enflasyonla Topyekun Mücadeleye, ekonomide dengelenmeye ve istihdama destek vermektir" açıklamasında bulundu.

Altı başlıkta vergi indirimi

  • Yıl sonuna kadar altı başlıkta KDV ve ÖTV indirimlerini devreye alıyoruz.
Konut sektöründe:

Konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18'den 8'e indirim uygulaması devam edecek. 31 Ekim'de bitiyordu, 1 Kasım itibariyle yıl sonuna kadar devam edecek.

Tapu harçlarının binde 4'den 3'e indirilmesi de yıl sonuna kadar devam edecek.



Mobilya sektöründe:

Mobilyada KDV yüzde 18'den 8'e inecek. Yıl sonuna kadar devam edecek.

Beyaz eşya sektöründe:

Beyaz eşyada da yıl sonuna kadar ÖTV'yi sıfıra indiriyoruz.

Otomotiv sektöründe:

1600 CC altı motorlu araçlarda ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidiyoruz.

Ticari araçlarda KDV'yi yüzde 18'den yüzde 1'e indiriyoruz.

Çok önemli adımlar ekonomimizin daha hızlı ilerlemesi için yıl sonuna kadar bu adımları işleyeceğiz. Bire bir ben takip ediyorum.

"En kötüsünü geride bıraktık demiştim"

Eylül enflasyonu için en kötüsünü geride bıraktık demiştim. Adım adım iyileşmeyi sağlayarak bu trend devam edecek. Birileri Türkiye için kriz çığırtkanlığı yapsa da ekim ayı enflasyonu ile inşallah ne kadar güçlü bir süreç ve pozitif gelişmelerle teker teker bu olumlu gelişmeleri göreceğiz.

Eksiklerimizi performanslarımızı hayata geçiriyoruz. Vergi mevzuatının sadeleşmesi ve vergi süreçlerinde daha etkin metotların sürprizlenmesi için tüm bu adımlar hayata geçireceğiz.

ÖTV indirimi otomobil fiyatlarını 20 bin lira aşağı çekti

Motorlu taşıtlara için uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında değişikliğe gidildi. Buna göre, 1.6 litre hacminin altında kalan araçlara uygulanan ÖTV oranları 15 puan aşağı çekildi. Pazarın yüzde 90'dan fazlasını kapsayan düzenlemeyle birlikte, en düşük ÖTV oranı yüzde 45'ten yüzde 30'a indi. Sektörde canlılığı artırması beklenen yeni ÖTV oranları, otomobil fiyatlarını da 20 bin liraya kadar aşağı çekti. İndirimlerden en çok etkilenenler ise premium markaların modelleri oldu.


ÖTV hangi ürünlerde uygulanmaktadır?

Lüks ürünlerde (kürk, mücevher, lüks arabalarda gibi), İnsan sağlığına zararlı olan ürünlerde (Tekel ürünleri olan alkol, sigara gibi), Çevreye zarar veren ürünlerde (fosil atık, benzin, kömür gibi) Özel tüketim vergisini, KDV’den ayıran kısmı ise; ÖTV bir ürünün ithal edilmesinde veya ilk satışında ortaya çıkmaktadır. KDV ise malın el değiştirmesinde, ikinci el olmasında bile uygulanabilmektedir. ÖTV’yi araçlarda ise son tüketici kullanıcı olan nihai tüketici yerine üreticiler, satıcılar ödemektedir. Daha önceleri başlamış olan istihlal vergisi gibidir.

ÖTV nedir? Özel tüketim vergisi nedir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır. ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. ÖTV aslında, 1950'li yıllardan başlayarak uzun yıllar uygulanan 'İstihsal Vergisi'nden başka bir şey değildir. Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.

#Hazine ve Maliye Bakanı
#Berat Albayrak
#ÖTV
#KDV
5 yıl önce