|

Tekstilcilerden üç kıtaya ticaret heyeti: Yıl sonu ihracat hedefi 15 milyar $

İhracatın yarısını Avrupa’ya gerçekleştiren tekstil ve hammadeleri sektörü Afrika, Asya ve Güney Amerika’ya yoğunlaşacak. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “Nispeten ihracat payımızın düşük olduğu bölgelere spesifik ticaret ve alım heyetleri düzenleyeceğiz. Böylece uluslararası rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz” dedi

Ekonomi Servisi
00:00 - 6/06/2022 Pazartesi
Güncelleme: 23:58 - 5/06/2022 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Dünyada yaşanan yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşına rağmen tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatını artırmaya devam ediyor. Sektör mayıs ayında ihracatını yüzde 3.2’lik artışla 767 milyon dolara çıkardı. İlk 5 aylık ihracat ise yüzde 11.2’lik artışla 4 milyar 509 milyon dolara yükseldi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz; Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın sektörü olumsuz etkilediğini, ancak daha sonra hızla toparlandıklarını söyledi. Öksüz, mart ayında Rusya ve Ukrayna’ya yaptıkları ihracatın gerilediğini, ancak nisan ve mayıs ayında ise toparlanma eğilimine girildiğini kaydetti.

REKABETİMİZ ARTACAK

  • İhracatlarının yarısını Avrupa Birliği üyesi ülkelere yaptıklarını ifade eden Öksüz, “Avrupa Birliği ülkeleri en önemli ihracat pazarımız. Ancak katma değerli ihracat gerçekleştirebileceğimiz Asya pazarına da oldukça önem veriyoruz. Afrika, Asya ve Güney Amerika gibi nispeten ihracat payımızın düşük olduğu ülkelere spesifik ticaret ve alım heyetleri gerçekleştirerek uluslararası rekabet gücümüzü artırmayı planlıyoruz” ifadelerine yer verdi. Öksüz, 2021’i yüzde 39.5’lik artışla 10 milyar 145 milyon dolarlık ihracatla kapattıklarını, bu yıl sonu için hedeflerinin 15 milyar dolarlık ihracat olduğunu kaydetti” dedi.

DEĞİŞİMİ YAKALADIK

Küresel ekonomilerde yaşanan yüksek enflasyon ile Rusya ve Ukrayna savaşının tekstil sektörünü de etkilediğini ifade eden Öksüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada yaşanan olumsuz gelişmeler hayatımızı giderek dijitalleşen ekonomiye yöneltiyor. Bu değişime uyum sağlayamayan firmalar maalesef tedarik zincirinin dışında kalıyor. Ancak tekstil sektörü ihracatına baktığımızda çarkların dönmeye devam ettiğini gözlemliyoruz. Dönüşüm süreçlerine hızlı adaptasyon kabiliyetimiz sektörümüzün başarıya ulaşmasında önemli bir rol oynuyor.”

Yerli üretimin önemi anlaşıldı

  • İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, koronavirüs salgınıyla birlikte birçok ülkenin sınırlarını kapattığını, uçuşları yasakladığını ve karantina önlemleri neticesinde küresel ticaretin olumsuz etkilendiğini kaydetti. Tüm bu olumsuzluklardan tekstil sektörünün nasibini aldığını ifade eden Öksüz, “Ancak ihracat verilerimizden üretim istatistiklerine, kapasite kullanım oranlarından istihdama kadar tüm ekonomik göstergelerde sektörümüzün pandemi sınavından başarıyla çıktığını gözlemliyoruz. Pandemi süreci yerli üretimin önemini bizlere tekrar göstermiş oldu” şeklinde konuştu.

#ihracat
#tekstil
#Avrupa
#Afrika
#Asya
#Güney Amerika
#İTHİB
#Ahmet Öksüz
2 yıl önce