|

Türkiye yatırımı hak ediyor

İslami Finans Geliştirme Merkezi Başkanı Zamir İkbal, Türkiye’nin sermayeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Projelerde İslami fonların kullanılmasını işaret eden İkbal, “Türkiye yatırımı hak ediyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2017 Salı
Güncelleme: 06:55 - 7/03/2017 Salı
Yeni Şafak
İslami Finans Geliştirme Merkezi Başkanı Zamir İkbal
İslami Finans Geliştirme Merkezi Başkanı Zamir İkbal

Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin çalıştayı için İstanbul'a gelen Dünya Bankası İslami Finans Geliştirme Merkezi Başkanı Zamir İkbal, sorularımızı cevaplandırdı. Düşük biriktirme oranına sahip Türkiye'nin yatırımlarında sermayeye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken İkbal, mega projelerle öne çıkan Türkiye'nin yatırımı hak ettiğini kaydetti.



KATILIM FONLARI DEV PROJELERE GELEBİLİR


Altyapı projeleri için yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesi gerektiğine dikkat çeken İkbal, “Türkiye bu sermayeyi hak eden bir ülke. Katılım bankaları Türkiye'de ki büyük projeler için destek sağlayabilir. Biz Dünya Bankası olarak Türkiye'de ki ortaklarımızla bu tarz destekler için nasıl bir yol izlemeliyiz bunu tartışıyoruz. Bu projelerde sukukun kullanılmasıyla katılım bankaları yatırım yapabilir. Bu projelere sukuk olmasa bile direk yatırım olabilir” dedi.



FAİZSİZ BANKACILIK GELENEKSELİ SOLLADI


Katılım finans sisteminin dünya genelinde gözle görülür şekilde geliştiğine dikkat çeken İkbal, şunları kaydetti: “Genellikle büyümeler yüzde 10'dan daha büyük. Bu da geleneksel bankacılıktan daha hızlı ilerlediğini gösteriyor. Son zamanlarda emtia fiyatlarının düşmesiyle bu gelişim yavaşlasa da yine de konvensiyonel bankalardan daha hızlı büyüdüğünü söyleyebilirim. Türkiye, Başbakanlık çatısı altında kurulan Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu'yla birlikte katılım bankacılığında gelişim gösterdi. Bu kurulun yönlendirmesiyle faizsiz finansmanda birçok enstrüman türetiliyor. Bu da gelişime katkı sağlıyor.”



BDDK PAZAR İÇİN ÇALIŞIYOR


Son yıllarda katılım bankalarına olan güvenin giderek arttığının altını çizen Zamir İkbal, menfi bakış açısının müsbete döndüğünü dile getirdi. İkbal, “Daha önce menfi bir bakış açısı olsa da son çeyrek asırda güvenle birlikte hızla büyüdü. Katılım bankaları artık daha profesyonel. Bu profesyonelliğin artmasıyla faizsiz finans sistemi gelişimini daha arttıracaktır. Biz Dünya Bankası olarak direkt insanlarla ilgilenmiyoruz. İnsanların katılım bankacılığına daha falz ailgi göstermesi için ve özendirici olması için Türkİye'de ki mahalli kurumlarla işbirliği içerisindeyiz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile pazarın gelişmesi için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.






#Faizsiz bankacılık
#Finans
#Altyapı
7 yıl önce