|

Gazi Meclis 104 yaşında: Anıtkabir'de 23 Nisan töreni

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla Meclisteki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törende, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Atatürk Anıtı'na kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve beraberindeki heyet daha sonra Anıtkabir'i ziyaret etti.

Seren Som
09:31 - 23/04/2024 Salı
Güncelleme: 13:08 - 23/04/2024 Salı
Yeni Şafak
Anıtkabir'de 23 Nisan töreni
Anıtkabir'de 23 Nisan töreni

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104'üncü yıl dönümü nedeniyle Meclis'teki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin açılışının 104'üncü yıl dönümü nedeniyle Meclis'teki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törende, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Atatürk Anıtı'na kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.


  • Törene Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM Başkan Vekilleri Bekir Bozdağ, Gülizar Biçer Karaca, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Grup Başkan Vekilleri Özlem Zengin, Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu, Leyla Şahin Usta, CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, TBMM idare amirleri, TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun ile milletvekilleri ve TBMM idari personeli katıldı.


Devlet erkanı Anıtkabir'de

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığındaki devlet erkanı, TBMM'nin 104'üncü açılış yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Anıtkabir'i ziyaret etti.


Törende Kurtulmuş'un yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, MHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Celal Adan ve milletvekilleri yer aldı. Devlet erkanının ziyareti sırasında 81 ilden gelen çocuklar da Anıtkabir'de ellerinde Türk bayrakları ile hazır bulundu. Heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Kurtulmuş'un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

'EGEMENLİK İLKEMİZDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Kurtulmuş, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayarak şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, ilk başkanı olduğunuz milli irademizin simgesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin sizlerin önderliğinde açılışının 104'üncü yıldönümü için buradayız. Bir bağımsızlık ve kurtuluş manifestosu olan bu kuruluş kararı; milli güçleri aynı çatı altında ve ortak amaç doğrultusunda toplamayı başarmıştır. Bundan 104 yıl önce milletimizi bir araya getirerek diriliş destanı yazdınız. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1920'de hangi güç koşullar altında kurulduğunu bugünlerde çok daha iyi idrak ediyoruz. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Meclisimizin dünya çapındaki saygın konumuyla kıvanç duyuyoruz. Milletimizden aldığımız emanetle Cumhuriyetimizin ikinci asrının Türkiye yüzyılı olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz; muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır. Bu heyecan, şevk ve ilhamla milletimizi temsil etmek bizim için büyük bir onur. Cumhuriyetimizin ikinci asrında milli egemenlik ve tam bağımsızlık ilkelerinden asla vazgeçmeyeceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi önce insan ve vatan anlayışıyla demokrasi ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı olarak kararlılıkla yoluna devam edecektir. Günümüzde savaş ve kriz bölgelerinde çocuk olmak ne yazık ki dünyanın en zor yüklerinden biri haline gelmiştir. Dileğimiz, ülkemizdeki ve yeryüzündeki çocukların yüzlerinin gülmesi, gülüşlerinin hiç eksilmemesidir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bayram coşkusu ve sevinçlerini paylaşıyor, onların bilinçli, özgüvenli, vatanına ve medeniyetine bağlı bireyler olarak yetişmeleri için her türlü çabayı göstermeye devam ediyoruz. Milli egemenlik temeline dayalı demokrasimizin ve Cumhuriyetin toplumsal barış ve çocuklarımızın geleceğe güvenle bakışı için en büyük güvence olduğunun bilincindeyiz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyor, çocuklarımızın ve milletimizin refahı için nice nice bayramlara erişmeyi temenni ediyorum. Hiç şüphesiz Türkiye Büyük Millet Meclisi, Misak-ı Milli hedefleri doğrultusunda ülkemizin geleciğini teminat altına almaya devam edecektir. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve Birinci Meclisimizin fedakar milletvekilleri olmak üzere milli mücadelemizin kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi minnetle yad ediyorum, ruhunuz şad olsun."

Törenin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anıtkabir'deki törene katılan çocuklar ile bir araya geldi. Özel, çocuklar ile sohbet edip, fotoğraf çektirdi. Resmi törenlerin ardından Anıtkabir, halka açıldı.


Birinci Meclis'te 23 Nisan töreni

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104'üncü yıl dönümü nedeniyle Ulus'taki Birinci Meclis binasında tören düzenlendi. Törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Gülizar Biçer Karaca, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve milletvekilleri katıldı.


'İNSANLIĞIN EN ŞEREFLİ ANLARI'

Törende konuşan Kurtulmuş, Türkiye'nin küllerinden doğarak 23 Nisan 1920'de milli iradeyi ortaya koyduğunu belirterek, "Her şeyden evvel Birinci Meclis'in kuruluş şartlarını son derece iyi bir şekilde anlamak, oradan ilham almak ve özellikle cumhuriyetimizin ikinci asrında Türkiye'nin geleceğine ait fikirleri devşirmek durumundayız. Her şeyi yıkılmış, dört bir tarafı işgal edilmiş, başkenti maalesef işgale uğramış olan koskoca bir cihan devletinin küllerinden, 23 Nisan 1920'de burada 'Ya Allah' diyerek yeniden milletimiz ayağa kalkmış ve kurtuluşu gerçekleşecek milli iradeyi ortaya koymuştur. Başta cumhuriyetimizin kurucusu gazi Meclis'imizin ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Birinci Meclis'in bütün değerli üyelerini milletle anıyorum, ruhları şad olsun. Bu binanın taşlarının dilleri olsa anlatsa; herhalde insanlığın en şerefli anlarını dile getirirdi" dedi.

