|

Türk balıkçıları kurtaran imza

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı Afrika seyahatinin ikinci durağı Moritanya’da imzalanan anlaşmalardan biri de balıkçılık ve deniz ekonomisi alanında oldu. Bu anlaşmayla, Türk balıkçılarının Moritanya’da yaşadığı sıkıntılar ortadan kalktı. Moritanya açıklarında 50 kadar Türk balıkçı firması faaliyet gösteriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/03/2018 Cuma
Güncelleme: 01:56 - 2/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Ekonomi Bakanlığı 2017 verilerine göre; Türkiye ve Moritanya'nın toplam ticaret hacmi 132 milyon dolar civarında.
Ekonomi Bakanlığı 2017 verilerine göre; Türkiye ve Moritanya'nın toplam ticaret hacmi 132 milyon dolar civarında.

Bir buçuk trilyon dolarlık pazar hacmiyle bütün dünyanın iştahını kabartan Afrika; son dönemin en önemli cazibe merkezleri arasında gösteriliyor. Türkiye’nin 2020 yılına kadar dış ticaret hacmini 50 milyar dolara çıkartmayı hedeflediği alanda; güçlü işbirliği adımları atılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleşen Afrika açılımı Cezayir, Moritanya ve Senegal’e gerçekleştirilen 2018 yılının ilk Afrika resmi ziyareti olarak kayda geçti. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve DEİK’in organizasyonu ile 27 Şubat'ta başlayan temas bugün sona eriyor. Türk iş dünyası temsilcilerinin katıldığı heyetin, Kuzey ve Batı Afrika’nın 3 ülkesini ziyaret ve temaslarında ikinci durak Moritanya olurken; bu çerçevede Türkiye-Moritanya arasında 7 anlaşma imzalandı. Bunların arasında en çok dikkat çeken işbiriliği ise; iki ülke arasında balıkçıların karşılıklı olarak haklarını koruma ve işbirliğini arttırma konusunda atılan adım oldu. Bu işbirliği ülkemizden Moritanya'da bulunan 50'ye yakın tekne ve bine yakın balıkçının artık esaretten kurtulduğu anlamına geliyor.


GENİŞ KATILIM SAĞLANDI

28 Şubat 2018 tarihinde Moritanya’nın başkenti Nuakşot’ta gerçekleştirilen forumda; yaklaşık 350’den fazla Türk ve Moritanyalı iş insanının katılımıyla DEİK ve UNPM arasında Türkiye-Moritanya İş Konseyi Kuruluş Anlaşması imzalandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Moritanya’nın birçok sektörde yatırım potansiyeli yüksek olan bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin büyük tecrübeye sahip olduğu inşaat ve turizm başta olmak üzere birçok alanda Moritanya ile iş birliği yapmaya hazır olduğunu ifade eden Tüfenkci, “Yatırımların sağlıklı bir şekilde yapılması için iki ülkenin hükümet yetkilileri üzerine düşeni yapmalı ve karşılıklı olarak iş dünyasının işleri kolaylaştırmalıyız” dedi.

  • 50 TÜRK BALIKÇI FİRMASI VAR
  • Moritanya’da yaklaşık 50 Türk firmasının balıkçılık alanında faaliyet gerçekleştirdiğini belirten Bakan Tüfenkci, “Moritanya’nın bereketli denizlerinde sadece balık avlamak değil, su ürünlerine ilişkin farklı alanlara da yatırım yapmamız lazım. Biz ülke olarak Türk girişimcilerini destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

TİCARİ İLİŞKİLER İVME KAZANDI

İki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin ivme kazandığını vurgulayan Moritanya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Naha Mint Hamdi Ould Mouknass, Türkiye ile Moritanya arasındaki sınai yatirim ve ticari ilişkilerinin potansiyelini arttırmak için balıkçılık, madencilik ve özellikle de helal gıda alanında iş birliği fırsatları olduğunu söyledi. Mouknass, bu ziyaretle tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi.

AFRİKA’YA AÇILAN KAPI

Dünya Bankası’nın Ekonomik Görünüm 2016 Raporu’nda Moritanya’nın en çok reform gerçekleşen ülke olmasının tesadüf olmadığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: “Moritanya Türkiye’nin Batı Afrika pazarına açılan kapılarındandır. Ayrıca Türk balıkçılık ve su ürünleri sektörü açısından büyük bir cazibe merkezidir.”

İŞBİRLİKLERİ İÇİN VESİLE

“Moritanya’da İş Ortamı: Türk Firmasının Deneyimleri” adlı sunumu gerçekleştiren Türkiye-Moritanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Kaymak, “Ortak tarihi kültürel mirasa ve dini değerlere sahip Moritanya ile Türkiye arasındaki dostluğun, yeni işbirliklerine vesile olacağını düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

7 ANLAŞMA İMZALANDI

Forumda, DEİK ile UNPM arasında Türkiye-Moritanya İş Konseyi Anlaşması İmza Töreni gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti ve Moritanya İslam Cumhuriyeti Cumhurbaskanları nezdinde hükümetler arasında, balıkçılık ve deniz ekonomisi, tarım, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, turizm, madencilik, diaspora ve eğitim alanlarında 7 anlaşma imzalandı.

#Afrika
#Türkiye
#Ekonomi
#Balıkçılık
6 yıl önce