|

En ufak tacizde gereğini yaparız

Irak ordusunun Sincar’a müdahalesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Erdoğan, “Temennimiz Sincar’da bu operasyonu hakkıyla versin. Sincar’a da bizim öyle çok fazla tahammülümüz yok. Yapılabilecek bir tacize karşı, Türkiye gereğini her an yapacaktır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/03/2018 Salı
Güncelleme: 02:57 - 27/03/2018 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye- AB Zirvesi için gittiği Bulgaristan’ın Varna kentinde AB dönem başkanı ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov tarafından karşılandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye- AB Zirvesi için gittiği Bulgaristan’ın Varna kentinde AB dönem başkanı ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov tarafından karşılandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye-AB Zirvesi’ne katılmak üzere Bulgaristan’ın Varna şehrine hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Irak Ordusu’nun Sincar’a girdiğini açıklamasına ilişkin soru üzerine Erdoğan, dün (önceki) akşam itibarıyla Irak Merkezi Yönetimi’nin Sincar’a yönelik bazı operasyon girişimlerini kendisinin de istihbarat örgütünden aldığını söyledi. Bunun netice itibarıyla tamamıyla bittiği, bitmediği konusunu takip ettiklerini dile getirenv Erdoğan, şöyle devam etti:

MİT DE DEVREDE

“Kısmi olarak bir müdahaleleri olmuş olabilir. Nitekim bugün (dün) de Irak’tan bu konularla ilgili olarak bir yetkili zaten Türkiye’ye gelecek. Onlarla da MİT Müsteşarımızın görüşmesi olacak. Bu görüşmelerden sonra çok daha sağlıklı bir neticeyi alırız. Temennimiz o dur ki, Irak Merkezi Yönetimi gerçekten Sincar’da bu operasyonu hakkıyla versin. Eğer bunu başarmakta bir sıkıntı varsa, burada da ikili görüşmelerimizi yapalım. Orada gereğini de Sincar’da biz yaparız. Çünkü Sincar’a da bizim öyle çok fazla tahammülümüz yok.

EN UFAK TACİZE KARŞI

Bildiğiniz gibi 60-70 kilometrelik bir mesafede, bu kadar yakın bir mesafede olan ve terör örgütünün girip çıkmalarının olduğu böyle bir yerde ismin şu olması, bu olması, artık bunlara biz yabancı değiliz, alıştık. Bütün mesele o bölgeden yapılacak, bize yapılabilecek herhangi bir tacize karşı, şunu bilecekler ki Türkiye gereğini her an yapacaktır.”

TRUMP’IN İRADESİ DEĞİL

Erdoğan, Münbiç meselesiyle ilgili ABD Başkanı Donald Trump ile yeniden görüşmesinin söz konusu olup olamayacağına ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

“Sayın Tillerson, Türkiye ziyaretinde kendisiyle konuştuğumuzda bize Münbiç’in güvenliğini beraber sağlayalım teklifiyle geldi. ‘Güvenliğini beraber sağlayalım’ dediği zaman bundan ne anlaşılır? ‘Buralara bizim girmek gibi niyetimiz yok, buradan bu terör örgütlerini çıkaralım ve buranın güvenliğini ABD-Türkiye birlikte sağlayalım.’ Bizim şu anda bulunduğumuz nokta bu. Ya güvenliği sağlamada müşterek hareket edebiliriz, ama ‘Buradan biz çıkmayız, biz buradayız’ gibi yaklaşımlar bana göre Sayın Trump’ın kendi iradesi değildir diye düşünüyorum.

MÜNBİÇ’İ ASIL SAHİPLERİNE TESLİM EDELİM

Tillerson’la yaptığımız görüşmeyi Amerika’nın bir teklifi, düşüncesi olarak düşünüyorum. Ama bizim bu konudaki düşüncemiz belli. Biz Münbiç’le ilgili ne diyoruz? Türkiye olarak biz kesinlikle buralarda bir işgal kuvveti olarak bulunamayız. Buraların sahipleri kimlerse biz buraları sahiplerine teslim edelim. Bu konuda yardımcı olun. Amerika’nın üzerine düşen görev budur. Bizim üzerimize düşen görev budur. Rusya’nın üzerine düşen görev budur. İran’ın üzerine düşen görev de budur. Hep birlikte biz bunu yapmalıyız.”

  • Putin’e taziye
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kemerovo şehrindeki alışveriş merkezinde çıkan yangında yaşamını yitirenler için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e başsağlığı mesajı gönderdi.
#Türkiye
#Irak
#Sincar
6 yıl önce