|

Oyak Renault’dan İran’a kopya tesis

Renault’nun dünyadaki sayılı fabrikalarından Bursa Oyak Renault, İran’a kopya tesis kuracak. İran'a teknik destek vereceklerini söyleyen Fabrika Genel Müdürü Tunç Başeğmez, “Bizdeki sistemin güncellenmiş bir prosesini oraya kuruyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/09/2016 Pazartesi
Güncelleme: 20:41 - 11/09/2016 Pazar
Yeni Şafak

360 binlik üretim kapasitesiyle Renault'un gözbebeği olan Oyak Renault Bursa fabrikası dünyaya örnek oluyor. Geçtiğimiz gün Yeni Megan Sedan'ın üretimine başlayan fabrika İran'a teknoloji transferi yapacak. Süreç ile ilgili bilgi veren Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Tunç Başeğmez, bilinmeyen detayları da otomtoiv gazetecilerine anlattı.



'DÜNYAYA ENTEGRE OLDUK, PROJE YAĞDI'


Yeni Megane Sedan'ın dünyadaki tek üretim üssünün kendi fabrikaları olacağını aktaran Başeğmez, “Yeni Megane Sedan ile birlikte üretim yüzde 80'ini ihraç edecek. Biz Renault olarak 1997'lerde ilk defa bir otomobili Avrupa'da yapılmadan Türkiye'de banttan indirdik. Ama bu konuda otomobil yapmak yetmiyor. Otomobil bütün üretim programlamasından satış ve satış sonrasına kadar çok büyük bir iş gerekiyor. Biz o tarihlerde o işi yaptığımız zaman, sadece iç pazarı beslemeyi biliyorduk. Ama biz Renault markasının gerçek dünyası ile o yıllarda karşılaştık ve bu işin daha çırağı olduğumuzu anladık. Bununla birlikte aslında biz büyük adımlar yerine küçük adımları tercih ettik ve şuan geldiğimiz nokta belli. O yıllarda sadece üretim değil birde aracı istenilen zamanda teslim etmek için lojistik tarafıyla da uğraştık. Bu sebeple biraz daha temkinli ve yavaş ilerledik. Dönüm noktamızı Megane 1 station wagon modeliyle gerçekleştirdik. Bize güvenenler baktı ki biz fazlasını da yapabiliyoruz. İşte o zaman yeni projeler yağmaya başladı” şeklinde konuştu.







PROSESTE DESTEK


Renault Grubu'nun kendilerine İran'a yardımcı olma konusunda görev verildiğini aktaran Oyak Renault Fabrikaları Genel Müdürü, “Biz İran'da hem ürün alanında destek veriyoruz hem de ekiplerimiz olacak o bölgede. Onlardan da bize ekipler gelip gidiyor. Bizdeki sistemin güncellenmiş bir prosesini oraya kuruyoruz. Daha sonra ekip eğitimleri de gerçekleşecek. Yeni Megane Sedan'ın yerlilik oranı yüzde 50'nin üstünde olacak daha hesaplamalarımız bitmedi" dedi.



İRAN'IN KONTROLÜ OYAK RENAULT'DA


Başeğmez sözlerine şöyle devam etti: "Oyak Renault'nun Ar-Ge'ye Renault mühendislerinin verdiği bir görev var. İran'daki projeler tamamen bizim yönetimiz de ve sorumluluğumuzda gerçekleşecek. İran krizinde hiçbir zaman Renault frene basmadı aksine hızlandı. İranlı meslektaşlarımızla birlikte İran'da yeni projeler geliştiriyoruz. Fabrikamızda açıkçası büyüyebilecek yerimiz kalmadı. Büyüyebileceğimiz kadar büyüdük. Biz şuan günlük 360 bin kapasite ile çalışıyoruz. Saatte 60 araç üretimi gerçekleştiriyoruz. Şuandaki temel ilgilimiz yeni modelimizi maksimum üretim haline getirmek için çalışacağız. Megane Sedan üretimiyle birlikte Fluence üretimine son verdik.”







3 milyar $ ihracat yapacak


Oyak Genel Müdürü Savaş Erdem, Yeni Megane Sedan'ın Bursa Oyak Renault Fabrikaları'nda üretimiyle duyduğu heyecanı dile getirerek “Oyak Renault'nun 5 kıtada 80'den fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile ekonomimize her yıl 3 milyar dolara yakın katkıda bulunuyor olması bizleri ayrıca gururlandırıyor. Bantlardan inmeye başlayan Yeni Megane Sedan'ın gerek üretim gerek ihracat ve iç pazar olarak ortaklığımıza daha büyük ivme katacak” diye konuştu.



Bursa'nın kapasitesi tamam Yeni Megane Sedan'ın Oyak ile Renault arasındaki 45 yıllık ortaklığın yeni bir adımı olduğunu dile getiren Renault Grubu Avrasya Başkanı Denis Le-Vot, “Oyak Renault'da kapasite doldu. Burada daha ileri gitmek imkansız. Boş kapasiteli fabrikalarımız var. Yeni bir fabrika ve yatırım düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.




#Oyak Renault
#Renault
#İran
8 yıl önce