|

Esrarengiz toplantı tutuklanmaya götürdü

MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili tutuklanan Tümgeneral İbrahim Aydın ve Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nu gizli tanık ifadesi yaktı. Tanık, TIR’ların durdurulmasından önce yapılan bir toplantıda “Türkiye’den Suriye’ye hiçbir şekilde silah geçmesine izin verilmemesi” talimatı verildiğini deşifre etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 08:34 - 1/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Ocak 2014'te, Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu tutuklanmasına giden yol, 'Selam Tevhid'de kumpas' iddianamesinden geçiyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili İrfan Fidan, 'Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurulduğu' iddiasıyla soruşturma yürüttü. Bu soruşturmaya MİT TIR'larının durdurulması da dahil edildi. Soruşturma sonucunda Fetullah Gülen ile polis ve askerlerin arasında bulunduğu 122 şüpheliye dava açıldı.



GİZLİ TANIK İFADESİ YAKTI


Bu iddianame ile birlikte bazı isimlerle ilgili dosya ayrıldı. Bu isimlerin arasında önceki gün tutuklanan İbrahim Aydın, Hamza Celepoğlu ve Burhanettin Cihangiroğlu da yer aldı. Bu üç ismin şüpheli konumuna gelmesinde en önemli nedenin bir gizli tanığın verdiği ifade olduğu ortaya çıktı. Selam Tevhid'de kumpas iddianamesinde ifadesi olan 'Gizli Tanık Alparslan', 1 Ocak 2014'de durdurulan TIR'lardan sonra dönemin Jandarma Genel Komutanı Servet Yörük'ün de bulunduğu bir toplantı yapıldığını iddia etti.



BAŞARISIZ BASKIN UYARISI


6-7 Ocak 2014 tarihlerinde Ankara Jandarma Genel Komutanlığı'nda yapılan yarım saatlik bir toplantıdan söz eden 'Alparslan', “O zamanki Jandarma Genel Komutanı başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıya çoğunluğu subay olmak üzere 200-250 civarında jandarma personeli katıldı" dedi. Alparslan, Yörük'ün toplantıda Suriye'deki terörist gruplara silah taşınmasına göz yumulmamasına dikkat çektiğini, bununla olası ikinci bir TIR baskınının başarısız olmamasını kastettiğini öne sürerek, 12- 13 gün sonra ikinci tır vak'asının yaşandığını anlattı.



GENELKURMAY'A SORUN


Savcılık bu toplantıya katılanları incelemeye aldı. Cumartesi günü de ilk sorguya başlandı. Savcılık sorguda komutanlara, “6-7 Ocak tarihindeki bu toplantıda bulundunuz mu?" sorusunu yöneltti. Bu soruya tutuklu Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, Genelkurmay'ı işaret ederek cevap verdi. Celepoğlu, “Görev bölgemi izinsiz terk edemem. Sadece görevli olarak terk edebilirim. O tarihlerde görev yerimde değilsem, görevimin içeriğini Genelkurmay'a sorun' diye cevaplandırdı.



Yörük sorgulanacak


Toplantıyı düzenlediği iddia edilen dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Servet Yörük'ün de önümüzdeki süreçte ifadesi alınacak. Ayrıca toplantıya katılan diğer subaylarla ilgili inceleme de devam ediyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Hamza Celepoğlu, “Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından tutuklanmıştı. Diğer şüpheliler İbrahim Aydın ve Burhanettin Cihangiroğlu ise, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlarından cezaevine gönderilmişti.



#mit tırları
#Servet Yörük
#Hamza Celepoğlu
#İbrahim Aydın
8 yıl önce