|

Sesten 10 kat daha hızlı

Türk mühendisler yerli ve milli imkanlarla sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabilme özelliğine sahip 'Sapan' geliştirdi. Sesin 10 katı hızda hedefe ulaşabilen ve dakikada 10 atış yapabilen teknolojiye sadece iki ülke sahipken, üçüncü ülke Türkiye oldu.

Yeni Şafak ve
09:54 - 11/11/2016 Cuma
Güncelleme: 11:14 - 15/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
İlk milli elektromanyetik silah olma özelliği taşıyan ve attığı mermi sesin 10 katı hızda hedefe ulaşan Sapan TÜBİTAK tarafından geliştirildi.
İlk milli elektromanyetik silah olma özelliği taşıyan ve attığı mermi sesin 10 katı hızda hedefe ulaşan Sapan TÜBİTAK tarafından geliştirildi.

Türk savunma sanayi ürünlerinin geliştirilmesi için özellikle son dönemde büyük bir atılım gerçekleştirildi. Yapılan yerlileştirme çalışmaları neticesinde de son dönemde büyük mesafeler kaydedilerek somut neticeler elde edildi. yenisafak.com olarak her hafta yerli projelerimizi mercek altına alıyoruz. Bu hafta, milli elektromanyetik silahımız Sapan'ı ele alacağız.

  • Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ( TÜBİTAK) Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen Sapan'da elektromanyetik teknoloji kullanıldı. Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ürün, silah ve barut kullanmadan mühimmat atmayı sağlıyor. Deniz kuvvetleri gemilerini düşman uçaklarından korumaya yönelik geliştirilen Sapan, hava savunma sistemi olarak dizayn edildi.
Sesten 10 kat hızlı

Sadece enerji kullanarak barutsuz atış özelliğine sahip Sapan'ın mermileri, elektromanyetik enerji sayesinde sesin 10 katı hızda hedefe ulaşabiliyor.

Sadece 2 ülkede var

Dünyada elektro manyetik top teknolojisini üretebilen iki firma bulunuyor. Bunlardan biri ABD'li General Atomics diğeri ise İngiliz BAE Systems.

Şu anda sadece ABD ve İngiltere'nin ürettiği silahların azami menzili 185 kilometreye kadar çıkabiliyor. Temel özellikleri ise hem daha ucuz bir sabit maliyete sahip olmaları hem de hız ve menzilleri. SAPAN'ın muadili olan ABD'lilerin Railgun adını verdikleri silahta 25 megavatlık bir güç ünitesi yeterli oluyor.



Dakikada 10 atış

Silah en uygun şartlarda dakikada 10 atış yapabilme özelliğine sahip. Milli silahımızın teknik özellikleri ve kullanım alanı hakkında henüz bir netlik olmasa da testlerin ardından envantere girmesi bekleniyor.

İlk prototipi bakan tanıttı

Testleri 2014 yılında yapılan Sapan'ın ilk prototipi de üretildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şahsi twitter hesabından yerli ve milli elektromanyetik silah Sapan'ın fotoğraflarını paylaştı.



#TÜBİTAK
#Sapan
#Savunma sanayi
#Milli
7 yıl önce