Başkan Altay Kolezyum'da sema programına katıldı: Roma’da Konya’yı anlatmak bizim için çok büyük bir mutluluk

11:58, 26/06/2025, Perşembe
Yeni Şafak
Başkan Altay Kolezyum'da sema programına katıldı: Roma’da Konya’yı anlatmak bizim için çok büyük bir mutluluk
Başkan Altay, etkinliğin Konya’nın tanıtımı açısından büyük fırsat olduğunu ifade ederek, “Roma’da Konya’yı anlatmak bizim için çok büyük bir mutluluk” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Roma Büyükelçiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonunda İtalya’nın başkenti Roma’da sema ayin-i şerifi icra edildi. Kolezyum yanında açık havada, tarihi bir ortamda düzenlenen program, Hz. Mevlana’nın ve Konya’nın evrensel mesajını Avrupa’nın merkezine taşıdı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, etkinliğin Konya’nın tanıtımı açısından büyük fırsat olduğunu ifade ederek, “Roma’da Konya’yı anlatmak bizim için çok büyük bir mutluluk” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, “Bugün, savaşların ve ayrılıkların arttığı bir dünyada, Mevlana’nın ‘insanlık’, ‘kardeşlik’ ve ‘barış’ temelli mesajları, hepimiz için bir rehber niteliğinde olmalıdır” diye konuştu. Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, “Çok kısa bir sürede böyle bir hayali gerçekleştirmemize yardımcı olan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Roma Büyükelçiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen sema programı büyük beğeni topladı.

Tarihi Kolezyum Açık Hava Parkı’nda düzenlenen program öncesinde görüşlerini paylaşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, dünyanın en bilinir kültür yapılarından birisi olan Kolezyum’un gölgesinde UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde bulunan sema ayin-i şerif programını icra ettiklerini söyledi.

"HZ. MEVLANA’NIN FELSEFESİNİ, KÜLTÜRÜNÜ VE ÜLKEMİZE AİT DEĞERLERİ TANITMAK BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ONUR VE ŞEREF"

Konya’nın ve Hz. Mevlana’nın tüm dünyaya geçmişten itibaren söyleyeceği çok önemli sözleri olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Özellikle günümüz dünyasında barışın, kardeşliğin ve huzurun en ihtiyaç olduğu bu dönemde medeniyetin merkezlerinden birisi olan Roma’da, Kolezyum’un hemen yanı başında sema ayini şerif programını icra etmek, Hz. Mevlana’nın felsefesini, kültürünü ve ülkemize ait değerleri tanıtmak bizim için çok büyük bir onur ve şeref” ifadelerini kullandı.

Başkan Altay, programın icra edilmesinde çok büyük desteği olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Roma Büyükelçiliği’ne ve Yunus Emre Enstitüsü’ne teşekkür ederek, “Bu, şehrimizin tanıtımı için büyük bir fırsat. Seçkin misafirlerimize sema ayin-i şerifi programımızı hep birlikte icra etmiş olacağız. Hz. Mevlana, bundan 800 yıl önce başta mesnevisi olmak üzere birçok kitabında tüm dünyaya huzur ve kardeşlikten bahsetmiş ülkemizin yetiştirdiği en önemli mutasavvıflardan birisi. Bizler de günümüzde onun felsefesini anlatmak için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Programın hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Roma’da Hz. Mevlana’yı, Konya’yı anlatmak bizim için çok büyük bir mutluluk” açıklamasını yaptı.

Program öncesi de misafirlere hitap eden Başkan Altay, şu ifadelere yer verdi:

  • “Yüzyıllardır insanlığa ilham olmuş bir kültürün, derin bir hikmetin ve evrensel bir çağrının yankılarını birlikte paylaşmak için toplandık. Konya, geçmişin izlerini bugün de taşıyan, taşında toprağında, havasında Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ruhunu hissettiren bir medeniyet mirasçısıdır. Mevlana, ‘aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilir’ anlayışıyla asırlardır gönülleri birleştirmiştir. Bugün burada izleyeceğimiz UNESCO’nun insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesinde yer alan sema ayini işte bu çağrının en önemli ifadesidir.”

BÜYÜKELÇİ ÜLGEN BAŞKAN ALTAY’A TEŞEKKÜR ETTİ

Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, “Çok kısa bir sürede böyle bir hayali gerçekleştirmemize yardımcı olan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve onların performans sanatçılarına şükranlarımı sunuyorum. Binlerce yıllık bu ortak insanlığın kültürüne bu gece bizimle birlikte şahit olacak izleyicilerimize de teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

"MEVLANA’NIN MESAJI YOL GÖSTERİCİ"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ise, yaptığı konuşmada, Mevlana’nın barış dilini ve insanlığa sunduğu evrensel mesaja vurgu yaparak, “Mevlana dünyaya ayrıştırmak değil, birleştirmek için geldiğini her sözünde ve davranışında göstermiştir” diye konuştu.

Dünyada yaşanan çatışmalar ve ayrılıklara da değinen Yazgı, Mevlana’nın mesajının yol gösterici olduğunu ifade ederek “Bugün, savaşların ve ayrılıkların arttığı bir dünyada, Mevlana’nın ‘insanlık’, ‘kardeşlik’ ve ‘barış’ temelli mesajları, hepimiz için bir rehber niteliğinde olmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

ROMA'DA SEMA AYİN-İ ŞERİFİ İZLEYENLERİ ETKİLEDİ

Avrupa’nın merkezinde, tarihi Kolezyum’un hemen yanında gerçekleştirilen sema ayin-i şerifi programı, Mevlana Celaleddin Rumi’nin evrensel mesajını Avrupa’nın merkezine taşıdı. Açık havada yapılan programda, tasavvuf musikisi eşliğinde icra edilen sema, izleyenleri çok etkiledi. Roma’da Mevlana’nın felsefesinin tanıtımı açısından önemli bir adım olarak değerlendirilen programda semazenlerin ruhani dönüşleri izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

Başkan Altay, konuşmasında programa katılan tüm misafirleri doğal ve tarihi güzelliklerini görmek için Konya’ya da davet etti.

Programa; Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, İtalyan hükümetinden yetkililer ile kültür-sanat çevresinden isimler ve çok sayıda sanatsever katıldı.


Mevlana'nın ruhu Roma semalarında: Anadolu'nun barış nefesi Avrupa'nın kalbinde duyuldu
Hayat
Mevlana'nın ruhu Roma semalarında: Anadolu'nun barış nefesi Avrupa'nın kalbinde duyuldu

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026