|

Yerli otoda ilk adım

Türkiye’nin otomobili için ilk imzalar atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine oluşturulan Ortak Girişim Grubu’nda; Anadolu Grubu, Kıraça Holding, Vestel Holding, Turkcell ve BMC yer aldı. Erdoğan, "ilk müşterisi ben olacağım" dediği yerli otomobilin 2021'de yollarda olması hedefi koydu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/11/2017 Friday
Güncelleme: 01:46 - 3/11/2017 Friday
Yeni Şafak
Türkiye’nin 60 yıllık otomobil hayali için önemli bir adım atıldı.
Türkiye’nin 60 yıllık otomobil hayali için önemli bir adım atıldı.

Türkiye’nin 60 yıllık otomobil hayali için önemli bir adım atıldı. İlk yerli otomobilini üretip dünya pazarlarına sürecek ‘Ortak Girişim Grubu’nda yer alan firmalar açıklandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli otomobili üretecek şirketlerin Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding olduğunu söyledi. Tarihi sorumluluğu üstlenen ortak girişim grubuna en geç 2019’da prototipin tamamlaması, 2021’de de satışa başlanması hedefini koyan Erdoğan, “Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında özel bir yere sahip olduğuna inandığım bu projede en küçük bir gecikme istemiyoruz.”

İLK MÜŞTERİSİ BENİM

“Madem ki bu babayiğit arkadaşlarımız çıkıp ellerini taşın altına soktular, bize de onlara gereken her yerde omuz vermek, destek vermek düşer” taahhüdünde bulunan Erdoğan, piyasaya sürülecek ilk otomobile bedelini ödemek şartıyla talip olduğunu ifade etti.

TARİHİ BİR ADIM ATIYORUZ

Türkiye’nin 750 bin otomobili aşan bir iç Pazar büyüklüğüne ulaştığını dikkat çeken Erdoğan, “Türkiye’de bu konuda hala adım atılmıyor olması artık ülkemizin bir ayıbı haline gelmişti. Bugün, işte bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz. Halen TÜBİTAK bünyesinde çalışmalar yapılan platform, girişim grubumuzun emrine amadedir. Bunun yerine doğrudan hibrit ve elektrikli otomobile yönelmek isterlerse daha da memnun oluruz. Kararları ne olursa olsun, biz kendilerine her türlü desteği vereceğiz. Yeter ki Türk milletini, bu büyük hayaliyle buluştursunlar” dedi.

MESELE SADECE ÜRETMEK DEĞİL

Meselenin sadece otomobil üretmek olmadığının altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti: “Buradan ortaya çıkacak teknoloji, birikim ve tecrübeyle dünyaya meydan okuyacak yeni ve çok iddialı bir çıkış ortaya koymaktır. Eğer Türkiye’de böyle bir proje hayata geçirilecekse bunu yapabilecek birikime, kapasiteye, imkana, kararlılığa sahip olanlar, evet, sizlersiniz. Ülke ve millet olarak bu büyük hayalimizi gerçekleştirme sorumluluğumuzu sizlerin sırtına yüklüyoruz. Bu yükün ağır olduğunu biliyorum. Bizler kamu temsilcileri olarak sonuna kadar sizin yanınızda yer alacak, önünüzü açacak, hükümetimiz sizlerle her an beraber olacak ve başarınız için her türlü çabayı göstereceğiz.” Erdoğan, bu meseleyi yakından takip edeceğini de vurguladı.

Erdoğan, "Bizim de bugün ortak girişim grubunun tanıtımı için bir araya geldiğimiz markası Türk, tasarımı Türk, mühendisliği Türk, teknolojisi Türk, üretimi Türk, pazarlaması Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. Aslında bu bizimle birlikte milletimizin de hayalidir” diye konuştu.

PROJEDE EN KÜÇÜK BİR GECİKME İSTEMİYORUZ

Erdoğan, bundan 20-30 yıl önce ülkede yerli otomobil üretilmesi konusundaki tereddütlerin anlaşıldığına işaret ederek, şöyle devam etti: “Örneğin ülkemizde toplam 91 bin otomobilin satıldığı 2001 yılında böyle bir teşebbüsün ekonomik bulunmaması gayet tabii. Ama geçtiğimiz yıl itibarıyla yılda 757 bin otomobil satışına ulaşmış bir Türkiye’de bu konuda hala adım atılmıyor olması artık ülkemizin bir ayıbı haline gelmiştir. Hamdolsun bugün işte bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz.

Türkiye’nin otomobili. Bu konuda yıllardır yaptığım çağrıların nihayet makes bulmuş olmasından dolayı büyük memnuniyet duyuyorum. Biraz sonra isimlerini tek tek açıklayacağım ortak girişim grubumuzdan beklentimiz, hazırlık sürecini hızla tamamlayarak, en geç 2019’da otomobilimizin prototipini tamamlaması, 2021’de de ticari satışına başlamasıdır. Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında özel bir yere sahip olduğuna inandığım bu projede en küçük bir gecikme istemiyoruz.”


  • Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı”na Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile projenin altına imza atan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ve çok sayıda davetli katıldı.


Kim neyi yapacak?

Ortak Girişim Grubu’ndaki 5 şirket; tecrübe ve güçlerini yerli otomobil için birleştirecek. Anadolu Grubu ile Kıraça Holding seri üretim, markalaşma ve pazarlamada öne çıkıyor. Vestel’in teknoloji ve batarya, Turkcell'in ise yazılım tecrübesi var.