'BU MECLİS, DÜNYA TARİHİNDE BİR İLKTİR'

Birinci Meclis'in aynı zamanda devlet kuran bir Meclis olması sebebiyle dünya tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Bu Meclis aynı zamanda bir karargahtır. Milli iradenin merkezidir, milli mücadelenin merkezidir. Hem ilk Meclis olması özelliğiyle hem de devlet kuran bir Meclis olması özelliğiyle dünya tarihinde bir ilktir. Kurucu Meclis'in 2'nci büyük özelliği ise milli egemenliği olan bağlılığıdır; milli iradeye saygı duyarsınız ama milli egemenliği gerçekleştiremezseniz o iradenin de bir anlama kalmaz" diye konuştu.

Tören kapsamında Seğmenler gösteri sundu.

Türkiye'yi güçlü kılacak her mücadeleyi hep birlikte vereceklerini kaydeden Kurtulmuş, "Hem içeride dirliğimizi birliğimizi sağlayacak hem ülkenin demokratik standartlarını yükseltecek hem ülkenin milletin refahını en ileri derecelere götürecek, Türkiye'yi her alanda güçlü kılacak bir mücadeleyi hep birlikte vereceğiz" ifadelerini kullandı.




Koltuğu devretti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı Divan Salonu'nda, çeşitli okullardan gelen öğrenci ve öğretmenleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında kabul etti. Kurtulmuş, koltuğunu 6. sınıf öğrencisi Aysima Arslan'a devretti.

Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı Divan Salonu'nda, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile çeşitli okullardan gelen öğrenci ve öğretmenleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında kabul etti.


Çocukları TBMM'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Kurtulmuş, dün TBMM Genel Kurulu'nda koltuğunu 6. sınıf öğrencisi Aysima Arslan'a devrettiğini ve Meclis'i çok iyi yönettiğini anımsattı. Katip üyeler ve geleceğin milletvekillerinin de güzel bir oturum gerçekleştirdiğini vurgulayan Kurtulmuş, çocukları tebrik etti.


23 Nisan'ın dünyada örneği olmayan büyük bayramlardan birisi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın dünya çocuklarına armağan edilmiş tek bayram olduğunu belirtti. Kurtulmuş, "Bu bayramın, çocuk bayramı olarak genişletilmesinin önemli gerekçelerinden birisi de sadece bugünü ve geçmişi hatırlayıp konuşmak değil, aynı zamanda geleceğe de güçlü şekilde hazırlanmaktır. Sizler, Türkiye'nin, dünyanın geleceğisiniz. Hepinizin büyük bir özgüvenle, büyük birikimle, iyi eğitimle, çevrenize, sevdiklerinize, millete ve vatana faydalı insanlar olarak insanlık ailesinin çok saygın birer ferdi olarak gelişmenizi temenni ediyoruz." diye konuştu.


Kurtulmuş, bu temennilerin, çocuklara duyulan güvenin bir göstergesi olarak, TBMM'deki makamını, sembolik olarak, çocukların oylarıyla Meclis Başkanı seçilen Aysima Arslan'a devredeceğini söyledi.


Çocuklara her alanda başarılar dileyen Kurtulmuş, çocuklardan ailelerine selamlarını iletmelerini istedi.

"Türkiye'nin geleceği için umut dolu adımlarla ilerlemeye devam edelim"

Aysima Arslan da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 104. yılının sevinçle, coşkuyla ve gururla kutlandığını dile getirerek, bu anlamlı günün, Türk milletine, insanlığa iyilik ve esenlik getirmesini diledi.


Bugünün, TBMM'nin açılış tarihiyle birlikte egemenliğin millete verildiği mutlu bir gün olduğunu kaydeden Arslan, "Bugün milli egemenliğin bayramıdır, kutlu olsun. Dün ve bugün, vatan için canını feda etmiş, başta Cumhuriyetimizin kurucusu olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükranla ve saygıyla anıyorum. Onlar, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranlar ve onun aziz Meclisinin, gök kubbemiz altında açılışına şahit olanlardır. Bugün, onların mirasına layık olmak ve gelecek nesillere daha güzel bir Türkiye bırakmak için çalışmak her Türk evladının görevidir." ifadesini kullandı.


Böylesine anlamlı bir günde, Türkiye Yüzyılı'nda, Türkiye Yüzyılı'na yakışan gurur dolu bir adım atıldığını ifade eden Arslan, devletin aldığı sağlam kararlar ve milletin güçlü desteğiyle insanlı ilk uzay yolculuğunun gerçekleştiğini hatırlattı. Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bu fırsatı bize sunan herkese, ülkemin tüm çocukları adına minnettarım. Bu girişimin ilk olduğunun farkında olduğum kadar son olmadığına olan inancım da tamdır. Türkiye'nin geleceği için umut dolu adımlarla ilerlemeye devam edelim. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın tüm milletimize ve insanlığa barış, huzur, mutluluk getirmesini diliyor, bu anlamlı günü bir kez daha kutluyorum."


Yeni başkanın ilk icraatı

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Kurtulmuş, makamını Arslan'a bıraktı. Meclis Başkanı olduktan sonra ilk icraatının ne olacağının sorulması üzerine Arslan, "İlk icraat olarak çocukların mutlu, huzurlu bir Türkiye'de yaşaması için en iyi şekilde çalışırdım. Türkiye'deki herkesin mutlu, huzurlu, her zaman yüzlerinden gülücük saçmasını isterdim." dedi.


"Çocukların daha iyi eğitim aldığı okullar, sınıflar, kulüpler düzenlerdim" diyen Arslan, yardıma muhtaç, ihtiyacı olan çocuklara da yardımda bulunacağını dile getirdi.


Konuşmaların ardında Kurtulmuş, yeni başkan Arslan'dan müsaade isteyerek salondan ayrıldı.



#23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
#Anıtkabir
#TBMM
#Numan Kurtulmuş
11 gün önce