Türkiye’nin 60 yıllık hayali olan yerli otomobil için en somut adım dün atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Mayıs’ta TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı çağrı üzerine başlatılan çalışmaların ardından dün ilk imzalar atıldı. Anadolu Grubu, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding ve BMC'den oluşan grubun hedefi markası yerli, tasarımı yerli, teknolojisi yerli Türkiye’nin Otomobili’ni kısa sürede yollara çıkarmak.

İLK AŞAMA ŞİRKETLEŞMEK

Bu süreçte, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB ve Ortak Girişim Grubu birlikte çalışmalarını devam ettirecek. Finansal ve teknolojik alternatifleri ve çözüm yöntemleri belirlenecek, Proje’nin detaylı zaman ve faaliyet planlaması yapılacak. Teknolojik ve finansal analiz çalışmalarının sonuçlarına bağlı olarak şirketin sermaye, hissedarlık ve yönetim yapısı belirlenecek ve 2018'in başında şirketleşme süreci tamamlanacak.

Ortak Girişim Grubu tarafından üretilecek Türkiye’nin otomobili de yeni nesil otomobil teknolojilerine sahip olacak. Türkiye, 50 yıl önce kaçırdığı otomotiv sektöründe kendi markasıyla yer alma fırsatını, bu sefer yakalayacak.

GÜCÜMÜZE GÜVENİYORUZ

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, “Biz her zaman yerli sanayiye inanan ve yerli sanayinin gücüyle büyüyen bir grup olduk. Grubumuz, yerli sanayideki gücü ve ileri teknolojideki bilgi birikimi ile şimdi de yerli otomobil üretim sürecinde rol üstlenerek, katkılarını artıracaktır” dedi.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ise “Türkiye’nin otomobili projesini destekleyecek olan, akıllı ulaşım sistemlerinin öncü teknolojilerinin hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Yerli otomobil projesine önemli katkılarımızın olacağına inanıyoruz. ‘Kader gayrete âşıktır’ diyor ve Türkiye’nin otomobili için yola çıkıyoruz” dedi.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye’nin Otomobili Projesi ortak girişim grubunun bir üyesi olmaktan ve Anadolu Grubu’nun 67 yıldır oluşturduğu deneyimi bu projede Türkiye’nin hizmetine sunmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti. 

  • GEMİYİ TANKI VE İHA'YI YAPAN OTOYU DA YAPAR
  • Başbakan Binali Yıldırım ise Türkiye'nin ekonomik sıçraması için önemli gördükleri yerli otomobil projesinin başlangıcının resmen yapıldığını belirtti. Yıldırım, “Böylece yurt içinde ve dünya pazarında tercih edilebilen kendi ürünümüz, kendi akıl terimiz, alın terimiz bir otomobili üretmeyi inşallah kısa sürede başarmış olacağız. Sektör tasarım ve üretim altyapısı teknolojisi, pazarlama deneyimi, marka üretime yetkinliği bakımından tamamıyla hazırdır, fazlası vardır, eksiği yoktur. Türkiye'de esasen yerli, milli otomotiv yapacak mühendis de teknisyen de işçi de babayiğitler de var. Arkasında kapı gibi devlet var, hükümet var. Mili tankı, gemiyi, uçağı, İHA'yı, teknolojik projeleri, köprüleri, havaalanlarını, tünelleri, tüp geçitleri yapan elbette yerli otomobili de haydi haydi yapar" dedi.

TÜBİTAK’IN İLK PROJESİ RAFA KALDIRILACAK

İlk yerli otomobil çalışmaları da rafa kaldırılacak. Edinilen bilgiye göre; yeni beşli Ortak Girişim Grubu’nun eski projeyi kullanmayacağı öğrenildi. 40 milyon avro yatırılan ve iki prototipin oluşturulduğu çalışmalarda platform satın alınarak ilerlenmeye çalışılmış ve başarılı olunamamıştı. TÜBİTAK bu projede referans kuruluş olarak baz alınıyordu.

YERLİ OTO BİZİ GELECEĞE TAŞIYACAK

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin Otomobili Projesi’nin, yerli marka bir otomobilin çok ötesinde anlamlar taşıdığını söyledi. Türkiye’nin otomobilinin Türk sanayisinin transformasyonu ve teknolojik atılımın önemli bir eşiği olduğunu bildiren Bakan Özlü, “Bu iş, ileri teknolojidir, teknolojik dönüşümdür, yürüyen yazılımdır, otonom sistemlerdir, yapay zekâdır, Sanayi 4.0’dır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin Otomobili Projesine sadece yerli marka olarak değil aynı zamanda geleceğin teknolojilerine bizi taşıyabilecek bir Teknoloji Geliştirme Platformu olarak bakıyoruz” ifadesini kullandı.

  • GRUBUN 65 MİLYARLIK GÜCÜ VAR
  • Projenin özel sektör tarafında koordinasyonu yürüten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türk özel sektörünün gücünü çok iyi bildiği için koordinasyon görevini tereddüt etmeden kabul ettiklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Girişim grubumuzun toplamda 65 milyar liralık ciro büyüklüğü, 110 bin kişilik istihdamı var. Türkiye’de zaten çok ciddi bir otomotiv sektörü deneyimi var. Hem ana sanayide, hem de yan sanayide rekorlar kırıyoruz. Şimdi bu gücümüzü yerli markaya, yerli tasarıma ve yerli teknolojiye dönüştüreceğiz. TOBB camiası olarak biz tüm gücümüzle Türkiye’nin Otomobili projesi için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
#Yerli Oto
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Binali Yıldırım
6 years ago